Pääsiäinen: "Äijäpappi" ja entinen järjestöjyrä teki työtään huoltoasemalla, kunnes korona pakotti pois: "Nyt vähän murehdinkin, että mitä äijille mahtaa kuulua"

Malmin seurakunnan pastori Timo Laaninen tapaa tuttua miesporukkaa normitilanteessa viikoittain Malmin Teboililla. Silloin huuli ja juttu lentää. Nyt tapaamiset ovat tauolla. Lorenzö/ Malmin seurakunta

Timo Laaninen istuu tavallisesti viikoittain äijäporukalla helsinkiläisellä Teboililla. Koronan ajaksi pappi lähti mökilleen.

Sanna Jompero

Tuleva pääsiäinen on Malmin seurakunnan pastorille Timo Laaniselle, 65, poikkeuksellinen.

Nykyinen pappi ja entinen keskustan puoluesihteeri on ollut yli kuukauden vaimonsa kanssa omaehtoisessa karanteenissa kakkosasunnollaan Kemiönsaaressa.

Normitilanteessa Laaninen viettäisi kristillistä juhlaa perhepiirissä vaimonsa ja kahden aikuisen lapsensa kanssa mökillä. Tämän vuoden pääsiäiselle oli alkujaan toisenlaisia suunnitelmia.

– Tänä vuonna oli tarkoitus olla Helsingissä ja osallistua kaikkiin seurakunnan pääsiäisen ajan tapahtumiin.

Malmin Teboil on tuttu juttupaikka monelle. Lorenzö/ Malmin seurakunta

Laaninen valittiin Malmin seurakunnan pastoriksi kesällä 2018. Takana oli vuosikymmeniä toimittajana ja päätoimittajana Keskustan pää-äänenkannattajassa Suomenmaassa.

Pantapaita päällä kun kulkee, niin kyllä minut tunnistetaan.

Järjestöjyrän pääseminen 59-vuotiaana teologiseen tiedekuntaan vuonna 2013 ja valmistuminen viisi vuotta myöhemmin teologian maisteriksi voi tuntua isolta loikalta, mutta ei Laaniselle. Uskonnollinen vakaumus oli kytenyt jo pitkään.

Hän kertoo tulleensa uskoon vuonna 1980.

– Vielä siinä vaiheessa nämä asiat eivät vaikuttaneet työurani valintoihin, kertoo puolueen järjestöasioissa 80-luvulla toiminut mies.

Keskusteluiden aiheet vaihtelevat politiikasta urheiluun ja elämään ylipäätään. Lorenzö/ Malmin seurakunta

Aikaisemmasta urasta on ollut paljon hyötyä nykyisessä työssä.

– Kaikkia töitäni yhdistää sana. Puhuttu tai kirjoitettu. Politiikassa kommunikaatiolla on erittäin suuri merkitys. Toimittajan työ on sanan parissa työskentelyä. Papin työssä painottuu enemmän ihmisten kuunteleminen, korvien käyttö suun sijasta.

Korviaan Laaninen on saanut käyttääkin. Kaksi vuotta sitten valinta Malmin seurakunnan yhdeksi neljästä projektipastorista tarkoittaa Laaniselle ”miestyötä” eli jalkautumista Malmin ravintoloihin, kahviloihin ja puistoihin.

– Minun tehtäväni oli erityisesti Malmin aseman seudun joskus karheidenkin miesten kohtaaminen. Niiden miesten, joiden on muuten varsin vaikea saada kirkon ovia auki.

Malmin Teboililla Laaninen käy normitilanteessa usean kerran viikossa tapaamassa tuttua ”äijäporukkaa”. Keskustelu poukkoilee maan ja taivaan välillä.

– Entisen elämäni vuoksi myös poliittinen elämä nousee keskusteluissa esille sekä jalkapallo, ravit ja muut ajankohtaiset urheiluaiheet. Kyllä siinä myös aina kuulumisia käydään läpi.

Tuttuun porukkaa kuuluu noin 40–50 miestä. Koronakaranteeni laittaakin papin mietteliääksi.

– Nyt itse asiassa vähän murehdinkin, että mitä näille äijille mahtaa kuulua. Ikänsä puolesta he ovat koronaviruksen riskiryhmää. Toivottavasti ovat pysyneet kotona.

Tänä pääsiäisenä Malmin ”äijäpapin” viesti on selkeä.

– Pääsiäisen viesti on sama kuin aina ennenkin. Kaikenlaisen murheen ja epäoikeudenmukaisuuden keskellä kaikki päättyy ylösnousemukseen ja toivoon. Epidemiankin keskellä on toivo. Tämä voitetaan ja siitä päästään eteenpäin.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Etusivulla nyt