Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"En ole oppinut elämästä mitään", väittää sunnuntaina 50 vuotta täyttävä A. W. Yrjänä

Huomenna 50 vuotta täyttävä A. W. Yrjänä uskoo, ettei osaisi kirjoittaa bilebiisiä.

Porvoo|Voisi luulla, että A. W. Yrjänän kaltaisella lyyrikolla olisi takataskussaan roppakaupalla viisauksia. Mutta kun mieheltä kysyy, mitä hän on 50 vuoden aikana elämästä oppinut, vastaus tulee nopeasti ja naurun saattelemana.

–En mitään!

Huomenna pyöreitä vuosia täyttävän muusikko-runoilijan päässä pyörivät tällä hetkellä lähinnä lauseenjäsenet ja pilkkusäännöt. Yrjänän ensimmäinen romaani, Joonaanmäen valaat, ilmestyy syksyllä, joten kädet ovat täynnä töitä.

Pian ilmestyvä kirja on ollut kolmivuotinen projekti, joka lähti syntymään lähes sattumalta. Yrjänällä oli tekeillä kymmeniä eri versioita pursuileva runoteos, jota mies oli kirjoittamassa jälleen kerran uudestaan. Tietokoneen näytölle ilmestyi kuitenkin jotain muuta.

–Luin vähän hämmästyneenä ensimmäisiä sivuja vaimolleni ja kysyin, onko tuotos jotain ihan käsittämätöntä. Vaimo sanoi, että jatkat siitä vaan, romaani siitä tulee.

Joonaanmäkeen viittaavasta nimestä huolimatta kirjasta ei löydy porvoolaisille tuttuja kulmia. Siinä Joonaanmäki on kaupunginosan sijasta saari.

–Kirjassa on puhuvia valaita. Joona puolestaan on Raamatun henkilö, jonka valas syö ja sylkee myöhemmin ulos, Yrjänä selittää kirjan nimen taustaa.

Koska kyseessä on vanhanaikainen seikkailukertomus, koetaan kirjassa totta kai myös suuri merimatka. Saattaapa jossain vilahtaa myös yksinäinen kirahvi.

–Yleensä muusikot kirjoittavat sellaisia tarinoita, joissa päähenkilö on joku soittaja ja kertoo miten Euroopan kiertue meni päin helvettiä. Tuossa tarinassa ei ole muusikon häivääkään, Yrjänä sanoo.

A. W. Yrjänän teosten ohella myös taiteilija itse nähdään usein varsin mystisenä persoonana. Yrjänä uskoo sen johtuvan siitä, että hänen uransa on ollut täynnä asioita, jotka eivät ole olleet ajan mukaisia. Ajan hermoilla oleminen olisikin hänelle huomattavasti haastavampaa.

–Minulle olisi todella vaikeaa tehdä bilebiisi. Siitä tulisi huono, sitten siitä tulisi hitti ja sitä joutuisi soittamaan, Yrjänä sanoo.

Hän onkin kiitollinen siitä, että on koko aikuisikänsä saanut tehdä sitä, mikä juuri itsestä tuntuu oikealta. Ja vaikkei Yrjänä kliseisiä elämänviisauksia latelekaan, on hänellä kuluneista vuosistakin jotain sanottavaa.

–Olin nuorena paljon pessimistisempi. Yhtäkkiä sitten menee 20 vuotta ja huomaa, että on saanut tehdä töitä, on ystäviä ja pystyy jopa asumaan jossain. Kyllä se väkisinkin opettaa, ettei se pessimismi ole ainoa tapa nähdä asioita.

Kokemus onkin saanut Yrjänän suhtautumaan toisella tapaa niin itseensä kuin muihin. Joskus jopa paremmin, mies naurahtaa.