Koska pääsemme jälleen uimaan Maarissa? Fredrika-rouva vastaa

Porvoolaisrouva Fredrika vastaa tällä palstalla Uusimaan lukijoiden Porvoo-aiheisiin kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesi sähköpostilla fredrika@media.fi.

toimitus

Silmiini osui jälleen upeita kuvia 1960-luvun Porvoosta ja Maarin rannasta, joka toimi vielä tuolloin ns. virallisena uimarantanamme. Missä vaiheessa rannan palauttaminen uimarannaksi on? Tiedän, että asia on ollut esillä ja siksi kysynkin kaikkien innokkaiden pulikoijien puolesta: Koska pääsemme jälleen uimaan?

– Sanna joenrannasta

Kallis porvoolaisuimarini. Voin sanoa melko suurella varmuudella, ettei Maariin tule kaupungin kustantamaa uimarantaa ainakaan ennen kesää 2025. Jos olisin kyynikko, sanoisin, että tuskin silloinkaan. Niin monta kertaa Maarin uimarannasta on tosiaan puhuttu valtuustossa vuosien varrella.

Se on sääli, sillä Fredrika-rouvanne uuden lahkeellisen uima-asun leikkaus sopisi hienosti vanhankaupungin siluettiin.

Porvoon kaupungin vuodelle 2014 ulottuvassa investointisuunnitelmassa ei kuitenkaan ole mitään mainintaa Maarin uimarannasta. Kysymys ei ole uimarantavihamielisyydestä vaan rahasta, sillä kaupungin korjauslistalla on paljon muitakin liikuntapaikkoja. Tietenkin voisi kuvitella, että jos myös kaikki kuntapäättäjät olisivat hankkineet uudet uima-asut, raha uimarantaa varten napattaisiin jostain muualta.

Maarin uimaranta maksaisi arvioiden mukaan riisutuimmillaan 250 000 euroa, suihku- ja pukukoppeineen tuplasti. Huoltokulut maksaisivat kymmeniä tuhansia euroja vuodessa. Uimarantaa varten täytyy ajatella yllättävän monia asioita: veneliikennettä, virtauksia, lasten aluetta ja niin edelleen.

Yksi mahdollisuus olisi, että kaupungin kuntatekniikka puhdistaisi Maarin rannan uimarannan kaltaiseksi virkistysalueeksi, eikä siitä tulisi virallista uimarantaa. Tällaisesta on ollut Porvoon kaupungilla puhetta, mutta millekään hankelistalle se ei ole päätynyt. Rannan voisi toki kunnostaa myös esimerkiksi kahvilayrittäjä.

Entä voisiko Maarin uimarannan palauttaa vanhaan loistoonsa talkoovoimin tai keräyksellä? Onhan Kokonniemen maauimalallekin kerätty menestyksekkäästi rahaa. Vaikka rahat löytyisivät, kaupungilta tarvittaisiin vielä virallinen taho vastaamaan hankkeesta.

Mikään ei tietenkään estä pulahtamasta Maarin rannasta uimaan näitä kannatettavia akteja odotellessa. Porvoonjoen kunto ei ole vieläkään hyvä, mutta siinä voi uida melko huoletta varsinkin vähäsateiseen aikaan. Jokea rasittavat yhä Lahden, Nastolan ja Orimattilan (puhdistetut) jätevedet, mutta Lahden ja Nastolan vesilaitosten vuosina 2015 ja 2017 käyttöön ottaman yhdyskuntajäteveden uv-desinfioinnin uskotaan parantaneen Porvoonjoen hygieenistä tilaa merkittävästi. Uusin mittaustulos saadaan jo ensi viikolla.

Ehkä puhdistuva Porvoonjoki saa myös poliitikot innostumaan Maarista.

Porvoolaisrouva Fredrika vastaa tällä palstalla Uusimaan lukijoiden Porvoo-aiheisiin kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesi sähköpostilla fredrika@media.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.