Prometheus-leirit nyt huippusuosittuja – 10 vuoden takainen ennätys kirkkaasti rikki

Prometheus-leireille osallistuu tänä kesänä koko maassa ensimmäistä kertaa yli tuhat nuorta. Jani Ikonen / arkisto

Jari Pietiläinen

Tämän kesän Prometheus-leireille eli protuleireille on ilmoittautunut 1 022 osallistujaa. Määrä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin protuleirien historiassa. Aiempi 961 osallistujan ennätys on vuodelta 2008.

– Protuleirien eteen on tehty pitkäjänteistä vapaaehtoistyötä jo kolmen vuosikymmenen ajan ja leirien ohjelmaa, käsittelytapoja ja yhteisöllisyyttä on kehitetty jatkuvasti. Olemme todella otettuja saavutetusta suosiosta ja pidämme sitä yhdistyksemme aktiivisten nuorten ja aikuisten yhteisenä onnistumisena, Prometheus-leirin tuki ry:n puheenjohtaja Ansku Ahvenainen sanoo.

Protuleirien kesä alkaa ensi sunnuntaina leireillä Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Kesä–elokuun aikana järjestetään 69 protuleiriä 24 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Viime kesänprotuleireille osallistui yhteensä 887 leiriläistä. Leirit saivat leiriläisiltä ja huoltajilta erinomaista palautetta.

Palautekyselyyn vastanneiden 471 leiriläisen koulukeskiarvosana protuleirille oli 9,5. Heistä 99,4 prosenttia sanoi voivansa suositella leiriä ystävilleen. Kyselyyn vastanneista 447:stä leiriläisen huoltajasta protuleiriä sanoi voivansa suositella 95,1 prosenttia.

Protuleirit ovat aikuistumisleirejä, joille kaikki ovat tervetulleita kehittämään omaa maailmankatsomustaan ja itsenäistä ajatteluaan. Protuleirin idea perustuu ihmisten kykyyn päättää omasta elämästään ja kantaa vastuuta maailmasta: nuorille ei tarjota valmiita vastauksia, vaan asioita pohditaan yhdessä.

Leiriläiset ovat useimmiten 8–9-luokkalaisia, mutta leirejä on myös 16–20-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Kaikki Protun toiminta on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumatonta. Toimintaa järjestävät pääosin nuoret vapaaehtoiset Prometheus-leirin tuki ry:ssä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 13. Rankkasade valutti vettä Porvooseen koko kuukauden edestä yhdessä päivässä
 14. Savon Sanomat: Kojonkoski ottaa vastuun Kiinan mäkihypystä
 15. Motocrossin KymiRingillä ajettava MM-osakilpailu on peruttu

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.