Murtovarkaat riesana? Taloyhtiö voi asennuttaa kameravalvonnan – näitä tiloja kotirauha suojaa

Taloyhtiössä saa kuvata vain yleisiä tiloja, ei yksityisoikeuden piiriin kuuluvia. Kuvituskuva. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

PORVOO | Pitäisikö meidän taloyhtiön turvallisuuteen satsata, kun varastotiloihin on murtauduttu tai julkisivua töhritty? Olisiko ratkaisuna kameravalvonta ja mitä siinä tulisi ottaa huomioon?

Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Marika Sipilä muistuttaa, että rikoslaki ja henkilötietolaki asettavat kameravalvonnalle rajoituksia ja vaatimuksia, jotka taloyhtiön tulee ensin huolella selvittää.

–Sen sijaan mitään lupakäytäntöä tai viranomaismaksua kameravalvonnalle ei ole, hän lisää.

Salakatselu on rikos, josta voi seurata sakko- tai vankeusrangaistus. Salakatselua on kotirauhan suojaamassa paikassa oleskelevan henkilön oikeudeton katselu tai kuvaaminen silloin, kun siihen ei ole kuvattavan suostumusta.

–Kotirauha suojaa asunnon sisätiloja, ulko-ovea, parveketta sekä asunnon yksityisessä käytössä olevaa piha-aluetta. Taloyhtiön suojattuja paikkoja ovat esimerkiksi asuintalon porraskäytävät sekä yhteiset sauna- ja suihkutilat, Sipilä erittelee.

Taloyhtiössä kameravalvonnan kuvauskohteella on merkitys. Usein kamera haluttaisiin sijoittaa kuvaamaan porraskäytävää, yhteistä piha- tai paikoitusaluetta, pyörävarastoa tai muita yhteisiä säilytystiloja.

Porraskäytävät kuuluvat kuitenkin kotirauhan piiriin. Marika Sipilän mukaan siellä tai hississä saa sen vuoksi kuvata vain kyseisen portaan asukkaiden suostumuksella.

Porraskäytävä ja hissi ovat suoja-aluetta

–Muissa edellä luetelluissa tilanteissa yhtiökokous voi enemmistöpäätöksellä asentaa kamerat näihin yhteisiin tiloihin niin, että kamerat osoittavat kohti yleistä aluetta eivätkä esimerkiksi yksittäisen asunnon tai kellarikomeron ovelle.

Sipilän mukaan jos ulko-ovella oleva kamera kuvaa portaaseen sisään tulevia, tarvitaan jälleen portaan asukkaiden suostumukset.

–Itsestään selväähän on, että yhteisiä sauna- ja suihkutiloja tai asukkaan omaa parveketta tai piha-aluetta ei saa kuvata.

Täysin yleispätevää ohjetta ei kuvaamiseen silti ole olemassa, joten tapaukset on arvioivat yksi kerrallaan.

Henkilötietolaki edellyttää, että tallentavalla kameravalvonnalla on asiallinen syy ja tarve, kuten omaisuuden ja turvallisuuden suojaaminen.

Henkilötietolain mukaan taloyhtiön on tiedotettava kameravalvonnasta ja sen tallentamisesta näkyvästi tarroin ja kyltein.

Valvonnasta on kerrottava näkyvästi

–Tallenteita ei saa käyttää muuhun, kuin mihin se on tarkoitettu ja ne tulee hävittää heti kun ovat käyneet tarpeettomiksi, Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja painottaa.

Tietoa ei saa luovuttaa ulkopuolisille. Kameravalvontaa harkitsevan taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän on syytä hankkia lisätietoja aiheesta esimerkiksi tutustumalla Poliisihallituksen Kameravalvontaoppaaseen sekä tietosuojavaltuutetun oppaisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.