Mihinkään ei saa koskea, sammaleella ei saa kävellä – Askolaan esille kuvia ja tunnelmia Tsernobylistä

Vauvansänkyjä hylätyssä lastensairaalassa. Sari Teräväinen

Tanja Kuisma

ASKOLA | Pornaislaisen valokuvaajan Sari TeräväisenMatkakuvia Tsernobylista –näyttely on esillä Askolan pääkirjastossa maaliskuussa.

Valokuvat kertovat karulla tavalla jäljistä, joita huhtikuun lopussa 1986 Ukrainassa tapahtunut ydinvoimalaonnettomuus jätti alueelle.

Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus on tähän mennessä kaikkien aikojen vakavin ja tuhoisin ydinvoimalaonnettomuus.

Sari Teräväinen on hylättyjen paikkojen kuvaaja. Hän teki lokakuussa 2016 matkan Tsernobyliin Ukrainaan, jonne ei pääse ilman matkatoimiston opasta. Teräväinen luonnehtii järjestelyjen käyneen helposti.

– Omatoimisesti alueella ei saa liikkua ja on paljon ohjeita joita pitää noudattaa. Sammaleella ei esimerkiksi saa kävellä, mihinkään ei saa koskea ja tupakanpoltto on kielletty. Tsernobylin alueella on edelleen töissä ihmisiä, jotka yöpyvät alueella.

Teräväisen mukaan valokuvaajille suunnattu matka Tsernobyliin hylättyihin paikkoihin oli vaikuttava. Paikalla vallitseva hiljaisuus kertoo siitä, että paikka on hylätty.

– Sieltä on lähdetty eikä sinne ole palattu.

Matkakuvia Tsernobylista on esillä Askolan pääkirjastossa 1. – 29. maaliskuuta kirjaston aukioloaikoina maanantaisin ja perjantaisin kello 10–15, tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin 13–19 ja lauantaisin 10–14.

Taiteilija Teräväisen pääsee tapaamaan lauantaina 3. maaliskuuta kello 12–14 Askolan pääkirjastossa. Esillä on myös video, joka koostuu matkalta otetuista kuvista.

Ydinvoimalaonnettomuuden vaikutukset suomalaisiin ovat Askolan tarinapiirin aiheena torstaina 15. maaliskuuta kello 18.00–19.30. Missä sinä olit silloin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.