Strömborgska skolanissa koronavirusepäily – testin tulokset lähipäivinä

Eija Quinlan

Strömborgska skolanissa lähiopetukseen osallistuvan henkilön perheessä on todettu koronavirustartunta. Tartunnalle altistuneet henkilöt on asetettu kotikaranteeniin kahdeksi viikoksi.

Altistuneiden joukossa on myös Strömborgska skolanissa lähiopetukseen osallistunut henkilö, joka on nyt kotikaranteenissa. Henkilölle on tehty koronatesti, ja testin tulos valmistuu lähipäivinä. Tuloksesta tiedotetaan, heti kun se on valmistunut.

Kyseessä on Porvoon johtavan lääkäri Kati Liukon mukaan Porvoon ensimmäinen potentiaalinen tartuntarypäs.

– Totta kai tämä oli odotettavissa, ja me olemme kyllä tilanteen päällä. Tartuntaketjut ja muut mahdolliset ovat ennestään jo meillä tiedossa, mitkä tähän johtavat, joten sen selvittäminen on hanskassa. Nyt vain odotetaan, testien valmistuminen vie muutaman päivän. Tuloksen pitäisi tulla huomenna tai viimeistään ylihuomenna.

Testitovat olleet pullonkaulana, mutta nyt tulosten saamista on pyritty nopeuttamaan.

– HUSissa on siirrytty kolmeen vuoroon tekemään niitä analyysejä, Liukko kertoo.

Porvoossa tiedotettiin maanantaina, että täällä on 12 vahvistettua koronatapausta. Johtava lääkäri on tyytyväinen tilanteeseen.

– Se on aivan loistava tulos. Voimme olla hyvillä mielin, että tuntuvat nämä meidän toimenpiteet tepsivän. Toki se tilanne tulee vielä tästä heikkenemään, mutta tällä hetkellä on oikein hyvä tilanne, Liukko sanoo.

Korontartuntaepäilyjä tuntuu putkahtelevan tällä hetkellä monessa paikassa.

– Näitä epäilyjä on siellä sun täällä koko ajan, mutta toistaiseksi ei meillä ole ollut positiivisia vahvistettuja.

Toistaiseksi kenelläkään Strömborgska skolanissa ei ole todettu koronatartuntaa. Koulussa varaudutaan kuitenkin siihen, että testin tulos voi olla positiivinen.

Altistunut henkilö on ollut ryhmässä, jossa on yhdeksän lasta ja kolme aikuista. Jos tulee positiivinen tulos, koko ryhmä joutuu karanteeniin.

Strömborgska skolanin rehtori Carola Wiksten on osannut odottaa tämänkaltaista tilannetta.

– Tässä tilanteessa ollaan mietitty, että milloin tämä tapahtuu. Se on ihan mahdollista, että joku saa sen tartunnan. Tällaista sattuu tänä aikana, mutta pettymyshän se on, Wiksten sanoo.

– Meillä olevat koululaiset ovat 1–3-luokkalaisia ja ihan kourallinen on niitä vanhempia. Enimmäkseen on ykkös ja kakkosluokkalaisia.

– Tilaa meillä on. Ollaan yritetty pitää ryhmät erillään toisistaan. Tänään tiistaina meillä oli 32 oppilasta paikalla. Heidät on ripoteltu sillä tavoin, että yhdessä kerroksessa on korkeintaan kaksi ryhmää.

– Ryhmä on toiminut omassa kerroksessaan, ja ruokaillut viimeisenä ruokasalissa, joka on siivottu ja desinfioitu säännöllisesti päivän päätteeksi. Kaikille ryhmään kuuluville on ilmoitettu tilanteesta.

Tässäkin koulussa on toimittu koronaepidemian alusta alkaen viranomaisten ohjeiden mukaisesti, huolehdittu käsi- ja yskimishygieniasta, pintojen puhdistamisesta ja turvaväleistä.

– Tämä yhteistyö terveysviranomaisten kanssa on ollut todella hyvää. Olen saanut heti vastauksia ja ohjeita, ja olemme saaneet tiukalla aikataululla asioita vietyä eteenpäin, rehtori Wiksten kiittelee.

Testin tulosta odottavan aika on pitkä.

– Onhan tämä nyt jännittävää odotella niitä tuloksia, ja mitä sen jälkeen tapahtuu. Niitä ohjeitahan tulee sitten taas, rehtori pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.