Palstaviljelijäksi ehtii hyvin – puutarhapalstoja vielä vapaana

Porvoon palstaviljelijät kohentavat Kokonhallin palsta-aluetta viihtyisämmäksi. Toiveena on, että kaupunki tukisi toimintaa paremmin.

Kokonniemen puutarhapalstoille on saatu lahjoituksena pieni huoltomökki. Hannu Manninen ja Helge Lönnqvist asensivat kattopeltejä perjantaina. Useita palstoja on vielä vuokrattavissa. Juha Perämäki

toimitus

PORVOO | Kokonhallin takaiselle palsta-alueelle nousi viime viikolla uutuuttaan hohtava puutarhavaja. Yhdistys on pieni ja vähävarainen, eikä kaupunki juurikaan kohenna palsta-alueita. Vajan sponsoroi porvoolainen Lindos Oy.

– Siellä voimme säilyttää puutarhatyökaluja. Lisäksi teemme kahvittelupation ja istutamme joitain pensaita. Toivomme, että tämä houkuttelee uusia palstaviljelijöitä, Porvoon Palstaviljelijät -yhdistyksen tiedottaja Ulla Juselius sanoo.

– Syksyn roskia ei kaupungin väki ole lupauksista huolimatta vielä ehtinyt viemään pois. Myös ojien ruoppaukseen on akuutti tarve. Palstaviljely luo viihtyisyyttä ja yhteisöllisyyttä ja on myös ympäristöystävällistä virkistystoimintaa. Monet kunnat ovat sen jo oivaltaneet, kuten vaikkapa naapurimme Sipoo, joka tarjoaa asukkailleen valmiita ilmaisia viljelylaatikoita.

Kaikilla neljällä palsta-alueella on vapaita palstoja, mutta Kokonhallin alueella niitä on paljon.

– Viljelijöitä on toistaiseksi alle kymmenen. Palstan voi vuokrata yhdistyksen sihteeri Tiina Toloseltanettisivujemme kautta.

Palstan voi vuokrata, jos on porvoolainen ja liittymällä yhdistyksen jäseneksi. Jäsenmaksu on 20 euroa, ja sen lisäksi tulee vuotuinen palstamaksu, joka on myös 20 euroa.

– Jos haluaa monivuotisen palstan, voi sen vuokrata neljäksi vuodeksi 60 eurolla.

Kevät on myöhässä, joten vielä ehtii miettiä, mitä kylväisi tai istuttaisi. Palstat pitäisi periaatteessa ottaa viljelykäyttöön toukokuun loppuun mennessä.

– Kaupunki kääntää maat ehkä tällä viikolla, toivomme niin. Tiedotamme tästä heti nettisivuillamme.

Juselius itse kasvattaa tänä vuonna ensimmäistä kertaa vihreää parsaa. Monivuotisella palstalla kasvaa jo punaisia karviaisia, mustaherukkaa ja jättivadelmaa.

– Moni kasvattaa perunoita, porkkanoita, härkäpapua ja yrttejä. Ja tietysti kukkia.

Palstat ovat kompakteja muutaman neliön kokoisia. Moni perheellinen vuokraakin useamman palstan.

Gammelbackassa toimii Perheiden Puutarhakerho, jossa on ohjattua toimintaa ja lastenohjaaja, joka järjestää leikkejä.

Kerhoa ylläpitävät yhteistyössä Porvoon Palstaviljelijät, MLL Uusi Porvoo sekä Suomalainen seurakunta.

Lisätietoja porvoonpalstaviljelijat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.