Reserviläisliittoon historiallisen kova jäsentulva – Maanpuolustus innostaa nyt nuoria

Jari Pietiläinen

Suomen lähialueilla on parhaillaan käynnissä suuria sotaharjoituksia. Sotilaallinen aktiivisuus lähialueillamme näkyy myös Reserviläisliitossa, jonka jäseneksi liittyneiden määrä on noussut kymmenellä prosentilla viime vuodesta.

Mikäli kehitys jatkuu vuoden loppuun saakka samanlaisena, liittyy Reserviläisliiton jäseneksi noin 3 300 miestä ja naistamikä on toteutuessaan kautta aikojen suurin luku.

Liitto muistuttaa, että sotilaalliset kriisit Euroopassa ovat myös aiemmin aktivoineet reserviläisiä.

Edellinen jäsenryntäys oli vuonna 2009, jolloin liiton jäsenyhdistyksiin liittyi 3 228 uutta jäsentä. Taustalla oli vuoden 2008 loppupuolella käyty sota Georgiassa. Myös Ukrainassa 2014 käynnistyneet tapahtumat ja Krimin miehitys toivat Reserviläisliittoon runsaasti uusia jäseniä.

Kuluvana vuonna jäseneksi on liittynyt enemmän nuoria kuin aiemmin. Liittyneistä ikäryhmään 15-35 vuotta kuuluu nyt 46 prosenttia, kun viime vuonna 35 vuotta täyttäneitä tai nuorempia liittyneitä oli 39,5 prosenttia. Miehistöön kuuluvien reserviläisten ja reservinupseerien osuus liittyneistä on noussut parisen prosenttia.

Reserviläisliitolla on noin 37 000 jäsentä, joista 58 prosenttia on aliupseereita, 29 prosenttia miehistöä, neljä prosenttia upseereita ja kymmenisen prosenttia armeijaa käymättömiä henkilöitä.

Koko 2000-luvulla liiton jäsenmäärä on kasvanut niin, että kokonaisjäsenmäärä on noussut vajaan kolmanneksen. Vahvinta jäsenkasvu on ollut Pohjois-Pohjanmaalla ja Pirkanmaalla, joiden jäsenmäärät ovat 2000-luvulla kaksinkertaistuneet.

Reserviläisten aktivoituminen näkyy myös Reserviläisliiton toiminnan ja koulutuksen kasvuna. Reserviläisliiton laajin reserviläisten valmiutta ylläpitävä toimintamuoto onammunta, ja viime vuonna järjestetyissä harjoituksissa ja kilpailuissa ammuttiin noin 2,2 miljoonaa laukausta, joka on hieman vajaa puolet Puolustusvoimien vuotuisesta laukausmäärästä. Erilaisia ampumatilaisuuksia järjestettiin vuoden 2016 aikana runsaat 8 500.

Myös vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen kursseille on ollut tunkua. Vuonna 2016 järjestettiin lähes 2.000 erilaista kurssia ja muuta koulutustapahtumaa, joissa kirjattiin lähes 90 000 koulutusvuorokautta.

Lakisääteinen Maanpuolustuskoulutusyhdistys toimii pitkälti vapaaehtoiskouluttajien varassa, joista 41 prosenttia kuuluu Reserviläisliitoon vuonna 2016 tehdyn kouluttajatutkimuksen mukaan.

Reserviläisliitto on yksi 1990-luvun alkuvuosina perustetun Maanpuolustuskoulutuksen perustajajäsenistä ja sen suurin jäsenjärjestö kouluttajien määrällä mitattuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.