Triennaali tulee taas – Ströhön puutalot ja sisäpiha taiteilijoiden käyttöön

Samu Karvala

P Ch Liebertin piirtämät yli 170-vuotiaat puutalot Porvoon jokirannassa ehtivät olla Strömborgska skolanin koululaisten käytössä pitkään. Nyt ne odottavat uutta omistajaa ja todennäköistä paluuta asuinrakennuksiksi.

Tulevana kesänä kaksi taloa ja pihapiiri palvelevat kuitenkin Porvoon Triennaalia – kolmen vuoden välein kaupungissa järjestettävää kuvataidetapahtumaa.

Festivaalin teemana on väri. Kansainvälisellä kielellä slogan kuuluu Colour is a common thing. Vuoden 2017 tapahtuma keskittyi piirtämiseen, viivaan ja pisteeseen. Tuottaja Pia Kojo ja suunnittelija Krista Mikkola arvioivat teeman olevan helpommin lähestyttävä kuin viime kerralla.

Taiteellisen johtajan Petri Hytösen mukaan tiedossa on jo lähes 50 taiteilijaa. Porvoolainen mestarimaalari on saanut kuratointiavukseen tohtorismiehen, taideakatemiakollegansa Stig Baumgartnerin.

Triennaalin tekijöitä on enemmän kuin 2017 – tapahtumaa järjestämään on perustettu oma yhdistys. Toki mukana ovat tutut toimijat kuten Porvoon taiteilijaseura ja taideyhdistys sekä lasten ja nuorten taidekoulu.

Taidetta on tulossa galleriatilojen lisäksi julkisiin ja yksityisiin tiloihin. Yksi makupala tulevasta on Kalle Turakka Purhosen ja Sampsa Indrénin jokirantaan sijoittuva Suomen paksuin lipputanko.

– Haluamme tavoittaa porvoolaisia myös heidän arjessaan, Mikkola toteaa.

Osallistavasta tapahtumasta esimerkkinä on Emmi Valven ja Taina Hakalan järjestämä väritystyöpaja.

Kaikkia kesätapahtumia uhkaavakoronakriisi saattaa hyvinkin vaikuttaa toukokuun lopun ja elokuun lopun välillä järjestettävään Triennaaliin.

– Tavoite on saada näyttelyt auki toukokuun lopussa, mutta avajaistapahtuman sijaan aiomme satsata keskiäisiin ja lopettajaisiin, Kojo ja Mikkola kertovat.

Todellinen markkinointimyllytys olisi tarkoitus aloittaa toukokuun alussa, kun tapahtumalle valmistuvat uudet internet-sivut. Yhteistyökumppani on Haaga-Helia.

Ströhöltä vapautuneet tilat antavat tapahtumalle uuden keskeisen tukikohdan, josta on lyhyt matka niin vanhaan kaupunkiin kuin Taidetehtaallekin.

Keskusta-alueen lisäksi taidetta viedään ja on jo vietykin porvoolaisiin lähiöihin. Kevätkumpu, Tarmola ja Gammelbacka ovat jo mukana.

– Taidetta pitää olla myös siellä, missä ihmiset asuvat. Graffitit eivät riitä, Hytönen arvioi.

Porvoon erikoispiirteenä on ison nykytaiteen näyttelytilan puute. Sen takia taide levittäytyy lukuisiin pieniin kohteisiin. Hytösen mukaan vuoropuhelu Helsinki Biennalen ja monen kansainvälisen festivaalin järjestäjien kanssa on toimivaa.

– Emme pysty kilpailemaan rahalla, mutta tarjoamme niin kiinnostavat puitteet, että moni taiteilija on sitoutunut tulemaan, Hytönen miettii.

Entä seuraava kerta? Kolmen vuoden kuluttua Triennaali on todennäköisesti 3D – muotoa, tilaa ja leijuntaa.

Porvoon Triennaalin 2020 taiteilijoita

Sampsa Indrén ja Kalle Turakka Purhonen

Tiina Pyykkinen

Kaarina Kaikkonen

Lasse Juuti

Elina Autio

Maija Närhinen

Antti-Ville Reinikainen

Pan Jian Feng

Emma Helle

Aurora Reinhardt

Anne Meskanen-Barman

Aura Hakuri ja Linda Granfors

Jukka Vikberg

Marika Mäkelä

Heikki Marila

Petra Innanen

Kirsi Mikkola

Mikko Paakkola

Timo Vaittinen

Markku Pääkkönen

Max Book

Bengt Jahnsson-Wennberg

Timo Tähkänen

Pekka Sassi

Reijo Viljanen

Emmi Valve ja Taina Hakala

Aalto-Arts arkkitehtuuri ja Tilaa värille -työryhmä Paavo Paunu, Sanna Vakkilainen, Pauliina Waris, Päivi Virtanen

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut