Syyrialaisnainen pääsi ystävän avulla uuden elämän alkuun ja löysi vuosia kadoksissa olleet lapsensa.

PORVOO | Porvoossa asuu kurdi, syyrialainen YK:n kiintiöpakolainen Maha Malla Suleiman Hän on yksi niistä yli viidestä miljoonasta syyrialaisesta, jotka ovat paenneet maassaan riehuvaa sotaa ulkomaille.

Hän tuli monien vaiheiden kautta Suomeen ja asettui Porvooseen pari vuotta sitten.

Hänen elämänsä ei ole ollut helppoa. Hänet naitettiin 14-vuotiaana suoraan koulun penkiltä. Hänen miehensä kuoli ja hän jäi leskeksi 19-vuotiaana neljän lapsen kanssa.

Hän eli siinä uskossa lähes seitsemän vuoden vuoden ajan, että hänen neljä lastaan olivat kuolleet Syyrian sisällissodan pommituksissa, jossa hänen kotinsakin tuhoutui.

Maha ei koskaan unohda sitä puhelua, jonka hän sai työpaikalleen kauneushoitolaan. Hänelle kerrottiin, että hänen lapsensa olivat haavoittuneet.

Kun hän meni kotialueelleen, hän ei kaikessa kaaoksessa löytänyt lapsiaan mistään. Hän joutui shokkiin järkytyksestä ja hänet vietiin sairaalaan. Siitä toivuttuaan hän yritti löytää lapsensa, mutta turhaan.

Koska hän jäi täysin yksin ja sisällissota vain paheni, hän pakeni ulkomaille Libanoniin, ja sai sieltä YK:n avustuksella työtä ja asunnon. YK:n työntekijöiden suorittamien lukuisten ja perinpohjaisten, hänen elämäänsä kartoittavien haastattelujen jälkeen hän päätyi kiintiöpakolaisena Suomeen.

Nainen oli vuosikaudet ehtinyt surra menetettyjä lapsiaan ja asui jo Suomessa, kun hän yllätyksekseen sai kuulla viime syksynä, että lapset ovatkin elossa ja he ovat Turkissa. Se sai hänet suunniltaan ilosta ja mullisti hänen koko elämänsä.

– En olisi lähtenyt pois Syyriasta, jos olisin tiennyt, että lapset ovat elossa, hän sanoo.

Nyt Maha-äidillä on tärkeä päämäärä: hän yrittää koota matkakassaa päästäkseen ensi kesänä Turkkiin lapsiaan tapaamaan.

Tukenaan hänellä on MLL:n lehti-ilmoituksen kautta löytynyt suomalainen ystävä, sipoolainen Marita Oksman, joka tekee kaikkensa auttaakseen häntä pääsemään lapsiaan tapaamaan. Hänellä on myös suunnitteilla lähteä matkalle mukaan. Hän iloitsi yhdessä syyrilaisen kanssa odottamattomista uutisista, kun he viime syksynä saivat kuulla lasten olevan hengissä.

– Se tuntui täysin käsittämättömältä. Lähdimme oitis mieheni kanssa ajamaan hänen luokseen, sillä halusimme kuulla kaiken, mitä oli tapahtunut. Siellä me sitten katselimme ihmeissämme kännykkäkuvia lapsista, jotka olivat kasvaneet isoiksi. Vanhin poika on 20 vuotta, tytär 17-vuotias ja nuorimmat pojat 15 vuotta ja 11 vuotta. Nuoria, jotka olivat muuttuneet ja kasvaneet siitä, kun äiti oli nähnyt heidät viimeksi seitsemän vuotta sitten. Nyt he asuivat Turkissa. Vanhimmat lapset olivat jopa naimisissa ja lapsenlapsiakin oli siunaantunut kaksi ja kaksi oli tulollaan. Kaikesta tästä Maha oli paitsi onnellisen sekaisin, myös surullinen, koska hän ei ollut päässyt suojelemaan tytärtään järjestetyltä avioliitolta, Oksman kertoo.

puhuu lapsistaan, kyyneleet valuvat vuolaasti hänen silmistään. Äidin ikävä on suuri. Kiitos nykyteknologian, hän voi onneksi lähes päivittäin olla yhteydessä lapsiinsa Skypen välityksellä.

