Mitä EU tekee seuraavaksi talouskriisin ratkaisemiseksi? Euroryhmä etsii sopua kolmiosaisesta paketista

STT

Euroryhmän odotettu videokokous on käynnissä. Kokouksessa EU-maiden valtiovarainministerit pyrkivät sopimaan seuraavista yhteisistä toimista koronaviruspandemian aiheuttaman talouskriisin taltuttamiseksi.

Kokous alkoi iltapäivällä, ja iltakahdeksalta Suomen aikaa neuvottelut olivat edelleen käynnissä.

Euroryhmän puheenjohtaja Mario Centeno on ennakoinut, että ratkaisuksi sommitellaan kolmiosaista pakettia, joka olisi kooltaan noin 500 miljardia euroa. Pakettiin kuuluisi Euroopan kriisirahaston EVM:n käyttö, Euroopan investointipankin takausvaltuuksien nosto sekä komission ehdottama lainaohjelma työpaikkojen turvaamiseksi.

– Se on todennäköisesti kaikkein kookkain ja kunnianhimoisin paketti, mitä euroryhmässä on koskaan valmisteltu, Centeno arvioi videokommentissaan kokouksen alla.

Centenon mukaan on tärkeää suojella koronatilanteen pahiten koettelemia sekä varmistaa, että EU:n sisämarkkinat selviävät kriisistä vahingoittumattomina.

– Vetoan ministereihin, että he tekevät selkeän sitoumuksen koordinoidusta ja kookkaasta toipumissuunnitelmasta, Centeno sanoi ja korosti tilanteen poikkeuksellisuutta.

Euroryhmän kokoukseen kohdistuu suuria odotuksia, sillä EU-maat eivät ole vielä onnistuneet löytämään yhteistä säveltä seuraavista taloustoimista. Toissa viikolla EU-maiden johtajat antoivat euroryhmälle tehtäväksi löytää pääsiäiseen mennessä ehdotuksia uusista yhteisistä keinoista.

Kriisirahasto EVM:n käytöstä ei esimerkiksi ole vielä löydetty täyttä yksimielisyyttä. Ministerit todennäköisesti keskustelevat pitkään muun muassa siitä, millaisia ehdollisuuksia EVM:n käyttöön liitetään.

Nähtäväksi jää, kuinka suuren roolin niin sanotut koronabondit eli yhteiset velkakirjat saavat valtiovarainministerien keskustelussa.

Euroryhmän kokouksen alla ranskalainen sisämarkkinakomissaari Thierry Breton ja italialainen talouskomissaari Paolo Gentiloni vetosivat yhteisessä kirjoituksessaan jäsenmaihin, jotta nämä osoittaisivat päättäväisyyttä ja innovatiivista henkeä.

Komissaarit nostivat esiin ratkaisuehdotuksen eurooppalaisesta rahastosta, joka voisi tarjota pitkäaikaisia velkakirjoja.

Yhteistä velkaa kannattavat erityisesti Italia, Espanja ja Ranska, kun taas esimerkiksi Saksa ja Hollanti ovat ajatusta vastaan.

Myöskään Suomi ei ole innostunut ajatuksesta ottaa yhteisvastuullista velkaa. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) ei ole ennättänyt ennakolta kommentoimaan STT:lle odotuksiaan euroryhmän kokouksesta.

Euroryhmän kokousta käsiteltiin eilen eduskunnan suuressa valiokunnassa. Valiokunnan saamassa valtiovarainvaliokunnan lausunnossa todetaan, että "poikkeustilanteessakaan ei tulisi kumota maiden omaa vastuuta talouspolitiikkansa hoidosta eikä lisätä yhteisvastuullista velkaa".

Perustuslakivaliokunnan lausunnossa puolestaan nostetaan esiin, että EVM:n käytössä tulee toteuttaa ehdollisuus "EVM-sopimuksen edellyttämällä tavalla, suhteuttaen se kriisin erityisluonteeseen sekä rahoitustuen määrään ja laina-aikoihin".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 2. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 3. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 4. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 7. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 8. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 9. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 10. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 11. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin
 12. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 13. Linnankosken lukion ylioppilasjuhla tänään kello 11 livenä Uusimaan verkkosivuilla
 14. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 15. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.