Kotisairaala aloittaa aikataulussa – "Onnistuneen hoidon edellytys on tietenkin potilaan oma tahto ja toive"

toimitus

Itä-Uudenmaan alueellinen kotisairaala aloittaa toimintansa suunnitellusti 1.4.2020 Porvoon sairaanhoitoalueella. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS tiedotti asiasta torstaiaamuna.

Kotisairaala tarjoaa alueen aikuisväestölle kotona toteutettavaa sairaalatasoista hoitoa, joka on vaihtoehto osastohoidolle.

Kotisairaalan toimipisteet ovat Porvoon sairaalassa sekä Loviisan ja Sipoon terveyskeskuksissa. Kotisairaala toimii ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Hoitoon tullaan lääkärin lähetteellä.

Kotisairaalassa hoidetaan muun muassa tulehduspotilaita tai muita akuutisti sairastuneita potilaita, jotka tarvitsevat sairautensa hoidoksi suonensisäisen lääkityksen, nesteytyksen tai ravitsemuksen. Kotisairaalassa voidaan antaa myös verensiirtoja. Kotisairaalassa hoidetaan myös kotisaattohoitoja.

– Käytännössä suurimmat potilasryhmät ovat vakavia tulehduksia, kuten keuhkokuume ja ruusu, sairastavat potilaat sekä oireenmukaista hoitoa tarvitsevat potilaat, etenkin syöpäpotilaat, kertoo ylilääkäri Katariina Borup HUS:n tiedotteessa.

Kotisairaalatoiminta mahdollistaa lyhyemmät sairaalahoitojaksot silloin, kun potilaan vointi sallii hoidot kotona.

– Onnistuneen hoidon edellytys on tietenkin potilaan oma tahto ja toive tulla hoidetuksi kotona. Toiminnan laajentumisen myötä tämä mahdollistetaan yhä useammalle itäuusmaalaiselle, alueellisen kotisairaalan osastonhoitaja Lotte Uutinen toteaa.

Hanketta on valmisteltu keväästä 2018 lähtien Itä-Uudenmaan kuntien ja HUS:n yhteistyönä. Kotisairaalatoimintaa ovat pyörittäneet tähän saakka Loviisan ja Porvoon kaupungit.

Nämä toiminnot siirtyvät HUS:lle uuden kotisairaalayksikön käynnistyessä.

– On hienoa, että hanke on edennyt ja pääsemme nyt tositoimiin, Borup iloitsee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.