Vaikka hän pystyy vain etäältä jakamaan heidän elämäänsä, on tämäkin parempaa kuin se raastava suru ja ikävä, joka hänellä oli seuranaan, kun hän luuli lastensa kuolleen.

Hän on erityisesti huolissaan 17-vuotiaasta tyttärestään Dianasta, kuvankauniista, suurisilmäisestä tytöstä, jolla on jo kolme lasta. Äiti olisi halunnut estää se, että tyttö naitettiin niin kovin nuorena. Hän olisi myös halunnut mahdollistaa sen, että tytär olisi saanut koulutusta toisin kuin hän itse.

Malla Suleimanin nuoremmat pojat, 15- ja 11-vuotiaat, asuvat hänen edesmenneen miehensä veljen luona Turkissa.

Täällä Porvoossa Maha on aloittanut uuden elämän, ja opiskelee suomen kieltä. Alussa tänne saavuttuaan hän oli hyvin yksinäinen, ja MLL:n ystäväpalvelun kautta löydetty ystävä Marita Oksman edisti suuresti hänen kotoutumistaan.

– Minä koen tämän ihmisen auttamisen missiokseni, kertoo Oksman lämpimästi hymyillen.

Ystävyys on antanut hänellekin paljon, vaikka ei varmasti ole helppoa kantaa pakolaisen yksinäisyyttä ja lasten menettämisen tuskaa. Hän kuitenkin kokee kristillisen uskonsa auttaneen häntä tässä tukemistehtävässä.

– Maha oli niin yksinäinen. Oli lokakuu ja täällä oli niin pimeää. Hän ei tiennyt, minne mennä. Minulle tuli suru hänestä, hänen lapsistaan ja tilanteestaan. Uskon kuitenkin johdatukseen ja siihen, että Jumala on antanut meille erilaisia tehtäviä, ja me olemme ne Jumalan kädet ja jalat tässä maailmassa.

Oksman kertoo, että alussa häntä kyllä pelotti, kun hän tapasi vierasmaalaisen, jonka kanssa hänellä ei ollut mitään yhteistä kieltä, mutta asiat järjestyivät kuin ihmeen kaupalla.

– Jo alkumetreillä tapahtui ensimmäinen ihme. Meillä ei ollut yhteistä kieltä, sillä Maha ei puhunut lainkaan suomea tai englantia, vielä vähemmän minä kurdinkieltä tai arabiaa. Tajusin, että tapaamisistamme tulee aika pinnallisia ja tutustuminen kestää tosi kauan. Mutta kuten aikaisemminkin olen sanonut, uskon rukouksen voimaan ja johdatukseen ja tässäkin tapauksessa tapahtui pienoinen ihme: jo kolmannella kerralla tavatessamme olimme saaneet kolmannen ystävän – lähistöllä asuvan suomalaisen naisen Mallun, joka osasi kurdia, sillä hän oli asunut viisi vuotta Irakissa ja työskennellyt pakolaisleireillä opettaen lapsille englantia. Mikä taivaan lahja!

Syyrian sisällissota

Sota alkoi kansannousuna Bašar al-Assadin hallitusta vastaan 2011. Konflikti laajeni maanlaajuiseksi sisällissodaksi keväällä ja kesällä 2012.

Sota on luonut valtavan pakolaistulvan maan sisällä ja ulkomaille.

Yli 7.6 miljoonaa oli vuonna 2015 maan sisäisessä evakossa.

Elokuussa 2017 yli 5,1 miljoonaa ihmistä oli paennut Syyriasta sotaa ulkomaille.

Sodan kaikki pääosapuolet ovat syyllistyneet vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

Lähde: Wikipedia

Lue lisää aiheesta

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut