Ylilääkäri katsoo omaisten kritiikin oikeutetuksi – "Järjestelmä on epäonnistunut"

Kellokosken psykiatrisesta sairaalasta karussa ollut mies syyllistyi veritekoon Koskenkylässä elokuussa 2016. Sauvo Jylhä

Samu Karvala

PORVOO|HYKS Psykiatrian Psykoosi- ja oikeuspsykiatrian linjan ylilääkäri Allan Seppänen yhtyy omaisten näkemykseen oman organisaationsa ja psykiatrisen palvelujärjestelmän epäonnistumisesta vuoden 2016 tragediaan johtaneissa tapahtumissa.

Kellokosken psykiatrisesta sairaalasta karannut potilas surmasi naisen Koskenkylässä oltuaan useita päiviä vapaalla, joskin etsintäkuulutettuna.

HYKS Psykiatrian dosentti ja linjajohtaja Tuula Kieseppä ymmärtää hyvin uhrien omaisten tuskan ja hädän.

–Mielestäni on tärkeää että he saavat tässä asiassa äänensä kuuluviin ja siten tuovat nämä asiat yhteiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun. On ollut myös tärkeää, että kyseessä olevan tapahtuman kulut on selvitetty huolella valvovien viranomaisten toimesta, Kieseppä kirjoittaa.

Kiesepän on vaikea uskoa, että mikään vastaus tai kommentti voisi auttaa omaisia.

–Jos uhrin omaiset haluaisivat yleisellä tasolla tulla keskustelemaan näistä asioista Kellokoskelle, niin tämä olisi varmaan mahdollista järjestää. Me olemme olleet suuresti järkyttyneitä tapahtuneesta ja sitä on monin eri tavoin käsitelty henkilökunnan kanssa.

Omaiset kertovat kannelleensa Kellokosken psykiatrisesta sairaalasta Valviraan 14.4.2017 ihmetellen, miksi surmaaja oli kerta toisensa jälkeen päästetty vapaalle ja saanut jatkaa väkivaltaisia tekojaan katkeraan loppuun asti.

Omaisten mielestä henkilöt, jotka mahdollistivat rikoksen, ovat syyllisiä kuoleman tuottamukseen laiminlyömällä potilaansa valvonnan. Valvira oli vastannut heille vedoten asioiden salassapitovelvollisuuteen, ympäristön karkaamisyllykkeisiin ja ko. henkilön ihmisarvoon ja oikeuksiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.