Näin Mäntsälä nousi yhdeksi yritysmyönteisimmistä kunnista – Harri Kari: "Ei rakettitiedettä"

Mänstälän Yrityskehityksen toimitusjohtaja Harri Kari sanoo, että yritykset odottavat kunnilta ripeää reagointia. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

PORVOO|Mäntsälän kunta on onnistunut viimeisten kymmenen vuoden aikana luomaan uusia työpaikkoja enemmän kuin juuri mikään eteläsuomalainen kunta. Vanhat mielikuvat ovat murtuneet, ja nyt Mäntsälä paistattelee maan yritysmyönteisimpiin kuuluvien kuntien maineessa.

Läpimurto tapahtui, kun Tokmanni päätti perustaa nyt 500 ihmistä työllistävän vuonna 2006 avatun logistiikkakeskuksensa Kapulin yritysalueelle. Hyvä kello alkoi kilkattaa. Tuoreempia voittoja ovat Mäntsälän suurimpiin veronmaksajiin nousseen Yandexin datakeskus ja miljoonia juomatölkkejä päivittäin Sinebrychoffille valmistavan amerikkalaisen Ballin tehdas. Belgialainen eristebisneksessä mukana oleva pörssiyhtiö Recticel sai juuri rakennusluvan tehtaalle, joka työllistää ajan mittaan jopa sata ihmistä.

Kunnan enemmistöomistaman Mäntsälän Yrityskehityksen (MYK) toimitusjohtaja, porvoolainen Harri Kari kertoo, että putkessa on lisää hyviä uutisia, joita ei voi vielä paljastaa.

Mäntsälän menestyksen myötä monien kuntien kehitysyhtiöt ovat käyneet benchmarkkaamassa MYK:ta. Harri Karia kuunnellaan seminaareissa tarkkaan.

Kari sanoo, ettei yrityslähtöinen toiminta ole rakettitiedettä.

–Kaikilla kunnilla on samankaltaiset mahdollisuudet. Sitä paremmat, mitä lähempänä pääkaupunkiseutua toimitaan.

Mäntsälän malli perustuu Harri Karin mukaan siihen, että elinkeinopolitiikkaan on osallistettu koko kuntakonserni kaikkien hallinnonalojen viranhaltijoista poliittisiin päättäjiin sekä energia- ja vesiyhtiöihin. Prosessi on selkeä, ja kaikki tietävät koko ajan, missä mennään. Harri Kari kiertää lautakunnissa säännöllisesti ja tapaa koko ajan yrittäjiä. Päättäjät vierailevat yrityksissä. Kaikkiin kunnan keskeisiin päätöksiin liittyy yritysvaikutusten arviointi.

–MYK on vain kolmen hengen organisaatio. Olemme yksi palikka kokonaisuudessa. Minun tehtäväni on olla neuvottelija ja kokoonkutsuja. Tämä on porukalla tekemistä.

MYK:n fokus on kuitenkin yksinkertainen: sen tehtävänä on auttaa yrityksiä sijoittumaan Mäntsälään ja kehittää paikallista elinkeinoelämää.

Sijoittumispalveluihin kuuluu esimerkiksi se, että MYK auttaa yrityksiä rekrytoimaan henkilökuntaa. Eri lupaviranomaiset ovat alusta asti mukana prosesseissa. Ajatuksena on, että MYK ei markkinoi vain yritystontteja, vaan kokonaisratkaisuja.

MYK:n nettisivut on tehty kuudella eri kielellä. Sieltä löytyy esimerkiksi laskuri, josta yritys voi tonttikohtaisesti laskea paitsi tontin hinnan, myös rakennuksen kunnallistekniikan kustannukset. Ulkomaalaisia yrityksiä neuvotaan esimerkiksi suomalaisesta lomakäytännöstä. Joillakin sivuilla yli puolet kävijöistä on Suomen ulkopuolelta.

Mäntsälä tavoittelee ennen kaikkea suuria kansainvälisiä yrityksiä. Harri Kari on mukana Finpron ryhmässä, joka houkuttelee sellaisia Suomeen.

Harri Kari kertoo, että yritykset lähestyvät kuntia suoraan tai nimettöminä konsultin kautta. Ensin pitää päästä listoille kunnista, joista yritykset ovat kiinnostuneita ja joille lähetetään iso patteristo hyvinkin yksityiskohtaisia kysymyksiä. Vastauksien kanssa ei saa aikailla, tai asia jää siihen.

–Meillä on nyrkkisääntö, että mihinkään yritykseltä tulevaan tiedusteluun vastaaminen ei saa kestää kahta päivää pidempään. Yrityksellä pitää olla aina tiedossa joku, jolta se saa vastaukset kysymyksiinsä.

Yritykset tekevät valintansa tarkan analyysin jälkeen. Avainasioita ovat Harri Karin mukaan logistinen sijainti ja työvoiman saatavuus.

–Tonttien hinnoilla ei ole käytännössä merkitystä isoissa kokonaisuudessa. Kansainväliset yritykset eivät edes halua keskustella kunnan mahdollisesti maksamista tuista, Harri Kari kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 2. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 3. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 4. Katso video: Linnankosken lukiossa ylioppilasjuhla vedettiin läpi virtuaalisesti
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 7. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 8. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 9. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 10. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 11. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 12. Poliisi ihmettelee leväperäisyyttä: Kymmenissä yrityksissä avattiin yritystilejä puhelimessa tarkastamatta henkilöllisyyttä – Vantaalaisen vuokrausyrityksen nimissä huijattiin omaisuutta 120 000 euron edestä
 13. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 14. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 15. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.