Astman teemapäivä Porvoossa: testejä apteekeissa, terveyskeskus jalkautuu kirjastoon

Jos henki ei kulje, niin olisiko aihetta mittailla ja selvittää mikä on tilanne. Kuvituskuva. Arkisto/Lotta Åberg

toimitus

Porvoon terveyskeskus ja alueen apteekit järjestävät astman teemapäivän 2.–3. toukokuuta.

Astmaa sairastavat voivat silloin tarkistuttaa apteekeissa astman hoitotasapainon astmatestillä keskiviikkona 2.5. kello 10–17 tai terveyskeskuksen järjestämässä tapahtumassa kaupunginkirjastossa torstaina 3.5. kello 10–14.

Kaupunginkirjastossa voi keskustella myös siedätyshoidosta ja saada myös ohjausta tupakoinnin lopettamiseen. Tapahtuma on maksuton.

Astmatesti kertoo astman hoitotasapainosta ja hallinnasta. Astmatestin täyttäneet saavat maksutta omahoitokortin. Tapahtumasta saa myös neuvoja ja ohjausta allergiakauteen.

Astma on pitkäaikainen sairaus, jonka yleisimpiä oireita ovat yskä, hengenahdistus, hengityksen vinkuna ja väsymys. Taustalla on keuhkoputkien tulehdustila, ja siihen liittyvä keuhkoputken supistumisherkkyys. Astmaan voi myös liittyä allergia, joka voi pahentaa astmaoireita.

Hoidon tavoite on astman hallinta. Aikuisten astman hoito on Suomessa potilaan ja perusterveydenhuollon vastuulla.

Potilaan tulisi olla tietoinen omista hoito-ohjeistaan ja osata toimia niiden mukaisesti.

– Vuosittaisella seurantakäynnillä terveyskeskuksessa selvitetään, onko astma hyvässä hoitotasapainossa ja lääkitystä muutetaan tarvittaessa. Samalla tarkistetaan lääkkeenottotekniikka ja omahoito-ohjeet. Huonossa hoitotasapainossa olevat potilaat kärsivät turhaan, lääkäri Merja Aatola Porvoon terveyskeskuksesta kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.