Triennaali tulee taas – Ströhön puutalot ja sisäpiha taiteilijoiden käyttöön
P Ch Liebertin piirtämät yli 170-vuotiaat puutalot Porvoon jokirannassa ehtivät olla Strömborgska skolanin koululaisten käytössä pitkään. Nyt ne odottavat uutta omistajaa ja todennäköistä paluuta asuinrakennuksiksi.
Tulevana kesänä kaksi taloa ja pihapiiri palvelevat kuitenkin Porvoon Triennaalia – kolmen vuoden välein kaupungissa järjestettävää kuvataidetapahtumaa.
Festivaalin teemana on väri. Kansainvälisellä kielellä slogan kuuluu Colour is a common thing. Vuoden 2017 tapahtuma keskittyi piirtämiseen, viivaan ja pisteeseen. Tuottaja Pia Kojo ja suunnittelija Krista Mikkola arvioivat teeman olevan helpommin lähestyttävä kuin viime kerralla.
Taiteellisen johtajan Petri Hytösen mukaan tiedossa on jo lähes 50 taiteilijaa. Porvoolainen mestarimaalari on saanut kuratointiavukseen tohtorismiehen, taideakatemiakollegansa Stig Baumgartnerin.
Triennaalin tekijöitä on enemmän kuin 2017 – tapahtumaa järjestämään on perustettu oma yhdistys. Toki mukana ovat tutut toimijat kuten Porvoon taiteilijaseura ja taideyhdistys sekä lasten ja nuorten taidekoulu.
Taidetta on tulossa galleriatilojen lisäksi julkisiin ja yksityisiin tiloihin. Yksi makupala tulevasta on Kalle Turakka Purhosen ja Sampsa Indrénin jokirantaan sijoittuva Suomen paksuin lipputanko.
– Haluamme tavoittaa porvoolaisia myös heidän arjessaan, Mikkola toteaa.
Osallistavasta tapahtumasta esimerkkinä on Emmi Valven ja Taina Hakalan järjestämä väritystyöpaja.
Kaikkia kesätapahtumia uhkaavakoronakriisi saattaa hyvinkin vaikuttaa toukokuun lopun ja elokuun lopun välillä järjestettävään Triennaaliin.
– Tavoite on saada näyttelyt auki toukokuun lopussa, mutta avajaistapahtuman sijaan aiomme satsata keskiäisiin ja lopettajaisiin, Kojo ja Mikkola kertovat.
Todellinen markkinointimyllytys olisi tarkoitus aloittaa toukokuun alussa, kun tapahtumalle valmistuvat uudet internet-sivut. Yhteistyökumppani on Haaga-Helia.
Ströhöltä vapautuneet tilat antavat tapahtumalle uuden keskeisen tukikohdan, josta on lyhyt matka niin vanhaan kaupunkiin kuin Taidetehtaallekin.
Keskusta-alueen lisäksi taidetta viedään ja on jo vietykin porvoolaisiin lähiöihin. Kevätkumpu, Tarmola ja Gammelbacka ovat jo mukana.
– Taidetta pitää olla myös siellä, missä ihmiset asuvat. Graffitit eivät riitä, Hytönen arvioi.
Porvoon erikoispiirteenä on ison nykytaiteen näyttelytilan puute. Sen takia taide levittäytyy lukuisiin pieniin kohteisiin. Hytösen mukaan vuoropuhelu Helsinki Biennalen ja monen kansainvälisen festivaalin järjestäjien kanssa on toimivaa.
– Emme pysty kilpailemaan rahalla, mutta tarjoamme niin kiinnostavat puitteet, että moni taiteilija on sitoutunut tulemaan, Hytönen miettii.
Entä seuraava kerta? Kolmen vuoden kuluttua Triennaali on todennäköisesti 3D – muotoa, tilaa ja leijuntaa.
Porvoon Triennaalin 2020 taiteilijoita
Sampsa Indrén ja Kalle Turakka Purhonen
Tiina Pyykkinen
Kaarina Kaikkonen
Lasse Juuti
Elina Autio
Maija Närhinen
Antti-Ville Reinikainen
Pan Jian Feng
Emma Helle
Aurora Reinhardt
Anne Meskanen-Barman
Aura Hakuri ja Linda Granfors
Jukka Vikberg
Marika Mäkelä
Heikki Marila
Petra Innanen
Kirsi Mikkola
Mikko Paakkola
Timo Vaittinen
Markku Pääkkönen
Max Book
Bengt Jahnsson-Wennberg
Timo Tähkänen
Pekka Sassi
Reijo Viljanen
Emmi Valve ja Taina Hakala
Aalto-Arts arkkitehtuuri ja Tilaa värille -työryhmä Paavo Paunu, Sanna Vakkilainen, Pauliina Waris, Päivi Virtanen
Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.