Yhdeksän kymmenestä autoilijasta auttaa onnettomuuden uhreja – tässä syyt, miksi suomalainen ajaa kolaripaikan ohi

Jari Pietiläinen

Jopa 92 prosenttia suomalaisista pysähtyisi ja tarjoaisi apua onnettomuuspaikalla. Autoklinikan asiakaspalvelun tekemän kyselytutkimuksen perusteella pienikin apu voi olla merkittävää, sillä usein vahinko sattuu yllättäen ja tilanne on monelle outo.

Tuore kyselytutkimus paljastaa, että jopa 92 prosenttia suomalaisista pysähtyisi tarjoamaan apua onnettomuuspaikalle.

Pääkaupunkiseudulla pysähtyjien osuus laskee hieman alle 90 prosentin, kun taas pienissä, alle 10 000 asukkaan kunnissa jopa 97 prosenttia ilmoittaa pysähtyvänsä tarjoamaan apua turmapaikalle.

Turmapaikkojen ohi pysähtymättä ajavilla suomalaisilla on tutkimuksen mukaan kolme pääsyytä valitsemaansa toimintatapaan.

Noin 30 prosenttia heistä ei tiedä, miten hätätilanteessa tulisi toimia. Reilu neljännes pelkää tulevansa huijatuksi tai ryöstetyksi pysähtyessään. Noin joka neljäs taas ajattelee, että joku muu pysähtyy auttamaan joka tapauksessa.

Suurin osa vastaajista, jotka eivät itse pysähdy, kertovat kuitenkin ilmoittavansa näkemästään onnettomuustilanteesta viranomaisille. Kyselyyn vastasi 1 064 mannersuomalaista.

– Vakavan liikenneonnettomuuden kohdalla on tärkeää kuunnella paikalle kutsuttuja viranomaisia. Apua voi tarjota ohjeistuksen mukaisesti, ja ennen ammattiavun saapumista esimerkiksi loukkaantuneen rauhoittelu tai lämpimänä pitäminen voi myös olla arvokas apu, rohkaisee Helena Ruuska Autoklinikan asiakaspalvelusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.