Nämä opiskelijat saavat paikan kouluunsa uudella tavalla – "Kaikki ovat sitoutuneet muutokseen"

Jari Pietiläinen

Ammattikorkeakoulut ottavat kevään 2020 yhteishaussa käyttöön todistusvalinnan, joka perustuu ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon arvosanojen pisteyttämiseen.

– Kaikki ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet yhteiseen pisteytysmalliin, mikä on sama kaikille hakijoille, sanoo opintoasiainpäällikkö Tapio Rimpioja Metropolia Ammattikorkeakoulusta. Hän on toiminut opiskelijavalintahankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana.

Opiskelijavalintojen uudistamista on valmisteltu Metropolia ammattikorkeakoulujen johtamassa hankkeessa ja siihen ovat sitoutuneet kaikki ammattikorkeakoulut. Vain kulttuuriala ja Diakonia-ammattikorkeakoulun tulkin koulutus jäävät ulkopuolelle. Poliisiammattikorkeakoululla ja Högskolan på Ålandilla on omat hakunsa.

Opiskelijavalintauudistuksessa otetaan käyttöön yhteiset ylioppilastutkinnon, ammatillisen perustutkinnon ja kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytysmallit.

– Todistusvalinta selkeyttää erityisesti ammatillisesta koulutuksesta ammattikorkeakouluun hakevien asemaa, uskoo toiminnanjohtaja Petri Lempinen Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvostosta.

Jatkossa hakijat tietävät, miten toisen asteen koulutuksen todistukset huomioidaan opiskelijavalinnassa. Samalla todistusvalinnasta tulee pääväylä ammattikorkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen ja valtaosa täytettävistä paikoista varataan ensimmäistä opiskelupaikkaansa hakeville.

Tavoitteena on keventää ja nopeuttaa korkeakouluopintoihin siirtymistä toisen asteen koulutuksen jälkeen. Todistusvalinnan rinnalla säilyy valintakoe, mikä laajentaa hakijoiden mahdollisuuksia saada opiskelupaikka.

Ammattikorkeakoulut valmistelevat myös yhteistä digitaalista valintakoetta, joka on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2019.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.