Osaatko edes arvata, kuinka suosittuja porvoolaiskuvaaja Niko Laurilan otokset ovat? – "Ajatusta pitää olla mukana"

Syntyperäinen porvoolainen Niko Laurila tunnetaan ennen kaikkea Porvoo-aiheisista kuvistaan, jotka ovat nousseet sosiaalisessa mediassa valtavaan suosioon. NIKO LAURILA

Jyrki Hämäläinen

PORVOO|Porvoolaisen valokuvaajan Niko Laurilan, 25, maine kasvaa kohisten ja kuvien suosio räjähdysmäisesti. Hänen Facebook-sivuillaan on 30000 tykkääjää ja nettisivuilla nikolaurila.fi on ollut parhaimpina viikkoina 300000 kävijää.

Laurila tunnetaan tunnelmallisista Porvoo-kuvistaan, mutta hänen yrityksensä Niko Laurila Photography ja Ilmavaltiaat tarjoavat kaikkia palveluita, joissa asioita, ihmisiä ja ilmiöitä on tarpeen pukea kuvan muotoon: valokuvausta, ilmakuvausta, videokuvausta ja uusimpana 3D-kuvausta. Hän kuvaa yrityksille, julkisyhteisöille ja yksityisille ihmisille. Työmaana on koko Suomi, ja keikkoja on ollut ulkomaillakin.

Mutta Niko Laurila kuvaa myös puhtaasti omaksi ilokseen.

–Kuvaaminen on minulle harrastus ja työ. Kamera on mukana aina. Koskaan ei tiedä, mitä luonto tarjoaa. Olen vähän kasvanut siihen, että joka päivä pitää kuvata, hän sanoo.

Valokuvaajana Niko Laurila on itseoppinut. Harrastus alkoi 13 vuoden iässä. Hän alkoi myydä pienellä ilmakopterilla eli dronella ottamiaan kuvia neljä vuotta sitten. Samalla hän opiskeli merkonomiksi ja liiketalouden tradenomiksi.

–Bisnestä opiskellessani ajattelin, etten siinä mitään häviä, jos lähden kokeilemaan yrittämistä. Yrityksen perustin vuonna 2015.

Laurila sai Porvoon Yrittäjiltä Nuori Yrittäjä -stipendin yrittäjän taivalta vauhdittamaan.

Kuvan voima on valtava, mutta kännykkäkameroiden ja some-kanavien ansiosta kuviakin on tarjolla valtavasti. Jotta erotut massasta, sinun on pakko olla hyvä.

–Olen yrittänyt löytää oman kädenjälkeni, joka erottuu muista. Kuvaan aina täydellä sydämellä ja intohimolla. Jokaisesta meistä saa hyviä kuvia. Ammattitaitoani on tuoda kuvattavien parhaimmat puolet tuotua esiin, Niko Laurila sanoo.

Hän pitää luonnonvalossa kuvaamisesta, koska silloin asiat ovat aidoimmillaan. Maisemakuvat Laurila ottaa mieluimmin iltaisin tai aamuisin, koska valo on erilaista kuin keskipäivällä. Pitkän talven jälkeen Laurila haaveilee jo päivistä, jolloin kevään hieno uusi kirkas vihreys ilmestyy luontoon.

Laurilan mukaan vuodenajat ja ympäristön jatkuva muuttuminen tuovat tuttuunkin ympäristöön koko ajan uutta, joka pitää vain osata bongata ja tallentaa.

–Kuvat ovat harvoin samanlaisia kuin joskus aiemmin otetut.

Niko Laurilan mukaan olennaista on miettiä etukäteen, mitä on tekemässä. Asiakkaille kuvatessaan hän tekee aina etukäteen kuvaussuunnitelman parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

–Ajatusta pitää olla mukana. Ei voi vain räpsiä.

Kuvauskeikkojen lisäksi Niko Laurila myy kuviaan printteinä eri muodossa netissä ja joissakin porvoolaisissa liikkeissä. Hänellä on ollut näyttelyitäkin. Yksi on tulossa syksyllä Taidetehtaassa.

Laurilan yksi kasvava asiakasryhmä ovat kiinteistönvälittäjät. Joidenkin arvioiden mukaan jopa puolet netin kiinteistönvälittäjien myyntikuvista on jo ammattikuvaajien ottamia. Kiinteistönvälittäjillä ei ole kuvaamiseen ammattitaitoa eikä kalustoa.

–Otan välitysliikkeille ilmakuvia, tavallisia kuvia ja 3D-kuvia. Tarvittaessa siirtelen tavaroita niin, että kuvat ovat mahdollisimman edustavia.

Yrittäjänä Niko Laurilan suurin haaste on muuttaa suuri some-suosio kassavirraksi.

–Ammattikuvaajalle on aina kysyntää, vaikka kuluttajalaitteet kehittyvät, hän uskoo.

Niko Laurila Photography on yksi Porvoossa meneillään olevan Uplift-yrityskilpailun yhteistyökumppaneista. Uusimaassa ja Upliftin some-kanavissa julkaistaan huhti–lokakuussa 30 yrittäjätarinaa, joihin Niko Laurila ottaa valokuvat. Ne ovat nähtävissä myös suurina vedoksina Upliftin finaalitapahtumassa Kulttuuritalo Grandissa 11.10.2018. Lisää kilpailusta www.cospace.fi/uplift

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.