Punaiset vai valkoiset, kumpaa sinä sympatisoit? Lehden tekemä äänestys jakaa mielipiteet

Vuoden 1918 sisällissodalla oli merkittävä vaikutus myös suomalaisuuteen ja suomalaisten tapaan hahmottaa oma roolinsa maailmassa. Kuvassa punaisten teloittaminen Santahaminassa 1918. –  Wikipedia

Mikko Välimaa

Kaupunkilehti Tamperelaisen lukijaäänestysSuomen sisällissodasta puhuttaa sosiaalisessa mediassa.

Lehti kysyi758 lukijaraatinsa edustajalta, kumpi sodan osapuoli saa heidän sympatiansa.

Vastaajista 41 prosenttia ilmoitti, että eivät he sympatisoikumpaakaan.

Punaisia sympatiseerasi 30 prosenttia vastaajista, valkoisia 18 prosenttia.

Punaisten sympatisoijatnostivat useimmin perusteluksi periaatteellisen heikomman puolella olemisen, oikeutetut nousun oman yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi tai sen, että punaisten joukoissa taisteli sukulaisia.

– Se miten ihmisiä kohdeltiin kostotoimenpiteinä täysin mielivaltaisesti ilman oikeudenkäyntiä ja kenttäoikeuksien toimesta on suurinta raakalaisuutta mitä Suomen historia tuntee, kommentoieräsraatilainen.

Valkoisten valintaaperusteltiin useimmiten sillä, että punaisten voitto olisi vastaajien mukaan johtanut Suomen ajautumiseen Neuvosto-Venäjän vallan alle.

Valkoiset nähtiin myös laillisen järjestysvallan edustajina, jota vastaan vallankumoukselliset punaiset nousivat kapinoimaan.

Luekoko juttu Tamperelaisesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.