Anu Kaajan Leda on kuin #metoo 1700-luvulta

Anu Kaaja Arkisto/Juha Perämäki

Mia Grönstrand

PORVOO | Kreikkalaisessa mytologiassa Leda on rakastuneen ylijumala Zeuksen pakkomielle, jonka tämä viettelee joutsenen hahmoon muuntautuneena.

Taiteessa Ledan ja joutsenen kohtaamista on kuvattu monissa tunnetuissa teoksissa, ja tarina on lähtökohta myös Anu Kaajan romaanille Leda (Teos).

– Joutsenet kiinnostivat minua jo lapsena, ja olen kiinnittänyt huomiota miten Ledan tarina toistuu kuvataiteissa. Yleensäkin minua kiinnostavat myytit, Anu Kaaja kertoo.

Ledan tapauksessa häntä kiinnosti erityisesti se tapa, miten myytti usein kuvataan viattomaksi viettelykseksi, vaikka tapahtuman voi tulkita myös raiskaukseksi. Kaaja mainitsee esimerkiksi Leonardo da Vincin tiettävästi maalaaman, vain kopiona tunnetun maalauksen Leda ja joutsen

– Leda on siinä kuvattu hyvin tyytyväisen oloisena.

Anu Kaajan romaanissa Ledan tarina saa uudenlaisen tulkinnan. Rokokoo-ajalle tyypilliseen kerrontamuotoon kirjoitetussa teoksessa Ranskan maaseudulle hovista karkotettu henkilö ryhtyy ajankulukseen kirjoittamaan Ledan tarinaa uudelleen ja kirjoittaa näytelmällisiä kohtauksia kirjeissään.

– Minua kiinnosti mennä sisälle tekijän päähän. Hän ei itse ymmärrä tekoaan, vaan on itsepetoksen vallassa ja minua kiinnosti miten se tapahtuu ja miten kulttuuri tukee ja hiljaisesti hyväksyy tällaisen teon.

Kaajan romaani toimii kahdella tasolla: sen voi lukea kevytmielisenä rokokoo-hupailuna tai synkkänä kuvauksena seksuaalisesta väkivallasta ja valtasuhteista.

Vaikka Kaajan romaanin tapahtumat sijoittuvat etäännyttävästi 1700-luvulle, ei aihe ole nykylukijalle vieras. Viime syksynä ilmiöksi roihahtanut #metoo -kampanja tekee romaanista hätkähdyttävän ajankohtaisen.

Kirjeromaanin muotoon kirjoitetun Ledan kieli on 1700-luvun romaanille tyypillistä runollista, köynnösmäisesti kiemurtelevaa ja joka puolelle leviävää.

"Sallikaa minun selittää hieman tarkemmin tätä ajatustani tuottaa sanallinen tableau. Nimittäin tuo kertomus Ledasta ja joutsenesta, joka epäilemättä viihdytti jossain määrin Teitäkin, ei mielestäni kuitenkaan tuota parasta mahdollista tyydytystä, vaan minun täytyy, koen sen paitsi velvollisuudekseni myös ilokseni, esittää Teille vielä upeampi elämys, jotta voisitte kokea hurmiota todellisen kauneuden ääressä"

Anu Kaaja kertoo tutkineensa ja lukeneensa hyvin tarkkaan aikakauden kirjallisuutta, etenkin suomennettua, saadakseen käsityksen oikeanlaisesta kielestä. Hän ei pelännyt, että vanhahtava tyyli karkottaisi nykylukijan.

– Ihmisillä on tarve käydä fiktiivisessä menneisyydessä, se on turvallisempaa kuin nykyaika, Kaaja pohtii ja muistuttaa esimerkiksi epookkielokuvien suosiosta.

Hän kahlasi läpi muun muassa sellaisia 1700-luvun klassikkoja kuten Laurence Sternen Tristam Shandy, Rousseaun Tunnustuksia ja Choderlos de Laclos’n Vaarallisia suhteita.

