Kiinteistövinkki: Isännöitsijän valinnassa pitää ammattitaito painaa enemmän kuin kemioiden kohtaaminen

Isännöitsijänä valinnassa pääpaino pitää olla ammattitaidossa, ei henkilökemioissa. Kuvituskuva. Arkisto/Armi Suojanen

toimitus

Taloyhtiön hallituksen tulisi ostaa ja vaatia ammattitaitoa kaikissa omaan kiinteistöön liittyvissä ostopalveluissa. Isännöinti lasketaan yhdeksi niistä. Ei ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa isännöinnin ostamiseen, eikä kaikkiin taloihin sovellu samanlainen isännöinti. Siksi taloyhtiön tulisi miettiä omat tarpeet ennen palvelun ostamista tai tarjouskilpailuun lähtemistä.

Isännöintipalvelun sisältö päätetään sopimuksessa, jonka taloyhtiö ja isännöintiyritys tekevät. Sisältöön tulee kiinnittää erityistä huomiota. Taloyhtiön kannattaa olla tarkka valinnassa. Lukuisien huomioitavien asioiden joukossa on esimerkiksi se, miten taloyhtiön ikä ja kunto ja osakkaiden ja asukkaiden tarpeet vaikuttavat isännöitsijän valintaan? Jos taloon on tulossa isoja remontteja, on taloyhtiölle eduksi, että isännöitsijä on osallistunut sellaisiin.

Entä miten tärkeä on isännöitsijän koulutus ja onko isännöintiyrityksen koolla väliä?

Miten isännöintiyrityksen palvelut jakautuvat kiinteään kuukausipalkkioon ja erikseen veloitettaviin? Hallitus määrittelee tarjouspyyntöön, mitkä tehtävät tulisi sisältyä kiinteään palkkioon ja mistä isännöitsijä voi veloittaa erikseen. Avuksi voi ottaa Kiinteistöalan Kustannuksen isännöintitehtäväluettelon, jolloin tarjoukset ovat paremmin vertailukelpoisia.

Tarjouspyyntö tulee valmistella huolella ja se on hyvä lähettää 3-5:een yhtiöön.

Tarjouksia tulee vertailla niin sisällön kuin hinnan osalta. Vertailua helpottaa valmiiden tarjouspyyntö- ja tarjouslomakkeiden käyttäminen. On hyvä muistaa, että hinta ei saa olla tärkein kriteeri palvelun tuottajan valinnassa.

Isännöintisopimus tulee aina laatia kirjallisena. Sopimuksessa tulee myös mainita Isännöinnin yleisten sopimusehtojen (ISE2007) noudattaminen ja kaikki sopimuksen liitteet.

Isännöitsijäkin on ihminen. Siksi ammattitaidolle ja kokemukselle tulisi antaa enemmän arvoa kuin kemioiden kohtaamiselle. Hyvä yhteistyökyky on kaiken A ja O.

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut