Oppikirja kulkee käsi kädessä digin kanssa

Opetuksen monimuotoisuus kasvaa entisestään. Digi nousee, mutta kirja ei katoa.

Kouluissa käytetään yhä enemmän ja enemmän paperisten kirjojen ohella myös muissa muodoissa olevia oppimateriaaleja. Juha Perämäki

Inka Töyrylä

PORVOO|–Oppimateriaalien tuottamisessa muuttuu enimmäkseen kaikki, tiivistää Otava Oppimisen palveluiden kustannuspäällikkö Teuvo Sankila.

Muutos alkoi rytinällä 2016, jolloin uusi opetussuunnitelma tuli voimaan.

–Silloin tehtiin kaikki opetusmateriaali uusiksi. Se oli alkusoittoa. Sitä ennen ei ollut sellaista tilannetta, että digitaalinen ja paperinen sisältö olisi oltava saatavilla rinnakkain, Sankila kertoo.

Otava tuottaa suuren osan kouluissa käytettävistä sähköisistä oppimateriaaleista.

–Lukiossa tarve on suurin. Siellä oppimateriaaleista noin kymmenen prosenttia on tällä hetkellä sähköisiä. Ylioppilastutkinnon sähköistyminen on määräävin tekijä. Se siirtyy kokonaisuudessaan sähköiseksi 2019. Voi olla, että silloin jo puolet materiaalista halutaan sähköisenä.

Otava on tuottanut digitaalista materiaalia kouluille ja oppilaitoksille jo vuosia.

–Sisältöjen näkökulmasta tekeminen ei muutu, mutta ajattelu muuttuu. Kirja myydään kappaletavarana, ostaja omistaa sen, eikä sisältö sen tekemisen jälkeen muutu. Sähköinen materiaali myydään palveluna. Ostaja saa käyttöoikeuden palveluun, jota ylläpidämme. Palvelun on toimittava ympäri vuorokauden ja pysyttävä ajan tasalla, Sankila sanoo.

–Myös se on muuttunut, että ennen oli tärkeää tehdä paras kirja. Nyt on tärkeää tehdä materiaalia, jolla saadaan aikaan paras oppimistulos.

Sankila uskoo myös kirjojen säilyvän.

–Kun teknologiahypetys ja laitteiden ympärillä käytävä keskustelu hälvenee, palataan perusasioiden äärelle. Monimuotoisuus kasvaa. Joidenkin oppiaineiden kohdalla paperin merkitys ehkä korostuu, toisaalta opitaan katsomaan digitaalisuuden tuomia hyötyjä entistä laajemmin, Sankila arvioi.

#Porvoo2030

Uusimaan ja Porvoon kaupungin yhdessä järjestämä, kaikille avoin Porvoo 2030 – Oppiminen digiaikaan -tapahtuma torstaina 18. tammikuuta kello 16.30–20. Haaga-Helia Campuksella.

Illan aikana käsitellään muun muassa sitä, kuinka uudet oppimistavat ja digitalisaatio muuttavat opetusta ja koulujen toimintatapoja sekä miten ammatillinen koulutus uudistuu. Lisäksi pohditaan, millä tulevaisuudessa kilpaillaan Pisa-tutkimusten kärkipaikoista ja kuinka Porvoo saadaan oppimistuloksiltaan parhaiden kuntien joukkoon.

Teemailta on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Polkeeko Porvoon psykiatrinen osasto huumeriippuvaisten ihmisoikeuksia? Päihdehuollon asiantuntijat ja potilaat arvostelevat klinikan toimia
 2. Punaisesta bussista saa ostaa höyryäviä lihiksiä – Sari Syrjäkarin kahvilaunelma sai pyörät alleen
 3. Mitä ihmettä? Hevonen jäätelöllä Vanhassa Porvoossa – suomenhevonen Karvas pitää appelsiinisorbetista
 4. Saara Lång, kolumni: Kylien kaupunki Loviisa
 5. Mustikkaämpäreitä voi alkaa kaivella esiin – sadosta tulossa keskinkertainen tai hieman tavanomaista parempi
 6. Panttiarpajaisilla autettiin 24 vähävaraista porvoolaisperhettä – pullonpalautusautomaatilla voit auttaa nappia painamalla
 7. Tämä kesä vietetään kotimaassa – matkasuunnitelmat ovat nyt maltillisia
 8. Näköislehdessä tänään: "Ihan puhtaasti asennevammaa" – Suomen vaarallisimmassa ammatissa olevan Jani Paukun mukaan rekkakuskit tekevät liian pitkää päivää ja ottavat turhia riskejä
 9. Uniikki unelma – Jokirannan porvoolaisvalmisteinen mysteeripaatti on ainoa laatuaan Suomessa
 10. Huippukisoissa Porvoossa juostiin satasella todella lujaa – pikajuoksijoilla iloa ja surua suorituksissaan
 11. 900 kiloa rautaa ylös ja sillä Jooel Vatanen voitti ylivoimaisesti MM-kultaa
 12. MT: Pieksämäen ylämaankarjalauman viimeisetkin karkulaiset saatiin kiinni
 13. Clean World Porvoo tulee: uusi ajankohta on 1. syyskuuta
 14. Tiesitkö tämän? Huussissa istuinreikä ja saavi -viritys mökillä on laiton
 15. Porvoolainen artesaanijäätelö pyöräillään maailmalle – arvaatko suosituimmat maut?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.