Runeberg-palkintoehdokas Asko Sahlberg on sivullisten ja ulkopuolisten ääni

Asko Sahlbergin kotikieli on ruotsi, mutta hän ei voi kuvitella kirjoittavansa kirjaa ruotsiksi. - On rikkaus, kun voi verrata kahta eri kieltä, niiden rakenteita ja ilmaisuja. Juha Perämäki

Ulla Mether

PORVOO|Asko Sahlberg on käsitellyt sivullisuutta ja ulkopuolisuutta ensimmäisestä teoksestaan lähtien. Teema on vahvasti läsnä myös tuoreimmassa romaanissa, joka yhdistää vanhan naisen ja nuoren pakolaispojan tarinat.

Amandan maailmat -teoksen nimihenkilö elää yksinkertaista, totuttujen tapojen rytmittämää elämää keskellä synkkää, loppuaan kohti kulkevaa maailmaa. Amanda kohtaa sattumalta pakolaispoika Samirin, eikä röyhkeä ja väkivaltainen maailma lopulta enää "suostu tulemaan syrjään sysätyksi". Tarinan loppu on karu.

Sahlberg panee myös tuulen, sateen ja varjot kuvaamaan ja tulkitsemaan tunnetiloja ja ihmisten maailmasta rakentamia merkityksiä.

–Mä en näköjään pääse eroon niistä. Joskus täytyy ihan muistuttaa itseään, että työnnä nyt vähän auringonpaistetta sinne mukaan. Ettei aina ole niin synkkää.

Toisaalta Sahlberg lisää, että jos asettaa hänen laillaan lähtökohdaksi syvän inhimillisen problematiikan, on puitteiden oltava sopivat.

–Että ei se kaunis kesäpäivä oikein sovi puitteiksi millekään psykologiselle draamalle.

Sahlberg myöntää pohdiskelevansa jopa liikaa tätä syvää inhimillistä problematiikkaa, ihmiskunnan ja ihmisyyden tulevaisuutta. Aamukahvin kera nautitut teksti-tv:n uutiset tuppaavat synkentämään mielen jo aamusta.

Tätä taustaa vasten valintaraadin tekemä vertaus toiseen kotimaiseen mestariin, ohjaaja Aki Kaurismäkeen, on aika luonteva. Kun Sahlberg on vertausta hetken sulatellut, yhtymäkohtia löytyy.

–Kyllähän mä pyrin jonkinlaiseen pelkistämisen taiteeseen. Jo tuollainen pienoisromaanin muoto melkein edellyttääkin sitä. Ja dialogikin on aika lyhyttä. Nämä henkilöt eivät pura tunteitaan puhumalla, vaan ne ilmenevät toisin tavoin. Kyllähän se – nyt kun asiaa ajattelee – jos se elokuvan kielelle kääntyisi, niin ehkä se ei olisi välttämättä niin kaukana kaurismäkeläisestä ilmaisusta, hän muotoilee.

Sahlberg on asunut vuodesta 1996 Göteborgissa. Siellä hän ei ole synkistelevä suomalainen, vaan puhelias seuramies.

– Silloin, kun olen ruotsalaisten keskuudessa – mitä tapahtuu paljon, olen ruotsalaisen naisen kanssa naimisissa ja noin päin pois – mulla yhtäkkiä automaattisesti rapsahtaa päälle sellainen valoisa rooli. Olen silloin yhtäkkiä se leikinlaskija ja tunnelman keventäjä, mitä en sitten taas suomalaisten keskuudessa ole.

Sahlberg kertoo halunneensa osoittaa suomalaisten totisen maineen vääräksi ainakin omalta osaltaan.

Ja sitä paitsi:

– Tuollainen suomalaisen klownin rooli, se sopii aika hyvin mulle. Ruotsalaiset on vain tyytyväisiä, kun suomalainen tekee pellen itsestään.

Sahlberg juttelee Ruotsissa myös tuntemattomille. Amandan maailmaa varten hän muun muassa jututti ruotsinsuomalaisia eläkeläisiä heidän kokoontumispaikassaan, jonka nimi on Iltatähti.

"Samireita" puolestaan oli vielä helpompi jututtaa.

