Miki Liukkosen O on mainettaan helpompi

Kirjailija Miki Liukkosen O kuvaa pakkomielteisiin hukkuvaa nykyaikaa, mutta kirjailija pitää silti maailmaa lopulta hyvänä paikkana asua. – Välillä tunnen suurtakin toiveikkuutta verrattuna esimerkiksi kymmenen vuoden takaiseen aikaan. Tuntuu, että esimerkiksi taidetta ja luomista arvostetaan nyt enemmän. Ihmiset uskaltavat tarttua vaativiin kirjoihin ja saavat niistä tyydytystä. Juha Perämäki

Ulla Mether

PORVOO|Viisi vuotta sitten kirjailija Miki Liukkonen oli kirjoittanut ensimmäisen romaaninsa Lapset auringon alla Kirja nousi Runeberg-palkintoehdokkaaksi ja kirjailijan ympärillä kuhisi muutenkin. Runoista proosaan siirtynyt nuori itsevarmuus kertoi Uusimaan haastattelussa, että seuraavasta romaanista tulee vähintään 800-sivuinen. Liukkonen antoi lausuntoja, joiden mukaan hän halusi uudistaa suomalaisen kirjallisuuden.

Nyt Runeberg-palkintoehdokkaana on Liukkosen 858-sivuinen – uutena painoksena hieman tätäkin pidempi – toinen kaunokirjallinen teos O Kriitikoiden mielestä kirja on osuva nykyajan kuvaus, kohtuuton ja rönsyävä, nerokaskin, ja melkoisen suuruudenhullu kuten kirjailija etukäteen maalaili viisi vuotta sitten.

Liukkonen kirjoitti O:ta lähes neljä vuotta.

–Alun perin siinä oli vielä aivan hysteerisen paljon enemmän juttuja. Että jos se on ihmisten mielestä nyt monimutkainen, niin niiden olisi pitänyt nähdä se alkuperäinen versio. Se vasta olikin!

–Toisaalta mä pidin siitä alkuperäisestä versiosta, koska se meni niin yli. Mutta en tiedä, olisiko se ollut sellainen vitsi, jolle mä olisin vain itse nauranut.

Kirjassa on kyllä paljon sivuja, alaviitteitä ja vaikeita käsitteitä, mutta Liukkosen mielestä hankalan kirjan maine on tullut syyttä suotta.

–Halusin tietoisesti tehdä luettavan kirjan. On vain yksinkertaisesti liian helppoa olla sekava. Sekavuus on usein sitä, ettei näe vaivaa yksinkertaistaa sanomaansa. Halusin pukea hämärimmätkin ajatukset niin, että kaikki ymmärtävät ne.

Monen mielestä kirja kertoo neurooseista. Neuroosien kuvaaminen on saanut myös lukijat avautumaan.

–Musta on tullut jonkinlainen ahdistuneiden ihmisten auttava puhelin. Puheluita tulee paljon, yleensä keskellä yötä. Ahdistuneet ihmiset haluavat keskustella mun kanssa. Joskus mä keskustelen, joskus en, riippuu vähän millä tuulella olen.

Liukkosen mielestä kirja kertoo monesta muustakin asiasta.

–Se kertoo yksinäisyydestä ja riippuvuudesta, siinä on paljon huumoria ja puhdasta fantasiaa.

Liukkonen ajatteli kirjoittaessaan erityisesti yksinäisyyttä.

–Ajattelin sitä sellaisena ytimenä koko ajan. Minusta oli jännä, että se meni niin monelta kokonaan ohi. Yksinäisyyttä korostettiin tosi harvassa arvostelussa.

–Minua kiinnosti ajatus, että vaikka olemme nykyään koko ajan somessa, niin ihmiset ovat tutkitusti yksinäisempiä kuin koskaan.

Nyky-yksinäiset saattavat olla sosiaalisen, viihdyttävän ja arkea pyörittävän teknologian ja median ympäröimiä, mutta silti täysin yksin.

–Näen sellaisen kauhu-dystopisen kuvan jostakin ihmisestä olohuoneessa kaikkien laitteidensa keskellä. Hän ei koskaan poistu sieltä, koska viihde, ystävät, kaikki on jo siellä. Kokematta koskaan maailmaa hän kuolee siihen sohvalle. Se kuulostaa aika kamalalta.

Sosiaalisesta mediasta Liukkonen käyttää itse lähinnä Instagramia.

–Pidän sen visuaalisuudesta ja siitä, että ei tarvitse käyttää periaatteessa sanoja ollenkaan. Muutenkin olen aina ollut kiinnostunut kuvataiteesta ja elokuvista, joten tykkään siitä alustasta, äärimmäisestä pinnallisuudesta siinä. Laittaa vaan hyvännäköisiä kuvia sinne, visuaalisesti miellyttäviä, ja se riittää. Se ei muuta vaadi eikä odotakaan. Se on musta jotenkin vapauttavaa.

