Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Presidenttiehdokkaat lähes yksimielisiä: terroriuhka ei ole syy rajoittaa maahanmuuttoa

Uutissuomalaisen vaalikoneeseen vastanneiden presidenttiehdokkaiden näkemykset terroriuhan vaikutuksista maahanmuuttoon ovat varsin yhdenmukaisia.

Laura Huhtasaarta (ps.) lukuunottamatta muut ehdokkaat eivät pidä terroriuhkaa riittävänä syynä siihen, että Suomen tulisi rajoittaa maahanmuuttoa tietyistä maista.

Vahvimmin maahanmuuton rajoittamista vastaan ovatTuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Nils Torvalds (r.). Samaan suuntaan mutta hieman lievemmin ajattelevat puolestaan Merja Kyllönen (vas.), Matti Vanhanen (kesk.) sekä kansanliikkeiden ehdokkaat Sauli Niinistö ja Paavo Väyrynen

Pelkästään se, että ihminen kuuluu tiettyyn kansallisuuteen tai etniseen ryhmään ei Haataisen mukaan voi olla peruste estää maahanmuuttoa.

Pelkkä etniseen ryhmään kuuluminen ei ole syy estää maahanmuuttoa."

– Erilaiset uhat on luonnollisesti tunnistettava ja tapauskohtaisesti lakiin perustuvaa turvallisuusarviointia on voitava tehdä. Ihmisiä on kuitenkin tässäkin asiassa kohdeltava yksilöinä, Haatainen arvioi.

Pekka Haaviston mukaan tällä hetkellä erityisesti ISIS:n tappio Irakissa ja Syyriassa saattaa lisätä taisteluista palaavien terroristien määrää eri Euroopan maissa. Tähän uhkaan on suhtauduttava vakavasti.

– En hyväksy kuitenkaan ajatusta, että tietyistä maista tulijoiden tulo Suomeen estettäisiin terroriuhan vuoksi. Silloin myös syyttömät joutuisivat kärsimään, ja mahdollisesti apua tarvitsevat eivät saisi apua, Haavisto korostaa.

Terrorismin vastaisessa taistelussa on Haaviston mielestä paneuduttava myös niihin juurisyihin ja olosuhteisiin, joissa terrorismi kasvaa ja kukoistaa.

– Alkusyyt liittyvät usein marginalisaatioon, täydellisen voimattomuuden ja toivottomuuden tunteisiin sekä yksinkertaisten vastausten, esimerkiksi uskonnollisen fundamentalismin, tarjoamiseen ratkaisuna monimutkaisiin ongelmiin.

Haaviston mukaan on kiinnitettävä huomiota myös deradikalisaatio-ohjelmiin ja niiden tehokkuuteen, sillä niistä on eri puolilla maailmaa ja myös Euroopassa toimivia kokemuksia.

Jokaista maahan saapuvaa on kohdeltava yksilönä."

Kyllönen pohtii sitä, mihin raja maahanmuuton rajoittamisen osalta vedetään. Hänen mukaansa suurimmat maahanmuuttouhat syntyvät nykyisin maiden sisällä lisääntyvästä eriarvoisuudesta.

Niinistön mukaan jokaista maahan saapuvaa on kohdeltava yksilönä, eikä henkilöitä voida arvioida vain lähtömaiden perusteella.

– Sinisilmäisiä emme kuitenkaan saa olla ja Suomen tulee arvioida riskiperusteisen lähestymistavan kautta turvallisuusriskejä. Keskeistö on se, että turvallisuusviranomaisillamme on hyvä ja toimiva yhteistyö muiden valtioiden kanssa, jotta riskihenkilöitä voidaan tunnistaa mahdollisimman hyvin, Niinistö korostaa.

Myös Vanhanen katsoo, että maahanmuuton on perustuttava yksilökohtaiseen harkintaan. Harkinnassa turvallisuustekijöiden on oltava painavia.

Väyrysen mukaan terrorismiuhkaa ei voida torjua maakohtaisten rajoitusten avulla. Sen sijaan tarvitaan hallittua yleistä maahanmuuttopolitiikkaa ja ulkorajojen riittävää valvontaa.

Tutki vaalikoneen avulla, kuka on juuri sinulle sopivin presidenttiehdokas.