–Heihin törmää Göteborgin kauppakeskuksissa ja kaduilla kaiken aikaa, jos vain tohtii mennä juttelemaan. Mä nyt olen sellainen luojan hölmö, että jos heitä vaikka tuolla keskustassa näen, niin mähän menen juttusille.

Jos juttelu sujuu, etenee Sahlberg vaikeisiinkin puheenaiheisiin.

–Jos se onnistuu, niin sen jälkeen mä yritän päästä vähän syvemmälle. Miltä tää nyt täällä Ruotsissa näyttää, kun sä olet niin kaukaa tullut, että luuletko että voit sopeutua tänne. Saatan myös kysyä, että mites se on tuon rikollisuuden kanssa. Koska valitettavasti aika monet heistä ajautuu rikollisiin jengeihin ja rikolliseen toimintaan. Mutta siitähän ei tahdo kovinkaan moni paljon puhua. Mutta jotkut on avoimia ja sanoo, että heitä itseäänkin pelottavat samanikäiset rikolliset, joita löytyy kaduilta.

Suomessa on viime aikoina keskusteltu sivistyneistön alasajosta ja kulttuuri- ja koulutusleikkauksista. Sahlbergin mukaan Ruotsissa koulujärjestelmä on suunnattomissa vaikeuksissa, mutta sivistyneistö on yhä voimissaan. Tosin hän on pannut merkille kaksi ilmiötä: uusmoralismin nousun ja kulttuurielämän politisoitumisen. Pakolaisuuden kaltaiset isot poliittiset kysymykset ovat alkaneet vaikuttaa kulttuurikeskusteluun ja uusmoralismi jo jopa rajoittaa taiteilijoiden ilmaisua.

–Joudutaan olemaan olemaan niin varovaisia, ettei loukata ketään. Minultakin hyllytettiin yhdestä kuunnelmasta pari osaa sen takia, että siinä yhden roolihenkilön joitakin lausuntoja pidettiin jopa rasistina. Joita niiden oli kyllä tarkoituskin olla, koska olin tahtonut kirjoittaa rasistin siihen kuunnelmasarjaan. Mutta että ne hyllytettiin, että niitä ei voinut sen takia esittää radiossa, se oli mulle iso yllätys. Koska ajattelen, että taiteen täytyy heijastaa yhteiskuntaa. Valoisia ja varjopuolia.

Asko Sahlberg

Syntynyt Heinolassa, asuu vuodesta 1996 lähtien Ruotsissa Göteborgissa.

Kirjoittanut muun muassa kirjallisuuskritiikkejä, pakinoita ja kuunnelmia.

Teoksia: Göteborg-sarja: Pimeän ääni (2000), Hämärän jäljillä (2002), Paluu pimeään (2006) ja Yö nielee päivät (2014).

Finlandia-ehdokkuudet: Eksyneet (2001), Tammilehto (2004) ja Herodes (2013). Runeberg-ehdokas (2016, Irinan kuolemat), Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkintoehdokas (2006).

Palkintoja: Kalevi Jäntin palkinto (Pimeän ääni, 2000), Savonia (Höyhen, 2003).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. ”Lähijunaliikenne Helsingistä Porvooseen pitää toteuttaa nopeasti” – Kansanedustaja ei jäisi odottelemaan itäisiä oikoratoja
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Yksi uusi koronatartunta Porvoossa perjantaina
 4. Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa
 5. Kymmenen upseeriylennystä Itä-Uudellemaalle
 6. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 7. Porvoon Näsin lähiliikuntapaikalle ja kuntoportaille valtionavustusta – kuntoportaita rakennetaan jo ja lähiliikuntapaikan rakentaminen alkaa nyt kesäkuussa
 8. Tanska ja Wiksten kuntavaaliehdokkaiksi – kokoomuksella nyt kymmenen koossa
 9. Ilkivaltaa leikkipuistossa Ylä-Haikkoossa – puisto suljettu korjausten ajaksi
 10. Paluu lähiopetukseen ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Porvoossa – torstai oli 5. päivä ilman uusia tartuntoja
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä
 14. "Kuin olisi kotiin tullut!" – Terassien aukeamista odotettu koko koronakevät
 15. Tieliikennelaki muuttuu kesän kynnyksellä, mikä muuttuu nopeusrajoituksissa? – Liikenneopettaja vastaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.