PT ennakoi Suomen taloudelle syvää mutta lyhyttä sukellusta – viiden prosentin rojahduksesta reippaaseen kasvuun 2021

STT

Palkansaajien tutkimuslaitos (PT) ennustaa, että koronakriisin aiheuttama talouden seisahtuminen on syvä, mutta ohimenevä. Suomen bruttokansantuote (bkt) laskee ennusteen mukaan tänä vuonna viisi prosenttia, mutta kääntyy ensi vuonna taas 4,5 prosentin kasvu-uralle.

Toteutuakseen tämä vaihtoehto edellyttää, että voimassa olevat rajoitukset saadaan purettua viimeistään kesäkuussa.

Jos kriisi jää lyhyeksi ja hallitus tukee yrityksiä riittävästi, ei koronakriisi johda laajamittaiseen konkurssiaaltoon. Työllisyys kohenisi silloin taas kesällä ja syksyllä.

PT huomauttaa, että konkurssiaalto tulisi kalliimmaksi kuin kriisin pysäyttäminen yrityksiä tukemalla. Suoraa tukea kriisistä kärsiville yrityksille on siksi syytä lisätä tuntuvasti, PT suosittelee.

Vaikeuksissa olevia kotitalouksia pitäisi tukea ja palveluyritysten kysyntää vahvistaa. PT katsoo, että se pitäisi tehdä lisäämällä lomautetuille ja työttömiksi jääneille palkansaajille kohdistettuja tulonsiirtoja.

PT katsoo, että Suomen osalta euroalueen maille määritellyt vakaus- ja kasvusopimuksen velka- ja alijäämäkriteerit voidaan unohtaa tälle ja ensi vuodelle. Valtio joutuu ottamaan tuntuvasti lisää velkaa samalla kun talous sukeltaa.

– On hyvin todennäköistä, että valtiontalouden alijäämä suhteessa tuplaantuu ja tulisi tänä vuonna olemaan noin 6 prosenttia bkt:sta, todetaan PT:n katsauksessa.

Valtion talouteen kohdistuu tuplaisku, kun verotulot laskevat samalla kun menot sairaanhoitoon sekä kuntien ja työllisyyden tukemiseen kasvavat rajusti.

PT varoittaa, että kriisin jälkeen ei Suomessa ja muissa euromaissa pidä yrittää nopeaa paluuta entiselle alijäämiä ja velkaa kaihtavalla linjalle. Viime vuosikymmenen verrattain hidas talous- ja työllisyyskehitys voi toistua, jos euromaiden julkinen velka yritetään kriisin jälkeen kuroa vakaus- ja kasvusopimuksen mukaiselle tai edes nykyiselle tasolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 2. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 3. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 4. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 7. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 8. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin
 9. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 10. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 11. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 12. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 13. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 14. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 15. Porvoossa avautuvat kesäkuun alusta uimarannat, Kompassi, museot, galleriat – ja vessat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.