Kansanedustaja suivaantui vegaanisille ylioppilaslakeille – "Hikinauha voi vaarantaa lisääntymisonnen"

Vegaaninen ylioppilaslakki ei saa kansanedustaja Mikko Kärnältä kannatusta. Jussi Vehkasalo / Arkisto

Jari Pietiläinen

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) hämmästelee kevään hittituotteeksi nousseen ”vegaanisen ylioppilaslakin” suosiota. Kärnän mukaan kyseisen lakin valitsevat nuoret uskovat varmasti tosissaan olevansa valveutuneita, vaikka tosiasiassa lakki on pahimman luokan ympäristörikos ja vieläpä vaarallinen terveydelle.

– ”Vegaanisten ylioppilaslakkien” valmistuksessa käytetään eläinperäisten materiaalien sijasta PVC-muovia, jonka hävittäminen on ongelmallista sen sisältämän kloorin takia. PVC:n palamisessa syntyy suolahappoa ja muita myrkkyjä, kuten erittäin haitallisia dioksiineja, Kärnä muistuttaa.

– Aineella on vakavat ympäristövaikutukset ja sen pehmittämiseen käytettyjä flataatteja pidetään haitallisina ihmisen lisääntymiselle. Onko todella niin, että valveutuneet nuoret haluavat pitää tällaista flataattinauhaa ihoaan vasten? Vegaanisen ylioppilaslakin hikinauha on nimittäin juuri sellainen.

Kärnä vaatii, että ”vegaanisia ylioppilaslakkeja” markkinoiva Fredrikson kantaa vastuunsa toiminnastaan ja kertoo kuluttajille lakkeja myydessään niiden mahdollisista haitoista ympäristölle sekä terveydelle.

– On aivan käsittämätöntä, että Fredrikson on lähtenyt mukaan tällaiseen pelleilyyn. Terveysviranomaistenkin on nyt syytä selvittää, millaisia flataatteja nämä Fredriksonin lakit sisältävät ja kuinka vaarallisia ne ihmiselle ovat, Kärnä jyrisee.

– Lasten leluissahan nämä ovat jo kiellettyjä. Tutkittuja haittavaikutuksia ovat siittiöiden määrän lasku, muutokset kiveksissä ja hedelmällisyyden lasku. Myös kohtukuolemien ja erilaisten epämuodostumien määrä kasvaa. Flataatit voivat vaikuttaa myös allergioiden ja astman syntyyn.

Kevään ylioppilaita Kärnä kehottaa ottamaan järjen käteen ja laittamaan päähänsä perinteisen, eläinperäisistä materiaaleista valmistetun lakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 13. Rankkasade valutti vettä Porvooseen koko kuukauden edestä yhdessä päivässä
 14. Toimittaja Jamal Khashoggin murhaoikeudenkäynti alkoi Turkissa ilman syytettyjä
 15. "Sähköauto kulkisi tällä tuotannolla yli 10 miljoonaa kilometriä" – Sipoon jättimäiseen logistiikkakeskukseen asennetaan 4 000 aurinkopaneelia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.