Sata vuotta Porvoossa: Kaupungissa nähtiin eläviä kuvia jo varhain

Rauhankadulla nykyisen Lundin kohdalla sijainnut Royal oli Porvoon ensimmäinen elokuvateatteriksi rakennettu rakennus, mutta Porvoossa on nähty elokuvia jo pitkään sitä ennen. Kuva on vanha postikortti 1920-luvulta. Porvoon Museon kokoelma

Inka Töyrylä

PORVOO|Lumièren veljekset näyttivät keväällä 1895 Pariisissa ”eläviä kuvia” kinematografillaan. Suomeen elokuvat tulivat seuraavana vuonna.

Porvoossa oltiin ajan hermolla. Jo 1897 Seurahuoneella ihmeteltiin valkokankaalla saapuvaa junaa, leikkiviä lapsia, kruunajaisia Moskovassa sekä katua Lontoossa. Lehtimainoksen mukaan ohjelmassa näytettävät kuvat olivat luonnollisen kokoisia ja hahmot liikkuvia.

Porvoon ensimmäinen elokuvateatteri avattiin 1907 osoitteeseen Jokikatu 42. Se ei ollut pitkäikäinen, mutta jo seuraavana vuonna avautui uusi Borgå Biografteater Nikolainkatu 1:een (nyk. Mannerheiminkatu).

Satapaikkaisen teatterin ensimmäiset elokuvaprojektorit eivät toimineet sähköllä vaan niitä pyöritettiin käsivoimin. Myöhemmin Maxim-nimiseksi muutettu elokuvateatteri ajautui kovenevan kilpailun myötä konkurssiin vuonna 1915, mutta moni muisti pitkään Maxim-teatterissa nähdyn uutisfilmin Titanicin uppoamisesta.

1912 valmistuneen Valtimotalon Vuorikadun puoleisessa päädyssä toimi elokuvateatteri Scala 1920-luvun alkuun saakka. 200-paikkainen moderni elokuvateatteri oli varusteltu viimeisimpien vaatimusten mukaan. Elokuviin tarvittavaa musiikkisäestystä varten oli teatteriin hankittu automaattipiano mutta säestyksestä vastasivat myös teatteriin palkattu pianisti ja viulisti.

Valtimontalon teatterin viulistina toimi pitkään Lennart Brunberg, joka myöhemmin tuli tunnetuksi karamellitehtaan johtajana. Elokuvateatteri oli suosittu ja sen ohjelmisto monipuolinen. Erityisesti Charlie Chaplinin filmit olivat yleisömenestys.

Ensimmäinen alusta pitäen elokuvateatteriksi suunniteltu rakennus Porvoossa oli 1919 avattu Royal, jonka katsomossa oli 485 paikkaa. Royalin kohdalla Rauhankadulla sijaitsee nykyisin Lundin lastauslaituri.

Royal lähes tuhoutui pommituksessa 13.2.1940, mutta rakennus korjattiin ja teatteri toimi samalla paikalla vuoteen 1971 saakka.

Moni iäkkäämpi porvoolainen saattaa vielä muistaa myös Bio Luxin, Kino Grandin, Bio Tuulan, Alfa Romeon sekä Studio 123:n, joka sekin oli edelläkävijä Helsingin ulkopuolisena monisaliteatterina.

Lähde: Porvoon museo

Juttu on osa Uusimaan Sata vuotta Porvoossa -sarjaa, jossa muistellaan paikallisia ilmiöitä, paikkoja ja ihmisiä itsenäisyyden ajalta.

Porvoon museo järjestää Suomen satavuotisjuhlan kunniaksi suuren Tuon minä muistan -näyttelyn, joka esittelee porvoolaismuistoja kuvin ja tarinoin sadan viime vuoden ajalta. Näyttely on esillä Vanhassa Kappalaisentalossa ja Veteraanihuoneella 31.12. saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.