Kolumni: Miksi valtio ei kanna vastuuta? – Rikoksen uhrin aseman parantamisen luulisi sopivan kaikille

toimitus

Koskenkylän murha elokuussa 2016 oli suomalaisittain harvinainen, muttei aivan poikkeuksellinen murhenäytelmä.

Vaaralliseksi tiedetty mielenterveyspotilas oli karkuteillä ja päätyi entiselle kotitilalleen. Siellä hän surmasi tilan uuden omistajan.

Tappaja todettiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa syyntakeettomaksi ja hänet määrättiin tahdosta riippumattomaan pakkohoitoon.

Hänet velvoitettiin myös maksamaan uhrin omaisille noin 40 000 euroa kärsimyskorvauksia, oikeudenkäyntikuluja ja muita kuluja.

Veriteko oli yhden itäuusmaalaisen perheen näkökulmasta kuin tuhoisa tsunami. Murhatun naisen omaiset kirjoittivat kokemuksistaan kuluneen 1,5 vuoden aikana (UM 10.2.) Ne ovat romuttaneet heidän uskonsa suomalaiseen oikeusvaltioon.

Tuomitulla ei ollut tietenkään rahaa tai omaisuutta. Rikosvahinkolain mukaan valtio ei maksa uhreille kärsimyskorvauksia eikä myöskään oikeudenkäyntikuluja, ellei muita vahingonkorvauksia ole tuomittu. Raha ei tietenkään tuo ketään takaisin, mutta helpottaa selviytymistä ja on viesti siitä, kenen puolelle valtio katastrofissa asettuu.

Toinen omaisten kirjoituksen tapetille nostama asia liittyy siihen, kuka kantaa vastuun, jos vaarallinen potilas vapaalla ollessaan syyllistyy väkivaltarikokseen. Suomessa poliisin aseenkäyttöä valvotaan tarkoin, samaten omistaja on heti vastuussa, jos vaikkapa koira puree ohikulkijaa.

Sairaalasta lähteneen potilaan tekemä henkirikos ei aina johdu hoitohenkilökunnan laiminlyönnistä, mutta ei voi myöskään tutkimatta sanoa, että se ei ikinä johdu siitä. Tapahtumaketju pitää selvittää ja sen perusteella päättää mahdollisesta rikosprosessista.

Koskenkylän murhan kaltaisen tapahtuman todennäköisyys on onneksi mitättömän pieni, eikä sellaista pidä kenenkään alkaa pelätä. Tästä syystä myöskään laajempi vastuunotto syyntakeettomien tekemistä henkirikoksista ei tulisi valtiolle kalliiksi. Jos oikeus katsoo, ettei yksilö ole vastuussa tekemisistään, pitää valtion ottaa tuo vastuu.

Hallitus voi kaatua vaikka perhevapaauudistukseen, mutta rikoksen uhrin aseman parantamisen luulisi sopivan kaikille.

Samu Karvala

Kirjoittaja on Uusimaan toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.