Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vuoheen on helppo hurmaantua – uusi opas perehdyttää sympaattisen lemmikin hoitoon ja sielunmaisemaan

LOVIISA  |  Ukko ja Matti seuraavat Mia Grönstrandia kuin koirat. Ne kulkevat metsätiellä vapaana, haukkaavat tupon ruohoa ja kipittävät taas kiltisti perään. Syksyllä ne tulevat mukaan sieni- ja marjametsään. Osa saaliista hupenee parempiin suihin, mutta ainakin retkiseura on mainiota.

Kun Grönstrand toi pihaan ensimmäiset vuohet, hän ei tiennyt niistä mitään.

– Pihapiirissä oli umpeenpusikoitunut vanha vasikkalaidun. Naapurin ratsastustallilla oli vuohia, joten siellä heräsi ajatus maisemanhoitajista. Ajattelin, että ne olisivat vähän kuin lampaita, hoitaisivat itse itsensä. Viipyisivät kesän ja lähtisivät pois, Grönstrand kertoo.

Liisi ja Evita aloittivat työnsä ja tekivät sen hyvin. Syksyllä sovittiin, että kaksikko jäisi pysyvästi perheeseen.

– Siihen mennessä olin törmännyt jo moneen kysymykseen. Ensimmäisenä tuli karvaongelma, joka pelästytti. Osoittautui, että vuohi oli paikalliselle eläinlääkärille aivan vieras eläin. Lopulta kuitenkin selvisi, että talvikarva vain lähti vähän tavallista rajummin, eikä hätää ollutkaan, Grönstrand kertoo.

– Huomasin nopeasti, että vaikka vuohi on maalla suosittu lemmikki, siitä ei juurikaan ole kirjatietoa. On Uma Aaltosen sinänsä sympaattinen, mutta lypsykuttuihin keskittyvä kirja Kuttu ja kutunpito 1970-luvulta ja eläinlääkäri Heikki SirkkolanSairaan kipeä vuohi. Mutta sellaista yleistasolla liikuskelevaa perusteosta, johon voisi palata aina uudelleen ja uudelleen ja selailla tarvittaessa, ei ollut.

Ruokinta oli toinen kompastuskivi.

– Ihmisillä on lähtökohtaisesti tarve ruokkia lemmikkinsä hyvin ja vähän hemmotellakin niitä. Minäkin annoin herkkupalaksi hunajalla voideltua näkkileipää. Vuohi kuitenkin voi parhaiten melko vaatimattomalla ravinnolla.

Apu löytyi netistä, Vuohifoorumilta, jossa vuohenomistajat keskustelivat keskenään.

– Myöhemmin keskustelu siirtyi Facebookiin. Siellä ongelmana on, että tieto jää uuden alle, samoja kysymyksiä kysytään yhä uudelleen ja uudelleen. Tyypillisimmät kysymykset ovat: kuinka pääsen alkuun ja mistä saan tietoa, Grönstrand kertoo.

Liisi ja Evita elivät noin 14-vuotiaiksi. Niiden seuraajat, Ukko ja Matti ovat nyt kolmevuotiaita. Vuosien aikana kertynyt tieto ja kokemus niin pötsiongelmista kuin sorkkien leikkaamisestakin alkoi hiljalleen muotoutua ajatukseksi, jonka voisi sitoa kansien väliin.

– Aloin miettiä, että jos kukaan muu ei kerran tee tällaista kirjaa, teen sen sitten itse, Grönstrand sanoo.

Työ alkoi kaksi vuotta sitten. Grönstrand etsi käsiinsä kaiken mahdollisen tiedon ja alkoi koota tiivistä, selkeää tietopakettia. Nyt ilmestynyt kirja on myös kunnianosoitus Facebookin Vuohet.net -jäsenille.

– Ryhmä on ihana! Siellä jaetaan niin kommellukset kuin onnistumiset, tällainen vertaistuki on todella tärkeää. Ryhmä oli myös suurena apuna kirjan valmistumisessa.

Grönstrand laati kirjaa varten kyselyn ja lähetti sen vuohiväelle. Kyselyyn vastanneiden ääni kuuluu kirjassa nyt kokemuksina ja vinkkeinä.

Vuohi – Rapsuta ja rakastu -kirjan voi tilata www.maahenki.fi ja www.heinapojat.fi.