Leffa-arvio: Hääjuhlissa on tunnelmaa, sulhanenkin kuumana

Draamakomedia C'est la vie – häät ranskalaiseen tapaan on kunnianosoitus elämälle, rakkaudelle ja kaikelle hässäkälle siinä välissä. Copyright Thibault Grabherr

toimitus

Morsian kysyy, voiko hääkuvassa säästää, jos kuvan valkoiset reunat poistaa. Catering-vastaava Max (Jean-Pierre Bacri) on jo tympääntynyt hääparin säästöehdotuksiin ja toteaa, että mitäs jos 200 häävierasta lopulta toisivat omat raasteensa omissa Tupperware-astioissaan. Hääpari hiljenee.

Max jatkaa: hulppea linna ja hienot puitteet. Yritetään tarjota parasta ja järjestää hienot juhlat, jotka muistetaan. Totuus on, että ikimuistoiset juhlista olisi tulossa, mutta aivan toisista syistä.

Ranskalaiselokuvan odotukset ovat korkealla, sillä ovathan puikoissa Eric Toledano ja Olivier Nakache, jotka muistetaan hienon komedian Koskemattomat (Intouchables) ohjauksesta.

C'est la vie -elokuvan fokuksessa on Maxin johtama hieman epämääräinen catering-joukkio ja hyvin omanarvonsa tunteva sulhanen (Benjamin Lavernhe). Morsian jää täysin sivullisen osaan.

Ruokaa on muun muassa liian vähän ja annoksia pitää puolittaa, eikä Maxin tilaama ravintolaorkesterikaan osaa toivottuja italiankielisiä iskelmiä.

Sähinää ja monia läheltä piti -tilanteita riittää sinänsä vauhdikkaassa menossa.

Elokuvaa mainostetaan vuoden hauskimpana komediana. Vaikea yhtyä tuohon väitteeseen. Vuoden hykerryttävinkään se ei ole.

Osaatteko leikata merianturaa? En. Osaatteko käsitellä Bassia? En ole soittomiehiä.

Jos tällaiset sutkaukset hymyilyttävät, niin sitten ollaan lähellä. Puhutaan siis hymyilyttävästä komediasta, joka kyllä viihdyttää varsinkin humaanissa finaalissaan.

C'est la vien ongelma on käsikirjoituksessa. Siinä puhutaan paljon, mutta sisältö on varsin tyhjänpäiväistä. Rytmi toimii sinänsä erittäin kevyesti ja elokuvaa on ilmavan raikas katsoa.

Katsoja kuitenkin odottaa hetkeä, jossa voisi röhönaurun päästää, mutta sellaista elokuvan käsikirjoitus ei tarjoile. Kenties kyse voi olla myös kulttuurieroista. Se, mikä naurattaa ranskalaisia, ei avaudu suomalaisille. Elokuvan lähtökohdat lupaavat paljon, mutta saalis jää lopulta varsin vähäiseksi. Muutamia persoonallisia henkilöhahmoja ja kauniit puitteet hääjuhlien pitoon.

Olli-Matti Oinonen

***

C'est la vie – häät ranskalaiseen tapaan

Ohjaus: Eric Toledano ja Olivier Nakache.

Käsikirjoitus: Eric Toledano ja Olivier Nakache.

Tyylilaji: Draama, komedia.

S.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 2. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 3. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 4. Katso video: Linnankosken lukiossa ylioppilasjuhla vedettiin läpi virtuaalisesti
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 7. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 8. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 9. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 10. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 13. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 14. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 15. Gabriel, Grimm ja Grissom nauttivat rantaniityllä Porvoossa, kuten 14 muuta ylämaankarjan nautaa kesälaitumellaan Sikosaaressa ja Ruskiksessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.