Rikosoikeuden emeritaprofessori ehdottaa tutkintamenettelyä – "Lääkärit voisivat joutua vastuuseen, jos potilaat syyllistyvät väkivaltarikoksiin"

Rikosoikeuden emeritaprofessori pohtii pitäisikö vaarallisten mielenterveyspotilaiden valvontavastuun laiminlyöntien johtaa rikossyytteisiin. Kuva Kellokosken sairaala-alueelta. Sauvo Jylhä

Samu Karvala

PORVOO|Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen katsoo, että vastuun vaarallisten mielenterveyspotilaiden liikkumisesta pitäisi olla terveydenhoitohenkilökunnalla.

–Näyttää olevan sellaista mielialaa, että suuretkin riskit lasketaan niin sanotun sallitun riskin piikkiin. Tämä asia ei varmaan korjaudu, ennen kuin joku vapaana liikkumisen sallivista lääkäreistä haastetaan vastaamaan oikeudessa tällaisista "vääristä päätöksistä", Utriainen kirjoittaa.

Uusimaa julkaisi 8. helmikuuta verkossa ja 10. helmikuuta lyhennettynä versiona paperilehdessä Koskenkylässä 2016 murhatun naisen omaisten mielipidekirjoituksen. Kellokosken psykiatrisesta sairaalasta karkuteillä ollut potilas surmasi heidän läheisensä. Omaiset kantelivat viime vuonna Valviraan sairaalan henkilökunnan toiminnasta tämän potilaan kohdalla.

–Vastuu siitä, ettei hän aiheuta ympäristölleen vaaraa, on häntä hoitaneella taholla, Kellokosken psykiatrisella sairaalalla, omaiset kirjoittivat.

Valvirassa kantelu ei johtanut toimenpiteisiin. Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi Uusimaassa, ettei henkilökuntaa voi syyttää kuolemantuottamuksesta, mutta virkavelvollisuuden rikkominen voisi tulla kyseeseen.

Utriainen rinnastaa tilanteen siihen, jos poliisi turvautuu ampuma-aseen käyttöön ja kiinniotettava vahingoittuu tai kuolee.

– Tällöin asiasta tehdään heti tutkinta, onko voimankäyttö ollut asianmukaista. Vapaana liikkuvien mielenterveyspotilaiden ja syyntakeettomina tuomitsematta jätettyjen suhteen voitaisiin luoda samanlainen menettely, jos potilaat syyllistyvät väkivaltarikoksiin, Utriainen ehdottaa.

–Riippumaton lautakunta tai asiantuntijaryhmä tutkisi, onko vapaana liikkumiselle ollut asianmukaiset perusteet ottaen huomioon yleinen turvallisuus. Jos todetaan, että ilman valvontaa tapahtunut liikkuminen on ollut liian riskialtista, vapaasta liikkumisesta vastaavat tulisi saattaa vastuuseen virheellisestä päätöksestä, Utriainen jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.