Kiipeilykeskus Grottanin yrittäjä Carolina Mikander julkaisi viime sunnuntaina facebookissa avoimen työnhakuilmoituksen.
– Nyt sinulla on mahdollisuus palkata tämä reipas ja positiivinen kiipeilyapina apulaiseksi. Keikkaluonteiset hommat, lyhyet projektit, yötyöt, kaikki käy, Mikander kirjoitti.
Mikanderin mukaan ilmoitusta joutui hiukan miettimään.
– Pohdin, vetääkö joku sellaisia johtopäätöksiä, että nyt on asiat todella huonosti eikä uskalla enää tukea Grottania.
Toimitusjohtajan työnhaku oli perjantaihin mennessä saanut positiivista palautetta, muttei vielä tuonut töitä.
Useimpien suomalaisten pienyrittäjien, myös Mikanderin, arki mullistui maaliskuun puolivälissä.
– Pelaan itse koripalloa ja torstaina 12.3. tuli ilmoitus, että kaikki salivuorot ja pelit on peruttu. Hallitus oli ohjeistanut kaiken seuratoiminnan lopettamisen. Silloin tajusin, että tämä kaikki tulee koskemaan myös Grottania ja jokainen päivä, jonka hallin voi pitää auki olisi tärkeä, Mikander kertoo.
– Päätin myös, että hallituksen suosituksia tulisi noudattaa. 17.3. tuli pyyntö, että urheiluhallit sulkisivat ovensa ja näin teimme, kuten kaikki muutkin Suomen kiipeilyhallit, hän jatkaa.
Kiipeilyseuran jäsenet saavat tosin toistaiseksi käydä omatoimisesti hallilla kiipeilemässä.
Tilanteessa ristiriitaista on, että Porvoossakin monet kuntosalit pitävät ovensa auki ihan normaalisti, vaikka niiden kävijämäärät ovat Grottania suurempia.
– Hallitus on asettanut monen yrittäjän ikävään asemaan, kun joutuu valitsemaan oman elantonsa ja oman sekä muiden terveyden välillä. Jos hallitus olisi suoraan ilmoittanut että kaikki liikuntapaikat suljetaan, niin yrityksen ei tarvitsisi itse tehdä päätöstä. Nyt tukien saanti on epävarmaa, kun hallin on sulkenut oma-aloitteisesti, Mikander toteaa.
Grottanin maaliskuun tulot putosivat yli 40 prosenttia viime vuodesta. Vuokraisäntä on onneksi tullut vastaan vuokranmaksussa ja pankkilainan lyhennykset on saatu tauolle.
– Ilman näitä toimenpiteitä Grottanilla ei olisi varaa selvitä edes tästä kuukaudesta. Meidän ihanat asiakkaat ovat tukeneet Grottania ostamalla kannatusjäsenyyksiä ja käyntejä tulevaisuutta varten, Mikander kiittelee.
Yrittäjä toivoisi Finnveralta enemmän joustoa lainan takaisinmaksuajan suhteen.
– Firman pankkilainan takaisinmaksuerä kasvaa yli 30 prosenttia. Ja näin siis jos ajattelemme positiivisesti ja tämä kaikki olisi ohi kolmessa kuukaudessa. Entä jos kestää syksyyn asti ja laina pitää laittaa tauolle puoleksi vuodeksi?
Porvoossa monet yksityishenkilöt ovat nopeasti reagoineet yritysten ahdinkoon ja monia tukiryhmiä onkin jo luotu.
Ihmisiä kannustetaan tekemään ostokset paikallisesti ja käyttämään paikallisia palveluita.
– Jokainen jyvä antaa toivoa siitä, että selvitään tämän yli, yhdessä. Mutta eihän me yrittäjät voida tietenkään jäädä vaan odottelemaan, että yhteiskunta pelastaa. Nyt täytyy itse olla luova ja keksiä uusia ratkaisuja, jotta firma saa lisämyyntiä.
Carolina Mikanderia on auttanut suuresti Grottanin saama valtava tsemppi ja tuki sekä uusilta että vanhoilta asiakkailta.
– Jaksan eteenpäin siksi, että pääsen joku päivä maksamaan kaiken Grottanin saaman tuen ja rakkauden takaisin meidän mahtaville asiakkaille.
Mikander on itse valmis monen muunkin alan töihin laskuttaakseen niistä yritykselleen ja pitääkseen sen pystyssä. Koko maa tarvitsee nyt ennakkoluulotonta asennetta työntekoon.
– Hallituksen täytyy tehdä muutoksia. Tässä voisi toimia se, että työttömyysetuuksia ei oteta pois, mikäli haluaa tehdä keikkatöitä.