Pimeä yö, kuka siellä syö? Partiolainen on aina valmis toimintaan

Erilaisten partiotaitojen hallitseminen on tärkeä osa ydintoimintaa. Partiolainen on aina valmis toimimaan, hän osaa elvyttää, suunnistaa, valmistaa metsässä ruokaa ja paljon muuta. Saara Mustakallio on suorittanut jo koko joukon partiotaitomerkkejä. Inka Töyrylä

Inka Töyrylä

PORVOO|Hiljaisuudesta nousee huuto:

–Pimeä yö, kuka siellä syö? Viirupöllöt!

Ei kestä kuin hetki, kun meripartio Porvoon Pookin seikkailijalaivue vastaa omalla nimellään Porvoon Polunlöytäjien sudenpennuille.

–Monessa liemessä keitetyt, rannalta veteen heitetyt! Ravut!

Seuraavassa hetkessä sekä Ravut että Viirupöllöt syventyvät yksissä tuumin kokoamaan retkikeitintä eli trangiaa. Sillä välin aikuiset suunnittelevat tulevan Partioviikon ohjelmaa.

Porvoossa toimii useita partiolippukuntia. Niistä Polunlöytäjät ja Pooki on järjestänyt paljon yhteistäkin tekemistä.

–Lippukunnat voivat painottaa toiminnassaan vähän eri asioita, mutta keskeinen sisältö on jokaisella sama. Partio vaalii vastuuntuntoisuutta, ympäristön ja toisten ihmisten huomioimista ja johtajuustaitoja. Uusia asioita opetellaan itse tekemällä, Polunlöytäjien akela eli sudenpentulauman aikuinen johtaja Heidi Collander kertoo.

Milka Harjunen toimii samassa roolissa Pookissa. Pookin perustehtävä on sama, kuin muillakin lippukunnilla, mutta lisäksi opetellaan merenkulun taitoja ja purjehtimista. Lippukunnan 12 tonnia painava puuvene Nanna on vielä pressun alla talviteloilla, mutta pian se lasketaan taas vesille.

–Ihan parasta partiossa on Nannassa nukkuminen. Tai ulkona riippumatossa, Kailo Harjunen pohtii. Iikka Mustakallio on samaa mieltä ja lisää vielä purjehtimisen.

– Minusta parasta on partioruoka! Keitämme usein trangialla vaikka kanakeittoa tai nuudeleita. Köyhät ritaritkin onnistuvat. Retkellä kaikki maistuu aina paremmalta, Jaakko Stude toteaa.

Saara Mustakallion mielestä leirit ja retket ovat parasta, Anna Aarttila ja Anni Glücker pitävät yhteisistä askarteluhetkistä.

–Myös retkeily on aina kivaa ja retkellä jopa tiskaaminen tuntuu hauskalta, Anna sanoo.

Anni ei ole vielä leireillyt.

–Toukokuussa on minun ensimmäinen yöleiri. Odotan sitä kovasti.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Ilpo Vilminko ja Ilmari Oikarinen viihtyvät parhaiten koloilloissa.

–Koloilloissa opetellaan kaikkea uutta. Olemme tutustuneet esimerkiksi eri maiden kulttuureihin ja ruokiin. Intia ja Japani oli tosi mielenkiintoisia.

Kansainvälisyys onkin tiivis osa partiotoimintaa, sillä partiolaisia on noin 45 miljoonaa yli 200 maassa.

Koloilloissa opiskellaan myös paljon muuta.

–Olen oppinut partiossa elvyttämään, käyttämään defibrillaattoria ja tekemään painesiteen. Osaan liikkua jäällä naskalien avulla, tehdä nuotion ja pysyä lämpimänä teltassa talvella, Pookin Saara kertoo.

Luonto on partiolaisille tärkeä. Siellä retkeillään ja siitä pidetään huolta. Partioliikkeen maailmanjärjestö ja ympäristöjärjestö WWF aloittivat tänä vuonna entistä tiiviimmän yhteistyön luonnon suojelemiseksi. Myös Suomen Partiolaiset ja WWF ovat solmineet monivuotisen yhteistyösopimuksen. Yksi yhteistyön tärkeistä tavoitteista on luonnon suojelun ohella lisätä tietoisuutta.

