Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa taloyhtiöistä sulki saunatilansa koronaviruksen pelossa – "Tiedän ihmisiä, jotka jättävät saunavuoronsa käyttämättä"

Asunto-osakeyhtiöissä on jo laajasti suljettu saunoja ja pesutiloja koronaviruksen etenemisen estämiseksi. Asia on ollut keskuteltavana siitä lähtien, kun kaupungit sulkivat Suomessa uimahallinsa.

– Meillä on Porvoossa noin pari sataa asiakasta, joista aika harvassa on peruttu sauna- ja pesutilojen käyttö. Tiedän kuitenkin ihmisiä, jotka jättävät saunavuorot käyttämättä. Suurin osa niistä pyörii vielä. Eihän se ole taloyhtiöiltä pois, jos joku käyttää maksamaansa saunavuoroa. Vastuu käytöstä on tässä koronavirustilanteessa itsellä, Johan Nyholm kertoo.

Hän on Porvoon OP-Isännöintikeskus Oy:n toimitusjohtaja ja alueen isännöintiyhtiöista koostuvan Porvoon Seudun Isännöitsijäyhdistyksen puheenjohtaja.

Yleiset saunavuorot kuten niin sanotut lenkkisaunat on poistettu käytöstä OP-Isännöinnin isännöimissä taloyhtiöissä, joita on noin 270 taloyhtiötä Porvoon, Sipoon ja Loviisan alueella. Nyholm muistuttaa, etteivät taloyhtiöiden saunatilat ole julkisia tiloja.

– Niitä voi käyttää, jos joku haluaa niitä käyttää omalla vuorollaan. Jos sääntely menee tiukemmaksi niin mietitään tarvittaessa asia uudelleen, Nyholm sanoo.

Keskustelussa on ollut myös pyykinpesutupien käyttö. Nyholmin mukaan niitä on etenkin vanhoissa taloyhtiöissä. Niissä asukkailla ei usein olekaan pyykinpesukonetta omassa asunnossaan.

– Meillä on pyykkitupia noin puolessa taloyhtiöissä. Eiköhän se turvallisuuden näkökulmasta ole parempi, että asukkaat pääsevät käyttämään niitä pyykkinsä pesemiseen.

Isännöitsijä tähdentää, että taloyhtiöiden kriittisten kohtien siivousta tehostettiin välittömästi jo koronaviruspandemian alkuvaiheessa.

– Se koskee tyypillisesti kaikkea sitä, mihin ihmiset koskevat kuten ovenkahvoja ja hissinappeja ja saunaosastoja.

Joissakin taloyhtiöissä niiden hallitukset päätyivät sulkemaan asukkaiden yhteiset sauna- ja pesutilat myös omien saunavuorojen käytöltä.

Reim Porvoo Oy:n yli 90 isännöintikohteesta löytyy yhteiset saunat ja pesutilat yli kymmenestä taloyhtiöstä. Toimitusjohtaja Frank Wendelinin mukaan moni hallituksista punnitsee vielä saunojen sulkemista.

– Suosittelemme sulkemista varmuuden vuoksi. Siivousyritykset noudattavat THL:n ohjeistuksia siivouksesta. Lisäksi muun muassa huoltotöitä, jotka vaativat huoneistoissa käyntiä ja jotka eivät ole kiireellisiä, ei nyt suositella suoritettavaksi, hän lisää.