Porvoo iki-ihanissa korteissa – "Teen tätä työtä tunteella ja rakkaudesta lajiin"

Vartijasta tulikin elämänkäänteiden kautta idyllisten jouluaiheiden kuvittaja

Ja maassa rauha sekä ihmisillä hyvä tahto. Jouluinen näkymä Näsinmäeltä. Ilkka Kylmäkorpi

Eija Quinlan

PORVOO | Porvoo-aiheiset joulukortit ovat herättäneet suurta mielenkiintoa sosiaalisessa mediassa. Eikä ihme. Ne ovat herkkätunnelmallisia paikalliskuvia.

Niiden tekijä on Karkkilassa asuva 38-vuotias, kahden pikkutytön isä Ilkka Kylmäkorpi, joka on ikään kuin vahingossa ajautunut kuvittajaksi.

– Olen oikeastaan piirrellyt koko ikäni. Kävin myös peruskoulun jälkeen Kanneljärven kansanopistossa Lohjalla vuoden kestävän taidelinjan, mutta kuvittajaksi päädyin vasta kolmisen vuotta sitten, kun jouduin lopettamaan aiemman päätyöni vartioimisliikkeessä, jatkuvan yövalvomisen vuoksi, hän kertoo.

– Tuolloin päätin alkaa opetella digitaalista kuvittamista. Olinkin jo pikkuhiljaa hommannut tarvittavat ohjelmat ja piirtonäytöt, joten googlettamalla ja Youtubesta oppia ottamalla pääsin jyvälle digitaalisen piirtämisen ja maalaamisen saloista. Siinä sitten tulikin istuttua ja hinkattua pikseliä satoja tunteja. Vähitellen aloin löytää tuon oman tyylini, joka on hieman maalauksellinen ennemmin kuin tietokoneella piirretyn näköinen.

– Syksyllä 2014 löysin vanhan, ehkä 1920-luvulla otetun mustavalkoisen valokuvan, joka oli otettu Karkkilassa, Högforsin tehtaan puistossa. Kuvassa oli nätti kesäpäivä. Otin mallia kuvassa olevista taloista ja väritin ne, sekä lisäsin kuvaan lunta, kuutamon, rekeä vetävän tontun ja tonttua tervehtimään tulleen kissan hangen päälle. Muutin siis tuon vanhan mustavalkoisen kesäpäiväkuvan värikkääksi talviyökuvaksi, hän kertoo työskentelytavastaan.

Kylmäkorpi lähetti kuvan Facebookin Puskaradioon nähtäville, ja loppu onkin historiaa.

– Paikalliset menivät aivan sekaisin tuosta kuvasta, ja uusia kuvia vaadittiin tekemään heti lisää. Palaute oli aivan käsittämätöntä, enkä ollut edes tarkoituksella lähtenyt tekemään mitään joulukorttikuvia, kunhan aikani kuluksi tein yhden kuvan tuolla tyylillä, hän kertoo naurahtaen.

Ensimmäiset joulukorttitilaukset tulivat jo tuosta yhdestä kuvasta. Myös muutama yritys ja henkilö tilasi omasta firmastaan tai talostaan samalla tyylillä tehdyn joulukorttikuvan.

Hänen menestyksensä jatkui. Kortit herättivät mielenkiintoa kaikkialla, mihin hän niitä tarjosi. Joulua rakastavan miehen unelmatyö oli toteutumassa huimaa vauhtia.

Hän teki lisenssisopimuksen Karton kanssa. Karto Oy on Suomen toiseksi suurin postikorttien valmistaja. Eri kaupunkien jouluaiheiset kuvat menivät kuin kuumille kiville.

– Marraskuussa 2015 Karto toi kortit esille Rauman ja Turun alueen liikkeisiin. Kortit myytiin ensimmäisellä viikolla loppuun muutamassa kaupassa, koska Karton edustajat eivät olleet osanneet varautua niin kovaan menekkiin, hän kertoo.

– Sama meininki jatkui korttien kanssa. Sain isäksi sain luvan Kartolta painattaa kuvistani omakustanteisesti kortteja, ja myydä niitä verkkokaupassani sekä omien jälleenmyyjien kautta.

– Viime tammikuussa kävin kuvaamassa Porvoon paikkoja, joista tein oman viiden kuvan joulukuvasarjan, hän kertoo.

Elämä on jännittävällä tavalla luotsannut hänet tekemään työtä, joka on hänelle itselleenkin läheistä.

– Olen itse aina ollut jonkinlainen jouluihminen. Varsinkin tonttu-ukot, ja niihin liittyvät tarinat sekä kuvat olivat minulle pikkupoikana varsin jännittäviä ja kiehtovia asioita. Nyt kun niitä saa itse piirtää työkseen, siinä on kieltämättä sellainen jännä fiilis. Saa ikään kuin palata niihin oman lapsuuden taianomaisiin hetkiin tonttujuttujen parissa.

– Voin siis sanoa, että teen tätä työtä tunteella ja rakkaudesta lajiin, hän summaa.

Tuoteperhe laajenee.

– Nyt on tulossa siis myös Porvoon Joulusuklaat, hän vinkkaa.

– Olen nyt tuomassa korttien ja suklaiden lisäksi markkinoille myös paikkakuntakohtaiset Joulukahvit, joissa etikettikuvina toimivat nämä joulukuvat. Paikallisuus on niin kovin herkkä aihe muutenkin, varsinkin joulun aikaan, kun ihmiset ovat herkimmillään.

Porvoo-aiheinen kuvasarja löytyy hänen nettikaupastaan Ileart.fi -osoitteesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 2. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 3. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 4. Katso video: Linnankosken lukiossa ylioppilasjuhla vedettiin läpi virtuaalisesti
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 7. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 8. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 9. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 10. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 11. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 12. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 13. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 14. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 15. Gabriel, Grimm ja Grissom nauttivat rantaniityllä Porvoossa, kuten 14 muuta ylämaankarjan nautaa kesälaitumellaan Sikosaaressa ja Ruskiksessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.