Michelin-kokin unelma avautuu – Samuli Wirgentius avaa Glassikon kirkkotorille

Tulossa on jäätelöhuone, jossa on viikonloppubrunssi sekä Michelin-iltoja.

Artesaanijäätelö on Samuli Wirgentiukselle sydämen asia, kuten ruoka yleensä. Tarjolla vaikkapa punaherukka-mascarponejäätelöä. Eija Quinlan

Eija Quinlan

PORVOO | Tämä mies on nähty tänä kesänä usein jäätelökärryn tai jäätelökioskinsa tiskin takana, aina iloisesti hymyillen ja Porvoon parasta jäätelöä tarjoten. Hän on ajanut jäätelökärryillään porvoolaisten ja muidenkin kaupungissa vierailleiden sydämiin.

Harva tulee kuitenkaan ajatelleeksi, että jäätelökärryä ajaa Porvoon ainoa Michelin-tähden Helsingin ravintolassaan saavuttanut kokki.

Nyt Samuli Wirgentius laajentaa toimintaansa, mutta samalla, asiakaslähtöisellä tyylillä edetään. Asiakasta kuunnellaan, niin kuin hän on kuunnellut jäätelökärryissäänkin sekä Porvoossa että Helsingissä.

– Asiakkailta saa tosi paljon. Jäätelömyynnissä kun oli saanut sen tuotannon tehtyä, se oli aina paras hetki, kun sai keskustella asiakkaan kanssa. He myös salaa kehittävät sitä tuotetta, kun he kertovat mielipiteitään tuotteesta, Wirgentius kertoo.

Lokakuun puolen välin tienoilla hän avaa uusimman projektinsa Kirkkotori 7:ssä, tuomiokirkkoa vastapäätä, uuden herkkupuodin ja ravintolan. Nimi on Vanhan Porvoon Glassikko.

Yrittäminen vaatii sitkeyttä ja rohkeutta sekä visioita. Sitä näyttää tällä nimenomaisella yrittäjällä olevan.

– Yrittäminen on ihanaa, hän summaa.

– Täällä on 135 neliön tilat ja 50 asiakaspaikkaa. Laitamme tänne 34 jakkaraa, Wirgentius kertoo.

Ravintolassa järjestetään myös lauantaisin ja sunnuntaisin brunssi, jossa on pari kattausta ja pöytiin tarjoilu. Menu on klassista ranskalaista keittiötä, jossa on skandinaavisia vaikutteita lisänä. Menu on sen tyylistä, jolla Wirgentius on saanut Helsingissä pyörittämässään ravintolassa Michelin tähtensä.

Porvoon ensimmäisiä Michelin-tähti tason ravintolailtojakin on luvassa.

– Meillä on paljon ajatustasoja. Kerran kuukaudessa järjestettäisiin sellainen niin sanottu Michelin-illallinen. Tehtäisiin vaikka 30 paikkaa, ja tehdään sellaisia ruokia, joilla sain tähden.

Porvoossa on jo paljon tasokasta ravintolatarjontaa. Kilpailu on on jo nyt kovaa. Vieläkö tänne mahtuu uusi yrittäjä?

– Kyllä mahtuu. Porvoossa on paljon kävijöitä. Kilpailu lisää tasoa. Kaikki joutuvat tekemään vähän enemmän. Asiakas voittaa, hän summaa.

Tunnelma vanhassa talossa Kirkkotorin reunamilla on lämmin ja kutsuva, vaikka kiinteistön remontti on vielä vaiheessa.

– Tämä on ikuisen joulun talo, kuten ystävämme sanovat, Wirgentius kuvailee.

Hän omistaa kiinteistön ja on perheineen asunut talossa kolmisen vuotta. Kaavamuutos mahdollisti sen, että sinne voitiin perustaa yritys.

– 40 prosenttia kiinteistöstä saa olla liiketilana, hän kertoo.

Herkkupuodissa myydään arinauunissa paistettua laadukasta, paikallisista aineksista tehtyä saaristolaisleipää sekä juurileipää.

– Leipä on maailman vanhin ihmisten yhdistäjä. Käytämme niissä Malmgårdin jauhoja, Wirgentius kertoo.

Puodissa myydään myös muita herkkuja kuten hilloja ja mausteseoksia. Ja tietenkin Vanhan Porvoon Jäätelötehtaan jäätelöä, josta Wirgentius ehkä vielä tässä vaiheessa parhaiten Porvoossa tunnetaan.

– Jäätelö edellä mennään aika pitkälti, mutta jäätelöä tulee tukemaan paljon muita tuotteita. Kutsun tätä jäätelöhuoneeksi. Siitä se kaikki lähti liikkeelle, hän kertoo.

Samuli Wirgentius

Wirgentiuksen Helsingissä vuoteen 2014 saakka luotsaama Postres sai Michelin-tähden vuonna 2008, jolloin se myös valittiin vuoden ravintolaksi. Ravintolalla oli Michelin-tähti vuoteen 2013 saakka.

Wirgentius tuli osakkaaksi Välikadulla Porvoossa sijaitsevaan Artesaanikahvila Café Postresiin, joka avattiin maaliskuussa 2016.

Vanhan Porvoon jäätelötehdas aloitti toimintansa toukokuussa 2017.

Nyt avautuu Vanhan Porvoon Glassikko lokakuun puolessa välissä.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut