Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkkeiden ja tukien maksu voi ruuhkauttaa pankit kuun alussa – pankit huolissaan riskiryhmien terveydestä

Kassapalveluja tarjoavat pankit ovat huolissaan konttoreihin mahdollisista syntyvistä ruuhkista tällä viikolla. Eläkkeet ja Kelan etuudet maksetaan pääsääntöisesti kuukauden 1. päivästä alkaen viikon ajan. Koronaepidemian aikana jonoista syntyy merkittävä riski viruksen leviämiselle samaan aikaan.

Porvoossa kassapalveluja tarjoavat vain Itä-Uudenmaan OP päivittäin klo 10–13 ja Myrskylän Säästöpankki tiistaisin ja torstaisin klo 10–12. Aktia on lopettanut käteispalvelut toistaiseksi ja Nordea kokonaan viime vuonna.

Itä-Uudenmaan Osuuspankin pankinjohtaja Thomas Salomaa kertoo, että kassapalvelutapahtumissa on eniten laskujen maksamista ja toiseksi eniten käteisnostoja. Hän pitää erittäin tärkeänä, että ihmiset hakisivat nyt maksukuoria ja käyttäisivät mahdollisimman laajasti itsepalvelukanavia sekä kävisivät konttorissa vain, jos on aivan pakko. Käteistäkin saa nostettua laajasti muualta kuin konttorista.

Salomaan mukaan riskiryhmiin kuuluvat – muun muassa yli 70-vuotiaat – ovat kassapalvelujen aktiivisia kuluttajia, ja juuri heitä viranomaiset ovat pyytäneet pysyttelemään kotona.

– Moni lähtee liikkeelle vanhasta tottumuksesta, ja siitä kannamme huolta. Viimeisten puolentoista viikon aikana tilanne pankissa on ollut hyvä, mutta tänä aikana ei ole ollut maksussa Kelan etuuksia ja eläkkeitä. Sellaisina päivinä konttoreissa käy huomattavasti tavallista enemmän ihmisiä.

Pankit saavat viranomaisohjeen mukaan ottaa saliin vain 10 ihmistä toimihenkilöt mukaan lukien. Muiden pitää odottaa ulkona turvaväli huomioon ottaen. Itä-Uudenmaan OP:ssä vartija varmistaa kaikille turvallisen asioinnin.

Myrskylän Säästöpankki on supistanut kaikkien konttoreidensa kassapalveluja niin, että osassa niitä on kolmena ja osassa kahtena päivänä viikossa.

Toimitusjohtaja Jari Oivon mukaan isoja ruuhkia ei ole toistaiseksi syntynyt, mutta myös Myrskylän Sp varautuu jonoihin ja sisäänpääsyn säännöstelyyn kuun vaihteessa.

– Meillä on lakiin perustuva velvollisuus huolehtia, että rahahuolto toimii kaikkina aikoina. Olemme muuttaneet aukioloaikoja siksi, että meillä riittäisi kassatyötä tekeviä pankkitoimihenkilöitä.

Oivon mukaan on yhä asiakkaita, jotka eivät ole halunneet ottaa pankkikorttia, vaikka sitä on kuinka markkinoitu.

– Tämän tilanteen seurauksena varmasti digitalisaatio kasvaa ja verkkoneuvottelut lisääntyvvät. Ehkä viimeisetkin suostuvat ottamaan pankkikortin, Oivo uskoo.

Itä-Uudenmaan OP on jo asentanut ja Myrskylän Säästöpankki tilannut kassapisteisiinsä suojalasit.