Kiinteistövinkki: Isännöitsijän valinnassa pitää ammattitaito painaa enemmän kuin kemioiden kohtaaminen

Isännöitsijänä valinnassa pääpaino pitää olla ammattitaidossa, ei henkilökemioissa. Kuvituskuva. Arkisto/Armi Suojanen

toimitus

Taloyhtiön hallituksen tulisi ostaa ja vaatia ammattitaitoa kaikissa omaan kiinteistöön liittyvissä ostopalveluissa. Isännöinti lasketaan yhdeksi niistä. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa isännöinnin ostamiseen, eikä kaikkiin taloihin sovellu samanlainen isännöinti. Siksi taloyhtiön tulisi miettiä omat tarpeet ennen palvelun ostamista tai tarjouskilpailuun lähtemistä.

Isännöintipalvelun sisältö päätetään sopimuksessa, jonka taloyhtiö ja isännöintiyritys tekevät. Sisältöön tulee kiinnittää erityistä huomiota. Taloyhtiön kannattaa olla tarkka valinnassa. Lukuisien huomioitavien asioiden joukossa on esimerkiksi se, miten taloyhtiön ikä ja kunto ja osakkaiden ja asukkaiden tarpeet vaikuttavat isännöitsijän valintaan? Jos taloon on tulossa isoja remontteja, on taloyhtiölle eduksi, että isännöitsijä on osallistunut sellaisiin.

Entä miten tärkeä on isännöitsijän koulutus ja onko isännöintiyrityksen koolla väliä?

Miten isännöintiyrityksen palvelut jakautuvat kiinteään kuukausipalkkioon ja erikseen veloitettaviin? Hallitus määrittelee tarjouspyyntöön, mitkä tehtävät tulisi sisältyä kiinteään palkkioon ja mistä isännöitsijä voi veloittaa erikseen. Avuksi voi ottaa Kiinteistöalan Kustannuksen isännöintitehtäväluettelon, jolloin tarjoukset ovat paremmin vertailukelpoisia.

Tarjouspyyntö tulee valmistella huolella ja se on hyvä lähettää 3-5:een yhtiöön.

Tarjouksia tulee vertailla niin sisällön kuin hinnan osalta. Vertailua helpottaa valmiiden tarjouspyyntö- ja tarjouslomakkeiden käyttäminen. On hyvä muistaa, että hinta ei saa olla tärkein kriteeri palvelun tuottajan valinnassa.

Isännöintisopimus tulee aina laatia kirjallisena. Sopimuksessa tulee myös mainita Isännöinnin yleisten sopimusehtojen (ISE2007) noudattaminen ja kaikki sopimuksen liitteet.

Isännöitsijäkin on ihminen. Siksi ammattitaidolle ja kokemukselle tulisi antaa enemmän arvoa kuin kemioiden kohtaamiselle. Hyvä yhteistyökyky on kaiken A ja O.

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 2. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 3. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 4. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 7. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 8. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 9. Ruokavirasto pyytää keskeyttämään suosittujen Dipper-makeispatukoiden myynnin oireilmoitusten jälkeen
 10. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 11. Rautiainen muistelee hyvällä Askolan-vuosiaan – 60-vuotias ex-kunnanjohtaja pärjää Cooperin testissä
 12. Järvenpäässä kadonneen miehen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi – 25-vuotias nainen ja 36-vuotias mies vangittu epäiltynä taposta
 13. Maastopalo Nesteellä Härskesundetissa, toinen käynnissä Sikilässä Venjärventiellä
 14. Bistro Sinnelle Joutsenmerkki – katolle suunnitteilla aurinkovoimala ja puutarha
 15. Poliisi epäilee pojan surmanneen isänsä Jyväskylässä – uhri oli keski-ikäinen mies

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.