Liikenneopettaja vinkkaa, mitä sähköpyörän hankintaa harkitsevan pitäisi tietää

Mitä sähköpyörän hankintaa harkitsevan kannattaa tietää? Ainakin se kannattaa koeajaa. Tarjolla on tyypillisesti 5–7 erilaista runkokokoa. Arkisto/Moottori.fi

toimitus

Olen ajatellut hankkia sähköpyörän. Vaatiiko se ajokorttia, onko sillä liikkumiseen ikärajaa, mitä muuta pitäisi tietää?

– Sähköavusteisesta polkupyörästä käytetään usein nimeä sähköpyörä. Sähköpolkupyörä on pyörä, jonka sähkömoottori käynnistyy kun pyörällä poljetaan ja sammuu automaattisesti 25 km tuntinopeudessa.

Sähköavusteisille polkupyörille on Suomessa määrätty enimmäistehoksi 250 W ja maksiminopeudeksi 25 km/h.

Sähköavusteiset pyörät eivät saa toimia pelkällä sähkömoottorilla, vaan sähkömoottorin tarkoitus on lähinnä avustaa pyöräilijää. Sähköpyörällä kulkevaa koskevat samat liikenne ja väistämissäännöt kuin pyöräilijää.

Sähköavusteisia polkupyöriä ei tarvitse rekisteröidä eikä vakuuttaa. Tekniset vaatimukset ovat samat kuin polkupyörässä (äänimerkinantolaite, etuvalo sekä heijastimet edessä takana ja sivuilla).

Niin sanotut tehokkaammat sähköpyörät (250-1000 W) saavat kulkea pelkän sähkömoottorin kuljettamana, mutta nopeus ei saa ylittää 25 km/h. Näitäkään pyöriä ei tarvitse rekisteröidä eikä niiden ajamiseen tarvitse ajokorttia. Tällaiset tehokkaat sähköpyörät täytyy vakuuttaa.

Rakenteelliselta nopeudeltaan yli 25 km/h kulkeva sähköpyörä luokitellaan mopoksi, joten se pitää olla tyyppihyväksytty ja rekisteröity ja siihen tulee ottaa liikennevakuutus. Tällaisen sähköpyörän kuljettajalta vaaditaan mopoajokortti (AM120) ja siten siis sen kuljettamiseen vaaditaan 15-vuoden ikä.

Liikenneopettajat Helen Högström ja Miko Högström Porvoon Autokoulusta vastaavat palstalla lukijoiden kysymyksiin. Lähetä omasi: toimisto@porvoonautokoulu.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.