Sata vuotta Porvoossa: joulupuun asema on horjumaton

Porvoon ensimmäinen sähkövaloin koristeltu ulkokuusi pystytettiin Vanhalle Raatihuoneen torille 1930. Maailman ensimmäisen ulkokuusen sähkövalot syttyivät New Yorkissa jouluna 1882. Porvoon museo

Inka Töyrylä

PORVOO|Joulukuusi on koristanut porvoolaiskoteja koko itsenäisyyden ajan, mutta vielä 1800-luvulla se oli harvinaisempi.

Varhaisin tieto joulukuusesta suomalaiskodissa lienee vuodelta 1829, jolloin helsinkiläisellä paroni von Klinckowströmillä oli niitä kotonaan kahdeksan kappaletta, yksi kullekin perheenjäsenelle.

–Siitä alkaen kuusi levisi sadassa vuodessa lännestä ja etelästä kaikkialle Suomeen, kaupungeista, kartanoista, pappiloista ja kouluista lähes kaikkiin kirkkoihin ja koteihin. Monessa maalaistuvassa viimeistään joulupuun saapuminen merkitsi jouluoljista luopumista, museolehtori Hannele Tenhovuori kertoo.

–Porvoossa edettiin samaan tahtiin muiden rannikkokaupunkien kanssa. Sisemmälle Suomeen tietyt trendit ehtivät vasta hiukan myöhemmin.

Vanha kansanomainen tapa pystyttää juhannus-, hää- ja nimipäiväkuusia sekä tapa tehdä karsikoita merkkitapausten muistoksi oli otollinen pohja joulukuusen yleistymiselle.

–Nimipäiväsankarin vuoteen viereen tuotu nimipäiväkuusi oksille ripustettuine lahjoineen ja koristeineen heijastui myös ensimmäisiin joulukuusiin Suomessa, Tenhovuori kertoo.

Aluksi joulukuuset olivat ilmeisesti pieniä ja niitä omistettiin henkilökohtaisesti perheen jokaiselle jäsenelle.

–Kullekin annettavat lahjat sidottiin kuuseen. Kuuset olivat myös koristeellisina esillä koko jouluvierailusesongin ajan.

1920-luvulla joulukuusi tunnettiin jo koko maassa. Aluksi maaseudulla joulukuusi ripustettiin latvastaan tuvan orteen. Kaupungeissa joulukuusia alettiin pystyttää ulos 1800-luvun puolivälin jälkeen. Kun kuusi yleistyi myös köyhimmissä kodeissa, ulkokuusia ei enää pystytetty, kunnes tapa elvytettiin 1930-luvulla Yhdysvalloista saatujen esikuvien mukaan.

–Kaupungin lisäksi yritykset, kaupat, sairaalat ja yhdistykset alkoivat koristella omia ulkokuusiaan.

Suomen ensimmäinen sähkövaloin koristeltu kuusi pystytettiin Tampereelle 1894.

–Helsingissä vastaava koettiin 1930. Samana vuonna Porvoossa koristeltiin sähkövaloin ulkokuusi Vanhalla Raatihuoneentorilla, Tenhovuori kertoo.

Juttu on osa Uusimaan Sata vuotta Porvoossa -sarjaa, jossa muistellaan paikallisia ilmiöitä, paikkoja ja ihmisiä itsenäisyyden ajalta. Sarja päättyy.

Porvoon museo järjestää Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi suuren Tuon minä muistan -näyttelyn, joka esittelee porvoolaismuistoja kuvin ja tarinoin sadan viime vuoden ajalta. Näyttely on esillä Vanhassa Kappalaisentalossa ja Veteraanihuoneella 31.12. saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. ”Lähijunaliikenne Helsingistä Porvooseen pitää toteuttaa nopeasti” – Kansanedustaja ei jäisi odottelemaan itäisiä oikoratoja
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Yksi uusi koronatartunta Porvoossa perjantaina
 4. Valtion tuella nollatulokseen – Porvoon arvioidaan saavan lisäbudjetista 14–16 miljoonaa
 5. Missä on Anna? Edes some-profiileissa ei ole näkynyt kuulumisia, poliisi julkaisi kuvan
 6. Kymmenen upseeriylennystä Itä-Uudellemaalle
 7. Porvoon Näsin lähiliikuntapaikalle ja kuntoportaille valtionavustusta – kuntoportaita rakennetaan jo ja lähiliikuntapaikan rakentaminen alkaa nyt kesäkuussa
 8. Tanska ja Wiksten kuntavaaliehdokkaiksi – kokoomuksella nyt kymmenen koossa
 9. Ilkivaltaa leikkipuistossa Ylä-Haikkoossa – puisto suljettu korjausten ajaksi
 10. Paluu lähiopetukseen ei kasvattanut koronatartuntojen määrää Porvoossa – torstai oli 5. päivä ilman uusia tartuntoja
 11. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 12. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 13. Tapaamistuvat saapuivat palvelutaloihin – läheistään voi nyt tavata turvallisesti ilman kasvomaskia ja turvavälejä
 14. Tieliikennelaki muuttuu kesän kynnyksellä, mikä muuttuu nopeusrajoituksissa? – Liikenneopettaja vastaa
 15. "Kuin olisi kotiin tullut!" – Terassien aukeamista odotettu koko koronakevät

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.