Liukkonen kertoo halunneensa luoda kirjaan yhden henkilöhahmon, joka on konkreettisesti täysin yksin maailmassa. Syntyi Aatos Talvela, joka kärsii vakavasta ahdistuneisuushäiriöstä. Monituiset neuroosit saavat Aatoksen eristäytymään ”Temppeliin”, oman kotinsa pihavaraston ärsyketyhjiöön. Ajatus elämästä toisten armoilla ja muiden avun varassa, yhteen paikkaan sidottuna ilman mahdollisuutta liikkua paikasta toiseen on niin kammottava, että sitä väistäessään Aatos tulee itse toteuttaneeksi pelkonsa.

Yksinäisyys-teeman taustalla on Liukkosen omat lapsuuden kokemukset.

–Olen aina tuntenut tiettyä eristäytyneisyyttä muihin ihmisiin, lapsesta asti.

Hän kertoo olleensa piirtämisestä ja kirjoittamisesta kiinnostunut poika, jonka mielestä hänen ja muiden, rajumpien poikien välissä tuntui aina olevan lasiseinä.

Suurin kehuva palaute, jonka Liukkonen on O:sta saanut, on että nuoret ovat tarttuneet O:hon.

–Ehkä sillä on tekemistä myös oman julkisen profiilini kanssa. Nuorten on ehkä helpompi samaistua minuun kuin johonkin Jari Tervoon Muistan itsekin, että yläasteella mua häiritsi, että kirjailijat olivat kaikista taiteen edustajista kaikkein tylsimpiä. Siinä iässä kuunteli lähinnä Sex Pistolsia ja halusi jotain räväkkää, niin kun katsoi jotain Arto Paasilinnan villapaitahaastattelua, niin tuli sellainen, että äh, tää on niin tylsää. Toisaalta kaikki muusikot, kuvataiteilijat ja näyttelijät tuntuivat niin räväköiltä. Aina mietin, että miksi kirjailijat on tommosia.

–Vaikka syy on pinnallinen, se voi olla myös aika merkittävä syy olla tarttumatta kirjaan. Nuorten elämä on niin profiilikeskeistä.

Miki Liukkonen

Syntynyt Oulussa 1989.

Asuu Helsingissä.

Aiempi tuotanto: runokokoelmat Valkoisia runoja (2011), Elisabet (2012) ja Raivon historia (2015). Esikoisromaani Lapset auringon alla (2013).

Kirjoittaa parhaillaan seuraavaa romaaniaan. Dekkarimainen noin 200-sivuinen teos, ”ei mikään O:n pikkuveli”, ilmestyy tammikuussa 2019.

Kirjoittaa myös sanoituksia yhtyeille, muun muassa Pyhimykselle ja Mannalle.

Haluaisi tehdä ensimmäisen hyvän suomalaisen kauhuelokuvan.

Valokuvaa muotokuvia ja arkkitehtuuria.

Raati perustelee: Miki Liukkosen (s. 1989) järkäleromaani O on suuri synteesi pirstoutuneesta ajastamme. Pursuileva henkilögalleria kokeilee, josko neurooseihin käpertymisestä olisi apua, kun todellisuus ei muutoin tahdo pysyä missään järjellisessä raamissa. Liiallinen tietoisuus itsestä ja jatkuva informaatiotulva syövyttävät henkilöt sisäisesti ja saavat heidät pakkomielteisesti takertumaan yksityiskohtiin, tai katoamaan eskapistisiin sijaistoimintoihin. Runsauden ja huumorin takana väijyy tyhjyys, jossa kaikuu Saarnaajan ääni turhuuksien turhuudesta. Romaani ei massiivisuudestaan huolimatta ole raskasta luettavaa. Liukkosen kieli on tarkkaa ja loisteliasta vapaan hengen lentoa. O on suomalaisessa kirjallisuudessa ainutlaatuinen tapaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. ”Lähijunaliikenne Helsingistä Porvooseen pitää toteuttaa nopeasti” – Kansanedustaja ei jäisi odottelemaan itäisiä oikoratoja
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Yksi uusi koronatartunta Porvoossa perjantaina
 4. Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa
 5. Kymmenen upseeriylennystä Itä-Uudellemaalle
 6. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 7. Porvoon Näsin lähiliikuntapaikalle ja kuntoportaille valtionavustusta – kuntoportaita rakennetaan jo ja lähiliikuntapaikan rakentaminen alkaa nyt kesäkuussa
 8. Tanska ja Wiksten kuntavaaliehdokkaiksi – kokoomuksella nyt kymmenen koossa
 9. Ilkivaltaa leikkipuistossa Ylä-Haikkoossa – puisto suljettu korjausten ajaksi
 10. Paluu lähiopetukseen ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Porvoossa – torstai oli 5. päivä ilman uusia tartuntoja
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä
 14. Tieliikennelaki muuttuu kesän kynnyksellä, mikä muuttuu nopeusrajoituksissa? – Liikenneopettaja vastaa
 15. "Kuin olisi kotiin tullut!" – Terassien aukeamista odotettu koko koronakevät

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.