Viranomaiset eivät kerro Itä-Uudenmaan koronatartuntojen määrää tai sijaintia, mutta Uusimaa onnistui jäljittämään niistä neljä

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella työskentelevällä henkilöllä on todettu koronavirus. Siitä, millä paikkakunnalla tai missä tehtävässä hän työskentelee, ei ole annettu julkisuuteen tietoa. Samu Karvala

Sanna Puisto

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tiedotti maanantaina iltapäivällä, että sen henkilökuntaan kuuluvalla työntekijällä on todettu koronatartunta.

Koronavirukseen sairastuneen oireet ovat lieviä, ja hänet on asetettu eristykseen terveysviranomaisen ohjeiden mukaan. Tartunnalle on altistunut kuusi työtoveria, jotka on määrätty kotikaranteeniin.

Siitä, työskenteleekö tartunnan saanut henkilö Porvoossa, Loviisassa vai Sipoossa, ei vielä ole annettu julkisuuteen tietoa.

Pelastuslaitos on siivonnut ja desinfioinut kaikki tilat ja ajoneuvot, joissa tartunnan saanut on ollut. Laitoksen asemapaikoilla noudatetaan altistumisia vähentäviä toimintaohjeita, joita tarkistetaan ja tarkennetaan jatkuvasti. Muun muassa tartuntapinnat ja viestintävälineet puhdistetaan tehostetusti ja työntekijät ylläpitävät suojaetäisyyksiä toisiinsa.

Porvoon kaupunki samoin kuin Itä-Uudenmaan pelastuslaitos tiedottavat koronatartunnoista THL:n ohjeistuksen mukaisesti, eli määrä kerrotaan vain koko HUS-alueelta. Tartunnan saaneiden yksityisyyden suojan turvaamiseksi jatkossakin tiedotetaan vain sellaisista koronatartunnoista, jotka vaikuttavat merkittävästi kaupungin tai pelastuslaitoksen toimintaan, tai jotka edellyttävät toimenpiteitä alueen asukkailta.

Uusimaa-lehdellä on kuitenkin tiedossaan pelastuslaitoksen tapauksen lisäksi kolme viranomaisten varmistamaa koronatartuntaa itäisellä Uudellamaalla.

Sipoolaisella, noin seitsemänkymmentävuotiaalla miehellä on laboratoriotestein todettu koronatartunta. Testitulos saatiin loppuviikosta. Mies on asioinut Porvoossa yksityisellä lääkäriasemalla aiemmin viime viikolla.

Niin ikään Sipoon Nikkilässä asuva perhe on parhaillaan koronakaranteenissa. Toisella perheen vanhemmista on todettu koronavirustartunta. Hänellä on myös taudinkuvaan sopivia oireita. Muu perhe on toistaiseksi oireeton.

Lisäksi Uusimaa on jo aiemmin uutisoinut Nesteen Porvoon jalostamolla työskentelevästä henkilöstä, jolla todettiin kaksi viikkoa sitten koronavirustartunta. Kyse on seisokkiorganisaatiossa työskennelleestä henkilöstä, jonka lähikontaktien määräksi on arvioitu kaksi muuta työntekijää.

Selvää on, että näiden viranomaisten vahvistamien tapausten lisäksi tartuntoja on itäisellä Uudellamaalla huomattavasti tätä enemmän.

Esimerkiksi Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän (Keusote) alueella oli todettu maanantaihin puoleen päivään mennessä 31 koronavirustartuntaa. Kuntayhtymään kuuluvat Nurmijärvi, Tuusula, Hyvinkää, Järvenpää, Pornainen ja Mäntsälä.

Vielä viime viikon torstaiaamuun mennessä varmistettuja tartuntoja oli yhdeksän. Tartuntojen määrä on siis yli kolminkertaistunut loppuviikon aikana Keusote-alueella.

Iso osa tartunnoista liittyy matkailuun.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen kertoo, että tartuntojen määrän kasvu oli odotettavissa. Hän muistuttaa, että nyt on erittäin tärkeää toimia viranomaisten ohjeiden mukaan ja vähentää sosiaalisia kontakteja niin paljon kuin mahdollista.

Sunnuntai-iltaan mennessä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella on annettu 438 positiivista koronanäytettä.

Jonkinlaisen käsityksen tartuntojen jakaantumisesta sai Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren ulostulosta. Hän sanoi maanantaina, että 218 helsinkiläistä on saanut koronatartunnan. Sen perusteella koronavirukseen HUS-alueella sairastuneista noin puolet on Helsingistä ja puolet muista sairaanhoitopiirin kunnista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tirmo Blues tulee sittenkin – Kasmir, Pete Parkkonen,... Katso koko esiintyjäkattaus ja fiilistele menneitä vuosia
 2. Borealikselta 93 miljoonan euron osinko Itävaltaan – yhtiö pitää lomautuksia mahdollisina koronapandemian vuoksi
 3. Juhlavuoden hanke käynnissä – Brunberg Oy:n uudesta tehtaanmyymälästä tulee suklaanvärinen
 4. ”Abstrakti, mutta esittävä”– tältä näyttää yleisövessan seinämaalaus
 5. Itä-Uusimaa sai lähes 3 miljoonaa valtionavustusta kahteen alueelliseen sote-hankkeeseen – "Monenlaista hyötyä riippumatta siitä, toteutuuko sote-uudistus"
 6. Porvoon poliisiampuminen siirtymässä syyteharkintaan – Konkreettisessa vaarassa oli kahdeksan poliisia – tutkinnanjohtaja: "Toivottavasti tämä ei ole uusi normaali"
 7. Porvoon antamat sote-rukkaset eivät tulleet Askolalle yllätyksenä – lähipalvelujen menetys kaihersi päättäjiä
 8. Leikkipuisto purettiin – uudet suunnitelmat eivät ole lähiasukkaiden mieleen
 9. Kolumni, Tuuli Hirvilammi: Pyörä, kesän paras menopeli
 10. Läpimurto liigassa tiesi pitkää sopimusta Lahteen – raamikas pakki Alex Lindroos nauttii kovasta kesäisestä harjoittelusta
 11. Minä ja Suomenlahti: Tallenna ikimuistoinen hetki Suomenlahdelta – lähetä kuva toimitukseen ja osallistu kilpailuun
 12. Valtimontalon Runo Hotel Porvoon rakennustyöt lähtivät käyntiin – avajaiset ovat toukokuussa 2021
 13. OP Pukkila haluaa yhdistää voimansa Päijät-Hämeen pankkien kanssa
 14. Pelastusrengas kolmelle rannalle lahjoituksena – Muista hätätapauksessa HRAP-sääntö
 15. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.