–Yksi osa tätä on roskien siivoaminen ympäristöstä. Pookilaiset siivoavat SaktaFartenin ympäristöä 26. huhtikuuta ja Polunlöytäjien sudenpennut Linnamäkeä toukokuun aikana, Collander ja Harjunen kertovat.

Polunlöytäjien sudenpentuja ohjaava yhdeksäsluokkalainen Touko Lattu toteaa, että ilman partiota maailma olisi paljon tylsempi – ja myös kovempi – paikka.

–Partiolaiset noudattavat kaikessa toiminnassaan tiettyjä ihanteita.Pitää kunnioittaa toisia ihmisiä, rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä ja olla luotettava. Partiossa puhutaan myös ihmisoikeuksista. Harrastus vain monipuolistuu, mitä vanhemmaksi tulee. Kun ohjaa nuorempia, tuntuu siltä, että voi tehdä jotain hyödyllistä, Lattu sanoo.

–Useimmat tulevat mukaan nuorempina, mutta hyvin voi aloittaa yläasteikäisenä tai vanhempanakin. Jos ei oikein löydy vapaa-ajalle tekemistä ja haluaisi uusia kavereita, niin partio on kyllä tosi hyvä vaihtoehto.

Collander ja Harjunen ovat yhtä mieltä.

–Partion voi hyvin aloittaa vaikka vasta aikuisena!

Collander on ollut toiminnassa mukana 35 vuotta. Harjunen on palannut aikuisiällä takaisin lapsuuden harrastuksen pariin.

–Aloitin ekaluokkalaisena kauan sitten. Lukiossa tuntui, ettei aika enää riittänyt ja partio jäi. Mutta kyllä se niin on, että kun on kerran partiolainen, on aina partiolainen. Olin melkein 20 vuotta sivussa, mutta kun Pooki perustettiin kaksi vuotta sitten, innostuin uudelleen. Nyt myös lapseni ovat partiossa.

Pookilaisia on yli sata, Polunlöytäjiä noin 75. Tulijoita olisi enemmän, kuin voidaan ottaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

–Paras keino varmistaa oman lapsen pääsy mukaan on aloittaa partio myös itse. Jos aikuisia on tarpeeksi, voidaan aina perustaa uusia ryhmiä, Harjunen vinkkaa.

Partiolaiset jaetaan ikäryhmittäin sudenpentuihin, seikkailijoihin, tarpojiin, samoojiin, yli 18-vuotiaisiin vaeltajiin sekä aikuisiin, jotka tukevat lasten ja nuorten toimintaa osallistumalla viikkotoimintaan monin eri tavoin.

–Partiossa tullaan aikuisiksi vasta 22-vuotiaana, Collander sanoo.

Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry on Suomen suurin nuorisojärjestö. Sen toiminnassa on vuosittain mukana yli 65 000 jäsentä.

–Muiden lippukuntien partiolaisia tavataan leireillä sekä Suomessa että ulkomailla. Esimerkiksi parin vuoden takaiselle Roihu-suurleirille Hämeenlinnaan kokoontui 17000 partiolaista, Harjunen kertoo.

Trangia on saatu kasaan. Taas kajahtaa huuto.

–Kiva, hyvä, bra! Antaa tulla lisää vaan!

–Partiohuudot ovat vahva osa vanhaa partioperinnettä, jota vaalimme. Elävät perinteet vievät tätä toimintaa eteenpäin, Collander sanoo.

Myös partioleikit ovat tärkeä osa yhteisöllisyyttä kasvattavaa toimintaa. Koleassa kevätsäässä kroppa lämpiää nopeasti vaikkapa vinhassa sisaruspiirissä Osa porukasta on kiivennyt Nannan kannelle solmuja tekemään. Puuveneen vesillelaskua odotetaan jo malttamattomina.

Merimiessolmu on partiolaisten tunnus ja sen jokainen partiolainen lippukunnasta riippumatta osaa vaikka unissaan.