– Ja on markiisi de Sadekin mukana jossakin taustalla, Kaaja kertoo.

Kaaja käyttää hyväkseen myös draaman ja esseen kirjoittamisen keinoja. Visuaalisiakin elementtejä on mukana.

– Itselläni on käsikirjoittajan tausta, ja siihen verrattuna proosan kirjoittaminen on hyvinkin vapaata.

Uudenlaista romaani-ilmaisua hakevana ja ilmaisun rajoja tutkivana Anu Kaaja liittyy samaan joukkoon kuin myös viime vuonna julkaisseet Jaakko Yli-Juonikas(Jatkosota-Extra) ja myös Runeberg-ehdokkaana oleva Miki Liukkonen (O).

– Tänä päivänä ei painotekniikkakaan rajoita mitä voi tehdä, ja kirjailijat hakevat myös runouden puolelta vaikutteita ja ideoita proosaan. Kaiken alla on kuitenkin tarve sanoa jotain, Kaaja miettii.

Rokokoon ja valistuksen aika kiinnostaa Anu Kaajaa ja hän näkee siinä monia yhtymäkohtia nykyaikaan.

– Luokkaerot ja valtasuhteet ovat kiinnostavia, nykyäänkin niistä puhutaan yhä enemmän ja tänä päivänäkin esimerkiksi pukeutumisen ja sisustuksen kautta performoidaan omaa asemaa.

Turussa asuva Kaaja opiskeli käsikirjoittamista Englannissa Salfordin yliopistossa, jossa hän oppi hollywoodmaista tarinankerronnan kaavaa, josta hän sittemmin hakeutui runojen avulla irti.

– Mutta huomasin, että runot alkoivat tarinallistua, joten ehkä minulla on enemmän taipumusta tarinankerrontaan.

Kirjoittajana Kaaja kuvailee itseään suorittavaksi.

– Minun pitää suostutella ja lahjoa itseni kirjoittamaan, mutta uskon enemmän porkkanan kuin kepin voimaan, hän naurahtaa.

Anu Kaaja

Syntynyt 1984 Tampereella.

Nykyisin Turussa asuva kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja, joka on valmistunut taiteen maisteriksi Salfordin yliopistosta.

Käynyt Kriittisen korkeakoulun kirjoittajalinjan.

Esikoisteos, surrealistinen novellikokoelma Muodonmuuttoilmoitus, oli Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintoehdokkaana.

Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkintoehdokas (2016).

Keväällä 2017 Kaaja sai esikoiskirjastaan Jarkko Laine -palkinnon.

Runeberg-palkintoehdokas Leda on Kaajan ensimmäinen romaani.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. ”Lähijunaliikenne Helsingistä Porvooseen pitää toteuttaa nopeasti” – Kansanedustaja ei jäisi odottelemaan itäisiä oikoratoja
 2. Yksi uusi koronatartunta Porvoossa perjantaina
 3. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 4. Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa
 5. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 6. Kymmenen upseeriylennystä Itä-Uudellemaalle
 7. Porvoon Näsin lähiliikuntapaikalle ja kuntoportaille valtionavustusta – kuntoportaita rakennetaan jo ja lähiliikuntapaikan rakentaminen alkaa nyt kesäkuussa
 8. Tanska ja Wiksten kuntavaaliehdokkaiksi – kokoomuksella nyt kymmenen koossa
 9. Ilkivaltaa leikkipuistossa Ylä-Haikkoossa – puisto suljettu korjausten ajaksi
 10. Paluu lähiopetukseen ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Porvoossa – torstai oli 5. päivä ilman uusia tartuntoja
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä
 14. Tieliikennelaki muuttuu kesän kynnyksellä, mikä muuttuu nopeusrajoituksissa? – Liikenneopettaja vastaa
 15. "Kuin olisi kotiin tullut!" – Terassien aukeamista odotettu koko koronakevät

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.