Käräjäoikeus hylkäsi perussuomalaisten Mäenpään ja päätoimittajien syytteet

STT

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi tiistaina kaikki syytteet jutussa, joka koskee maakuntalehdissä viime vuoden tammikuussa julkaistua kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) mielipidekirjoitusta.

Mäenpäätä syytettiin kunnianloukkauksesta ja Ilkan ja Pohjalaisen entisiä päätoimittajia Satu Takalaa ja Toni Viljanmaata päätoimittajarikkomuksesta.

Oikeus pohti kahta kirjoituksen väitettä. Mäenpää kirjoitti syyttäjän mukaan ensinnäkin valheellisesti, että Etelä-Pohjanmaan opistossa olisi tapahtunut raiskaus.

Oikeus huomautti, että Ilkassa julkaistun kirjoituksen otsikossa oli kyllä, toisin kuin Pohjalaisessa seuraavana päivänä julkaistun kirjoituksen otsikossa, käytetty raiskaus-sanaa. Muutoin kirjoituksesta kuitenkin kävi sen kokonaisuutena lukien oikeuden mukaan selvästi ilmi, että kysymys oli epäilystä.

– Näyttämättä on siten jäänyt, että Mäenpää olisi väittänyt opistossa tapahtuneen raiskauksen. Otsikkoa rasittava epätarkkuus ei anna aihetta arvioida asiaa toisin, oikeus kirjoittaa tuomiossa.

Toisekseen oikeus pohti Mäenpään väitettä opiston rehtorista. Syytteen mukaan Mäenpää väitti, että opiston rehtori on rikkonut virkavelvollisuuttaan laiminlyömällä tehdä raiskausasiassa tutkintailmoituksen, eikä asia ole edennyt lainkaan poliisille.

Mäenpään kritiikki osoittautui jälkeenpäin aiheettomaksi ja oikeus totesi, että kirjoitus sisälsi virheellisiä tietoja tai vihjauksia. Oikeuden mukaan Mäenpäällä oli kuitenkin vahvoja perusteita pitää totena kirjoittamaansa, joten tahallisuus puuttui. Kirjoitus perustui Ilkassa julkaistuun uutiseen, jossa rehtoria haastateltiin. Oikeuden mukaan Mäenpää on voinut pitää uutista luotettavana lähteenä.

Uutisesta ja rehtorin käyttämistä ilmaisuista on oikeuden mukaan omiaan syntymään lukijalle mielikuva, jonka opiston sisäisesti on selvitetty perin pohjin raiskausepäily ilman, että asiaa olisi annettu poliisin tutkittavaksi. Sittemmin on selvinnyt, että poliisi on ollut asian kanssa tekemisissä yhden puhelun verran.

Koska Mäenpään kunnianloukkaussyyte mielipidekirjoituksen sisällöstä kaatui, kaatuivat myös päätoimittajien syytteet liittyen mielipidekirjoituksen julkaisuun.

Asiasta kertoi aiemmin Yle

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 2. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 3. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 4. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 7. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 8. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin
 9. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 10. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 11. Tulipalo: Kaksi ulkorakennusta roihusivat Käärmeniementiellä - katso video sammutustöistä
 12. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 13. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 14. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 15. Linnankosken lukion ylioppilasjuhla tänään kello 11 livenä Uusimaan verkkosivuilla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.