EU ottaa kovan linjan kertakäyttömuoviin: Pillit, vanupuikot, sipsipussit ja limsamukit... näille kaikille tulossa täyskielto tai valmistusvero

Muovisista karkkikääreistä pitää EU-komission ehdotuksen mukaan maksaa jatkossa valmistusmaksua. Täyskielto koskisi muun muassa muovisia pillejä ja limsamukien kansia. Arkisto

Mikko Välimaa

Euroopan unioni valmistelee tiukkoja linjauksia muovin vähentämiseksi.

EU-komissio julkisti maanantaina useita ehdotuksia, joilla voitaisiin merkittävästi vähentää meriin kulkeutuvan muovijätteen määrää.

Komissio väläyttää myös mahdollisia täyskieltoja kertakäyttötuotteille, jotka voidaan korvata kohtuuhintaisilla vaihtoehdoilla.

Täyskielto koskisi muovisia vanupuikkoja, ruokailuvälineitä, lautasia, pillejä, juomien sekoitustikkuja ja ilmapallojen varsia. Ne pitäisi komission ehdotuksen mukaan valmistaa kokonaan kestävämmistä materiaaleista.

Kertakäyttöiset muovista valmistetut juomapakkaukset sallittaisiin ainoastaan, jos ne on suunniteltu niin, että korkki tai kansi ei irtoa pakkauksesta.

Toteutuessaan ehdotukset vaikuttaisivatmyös kalastajien arkeen, sillä säännöt koskisivat kymmentä EU:n rannoilta eniten löytyvää kertakäyttöistä muovituotetta sekä kadonneita tai hylättyjä kalastusvälineitä.

Nämä kymmenen tuotetta muodostavat komission mukaan 70 prosenttia merten roskista Euroopassa.

EU haluaa myös, ettei kertakäyttöisiä muovituotteita tarjota loppukuluttajalle myyntipaikassa ilmaiseksi.

Komissio haluaa jäsenmaille velvoitteen muoviroskan vähentämisestä.

Maat voisivat toimia asettamalla kansallisia vähennystavoitteita ja varmistamalla, että myyntipisteissä on saatavilla vaihtoehtoisia tuotteita.

Komission ehdotuksessa tuottajat velvoitettaisiin osallistumaan myös jätehuollon, puhdistamisen sekä valistustoimien kustannuksiin.

Tämä koskisi elintarvikepakkauksia, -paketteja sekä kääreitä, kuten perunalastupusseja ja makeisten kääreitä.

Myös juomapakkauksille ja mukeille, filtterisavukkeille, kosteuspyyhkeille, ilmapalloille ja kevyille muovikasseille tulisi tuottajamaksu.

Kertakäyttöisten muovipullojen osalta EU-maille asetettaisiin velvoite saada vuoteen 2025 mennessä keräyksen piiriin 90 prosenttia tällaisista pulloista esimerkiksi pantillisten palautusjärjestelmien kautta.

Suomessa tämä tavoite täyttyy jo.

EU-komission tiedotteessa todetaan, että kertakäyttömuovin vähentäminen Euroopassa ei ratkaise ongelmaa maailman tasolla, mutta toimimalla edelläkävijänä EU:lla on komission mielestä hyvät mahdollisuudet saada aikaan muutoksia globaalisti.

Nyt ehdotettu kertakäyttömuovidirektiivi on jatkoa nykyisille säännöille, kuten meristrategiapuitedirektiiville ja jätedirektiiveille, ja sillä täydennetään muita toimenpiteitä, joilla pyritään vähentämään merten roskaantumista.

Kalastajat roskaavat paljon EU:ssa

EU-maiden rantojen roskaantumisesta 27 prosenttia on peräisin kalastusvälineistä.

Niiden osalta EU-komissio pyrkii täydentämään nykyisiä toimenpiteitä lisäämällä tuottajan vastuuta.

Kalastusvälineiden tuottajien on komission mukaan huolehdittava kustannuksista, jotka aiheutuvat jätteen keräämisestä satamien jätepisteistä sekä jätteen kuljetuksesta ja käsittelystä.

Valmistajien on huolehdittava myös tiedotustoimenpiteiden kustannuksista.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut