Vanhukset aggressiivisen kaupanteon kohteena – "Pakko ei ole ostaa, vaikka myyjä olisi miten harmissaan"

Poliisihallitus varoittaa kiertelevistä kotimyyntikauppiaista, joista tehdään keväisin aina tukku ilmoituksia poliisille. Kuvituskuva. Arkistokuva.

Samu Karvala

Kevät lisää kiertävien kotimyyntikauppiaiden määrää. Poliisihallitus toteaa, että palveluita ja tavaraa tarjotaan usein epärehellisin keinoin ja aggressiivisen tarjonnan kohteena ovat erityisesti ikäihmiset.

–Huijaavista kotimyyjistä on hyvä puhua perhepiirissä etukäteen samaan tapaan kuin valepoliiseista, poliisitarkastaja Jyrki Aho Poliisihallituksesta sanoo.

Poliisin neuvo on, ettei asuntoon pidä päästää tuntemattomia sisälle.

– Jos tarvetta palveluille tai tavaralle ei ole, se tulee ilmoittaa kaupustelijalle selkeästi. Pakko ei ole ostaa, vaikka myyjä olisi miten harmissaan, Aho sanoo.

Allekirjoituksella sitoudutaan siihen, mitä sopimuksessa lukee.

Myyjien pitäisi puolestaan huomioida kuluttaja-asiamiehen suositus, jonka mukaan kaupankäynnistä tulee luopua kokonaan, jos ikä tai sairaus ovat heikentäneet asiakkaan oikeustoimikelpoisuutta.

Ratkaisevin hetki kaupanteossa on sopimuspaperien allekirjoittaminen. Sen selvittäminen, onko sovittu kauppa hyvä vai kyseessä petos, ei ole yksinkertaista.

– Usein allekirjoituksella sitoudutaan siihen, mitä sopimuksessa lukee. Sopimus on siis luettava huolellisesti ja myös ymmärrettävä sen sisältö ennen päätöksen tekoa. Tähän ei saa vaikuttaa myyjän kiire, Aho korostaa.

Tärkeä asiakirja olisi myös peruuttamislomake, jonka avulla kuluttaja voi peruuttaa kotimyyntikaupan syytä ilmoittamatta 14 päivän kuluessa sopimuksen tekemisestä. Kuitenkin esimerkiksi remontteja ja pihan kunnostuksia kauppaavien yrittäjien kanssa peruuttaminen ei välttämättä onnistu, koska kyse on mittojen mukaan tehdyistä yksilöllisistä tuotteista tai palveluista.

Ahon mukaan ikäihmiset voivat remonttitarpeissaan kääntyä esimerkiksi Vanhustyön keskusliiton korjausneuvonnan tai kuntien korjausavustusten käsittelijöiden puoleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.