–Lisäksi on hyvä osata myös muita solmuja. Veneilyssä paalusolmu on hyvä, sillä voi kiinnittää lepuuttajat ja vene kiinnitetään yleensä siansorkalla. Mutta kyllä nämä solmut ovat tarpeellisia muuallakin kuin veneellä, Saara ja Jaakko kertovat.

Tavallisesti partiolippukuntiin otetaan uusia jäseniä syksyisin, mutta Porvoon Polunlöytäjät järjestää uusille partiolaisille tervetulotapahtuman 17. toukokuuta Linnamäellä. Tapahtumasta kerrotaan tarkemmin lähempänä Polunlöytäjien facebook-sivulla.

Ensi viikolla 23.–29. huhtikuuta vietetään valtakunnallista Partioviikkoa.

–Partioviikkoa vietetään vuosittain sillä viikolla, milloin on Pyhän Yrjön päivä. Tänä vuonna Yrjön nimipäivä osuu maanantaille. Aloitamme juhlaviikon Porvoossa partiolaisten yhteisellä tapahtumalla, johon on kutsuttu kaikki LAPPA-alueen eli Loviisan, Askolan, Pukkilan, Porvoon ja Artjärven lippukunnat, Porvoon Pookin Milka Harjunen ja Porvoon Polunlöytäjien Heidi Collander kertovat.

–Toivomme, että tästä kasvaisi tälle seudulle uusi, hieno partioperinne.

Tapahtuma alkaa viideltä lipunnostolla tuomiorovastilan pihalla. Seuraavaksi vuorossa on pieni yhteinen partiokävely ja kuudelta partiolaisten kaikille avoin juhlamessu tuomiokirkossa.

–Viikon aikana partiolaiset näkyvät ja kuuluvat tavallista enemmän. Lisäksi partiolaiset käyttävät partioasua tai partiohuivia koulussa ja työpaikalla. Viikon aikana yritetään saada näkyvyyttä ja herättää kiinnostusta partiota kohtaan, Harjunen kertoo.

Pyhä Yrjö –tai Yrjänä – on partiolaisten esikuva. Hänestä ei ole historiallisia todisteita, mutta tarinoita ja legendoja on kerrottu 500-luvulta saakka. Yksi tarina kertoo nuoren sotilaan pelastaneen kerran kaupungin lohikäärmeeltä, joka vaati syödäkseen joka päivä yhden asukkaan

Yrjänällä oli lohikäärmettä vastaan vain keihäs ja hevonen. Silti hän ei yrittänyt paeta, vaan teki parhaansa ja lopulta voitti taistelun, mihin kukaan muu ei ollut uskaltanut ryhtyä.

– Pyhä Yrjö oli juuri sellainen, kuin partiolaisten pitäisi olla. Rohkea ja reipas, asioihin tarttuva. Partiolainen käy vaikeuksien tai vaaran kimppuun rohkeasti ja luottavaisesti, käyttäen kaikki voimansa voittaakseen ne. On olemassa mahdollisuus, että hän onnistuu.

LAPPA-Lippukunnat

Lappa-alueeseen kuuluvat Loviisa, Askola, Porvoo, Pukkila ja Artjärvi. Lisäksi Pornaisissa ja Sipoossa on omat lippukuntansa.

Loviisa: Ankkuripartio

Askola: Kirnun Kiertäjät

Pukkila: Pukkilan Partio

Porvoo: Porvoon Metsänkävijät, Meripartio Porvoon Pooki, Porvoon Polunlöytäjät, Tolkkisten Eräketut ja ruotsinkielinen meripartiolippukunta Fribytarna.

Artjärvi: Artjärven Eränkävijät

Myrskylä: Myrskylinnut

Pornainen: Pornaisten Solmu

Sipoo: Puskapartiolaiset ja Sipoon Hukat

Lähin lippukunta yhteystietoineen sekä lisätietoa partiotoiminnasta löytyy parhaiten Suomen Partiolaisten nettisivulta http://www.partio.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.