Nesteen seisokin supistaminen vähentää selvästi työntekijöiden tarvetta – ulkomaalaisia erikoisosaajia tarvitaan silti

Nesteen huoltoseisokki olisi ollut työtuntien määrässä laskien suurimpia maailmassa. Koronavirus laittoi suunnitelmat uusiksi. Arkisto/Juha Perämäki

Jyrki Hämäläinen

Neste ei pysty toteuttamaan Porvoon jalostamon huhti–kesäkuun suurseisokkia suunnitellusti, vaan hanke estyy ja viivästyy, ja se toteutetaan vaiheittain. Seisokin loppuvaiheen töiden odotetaan valmistuvan vuonna 2021.

Neste kertoi maanantaiaamuna, että nykyisen arvion mukaan Porvoon jalostamolla voidaan toteuttaa kuluvan vuoden huhti-kesäkuussa ainoastaan jalostamon operatiivisen toiminnan ja käytön turvallisuuden kannalta kaikkein kriittisimmät huoltotyöt ja lakisääteiset tarkastukset laajan suurseisokin sijaan.

Loppuvaiheen huoltotöiden ja investointien osalta seisokin suunnittelu käynnistetään uudelleen. Uusi toteutusajankohta määritellään syyskuun loppuun mennessä.

Viime viikolla julkisuudessa olleen tiedon mukaan Porvoon jalostamon alasajo olisi alkanut 6. huhtikuuta. Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtajan Hannele Jakosuo-Janssonin mukaan tieto on nyt vanhentunut.

Alkuperäinen suurseisokki olisi työllistänyt noin 6 000 ihmistä. Neste arvioi, että alkuperäiseen suurseisokkiin verrattuna työntekijöitä tarvitaan nyt merkittävästi vähemmän. Koska seisokki palastellaan, myös sen kesto tänä keväänä lyhenee.

– Asiantuntijaryhmät ryhtyvät nyt suunnittelemaan seuraavia askeleita. Sen aikana täsmentyy, millä tavoin vaiheittainen seisokki toteutetaan ja mitkä osat on pakko toteuttaa tämän vuoden puolella. Pystymme päättämään töiden, investointien ja resurssien määrästä myöhemmin, Jakosuo-Jansson sanoo.

Supistettu seisokki toteutetaan resurssitarve minimoiden, mikä tarkoittaa että työssä käytetään mahdollisimman paljon kotimaista työvoimaa.

– Joissakin seisokin erikoistehtävissä joudutaan varmaankin turvautumaan ulkomaalaiseen työvoimaan, mutta suunnitelmat tarkentuvat ja ne tehdään hyvässä yhteistyössä viranomaisten kanssa.

Seisokkisuunnitelmien muuttaminen oli väistämätöntä sen jälkeen, kun eri maat julistivat poikkeusoloja. Lentoliikenne Suomeen loppui lähes kokonaan ja useiden maiden rajat sulkeutuivat.

– Taustalla on monta tekijää, joista yksi on Nesteen vastuullisuus. Haluamme aiheuttaa mahdollisimman vähän riskiä taudin leviämisestä. Olemme vastuussa omasta henkilöstämme, asiakkaistamme, yhteistyökumppaneistamme ja ympäröivästä yhteiskunnasta, Hannele Jakosuo-Jansson sanoo.

Neste on aiemmin arvioinut, että Porvoon jalostamon alkuperäisellä suurseisokilla olisi ollut 220 miljoonan euron negatiivinen vaikutus yhtiön vuoden 2020 vertailukelpoiseen liikevoittoon.

Ensimmäisen vaiheen toteutuksella arvioidaan olevan noin 85 miljoonan euron negatiivinen vaikutus yhtiön vertailukelpoiseen liikevoittoon pääasiassa vuoden 2020 toisella neljänneksellä, joskin nykyinen liiketoimintaympäristö on poikkeuksellinen ja luo epävarmuutta. Seisokin loppuvaiheen töiden negatiivinen vaikutus yhtiön vertailukelpoiseen liikevoittoon arvioidaan viimeistään helmikuussa 2021.

Seisokkisuunnitelmien muuttuminen on iso isku myös Porvoon seudun paikallistalouteen vähittäiskaupassa, hotelleissa ja ravintoloissa. Pääsääntöisesti seisokkiurakoitsijat ovat järjestäneet majoituksensa itse. Urakoitsijoillekin tieto seisokin jaksottamisesta lähti maanantaiaamuna.

Hannele Jakosuo-Jansson kertoo, että valtaosa Nesteen hallinnollisesta johdosta, toimihenkilöistä ja insinööreistä on ollut etätöissä viime tai edellisviikosta alkaen.

– Niiden ihmisten, joiden on oltava operaatioissa, turvallinen työskentely varmistetaan. Seisokin aikana on omaa henkilöstömme ja asiantuntijoitamme töissä. Kukaan ei tiedä, mikä pandemiatilanne on Suomessa silloin. Tieto lisääntyy lähes joka tunti. Meidän on pakko tehdä useita suunnitelmia rinnakkain eri skenaarioiden varalta yhdessä viranomaisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viides koronaton päivä Porvoossa  – kaupunki valmistelee maskien jakelun käynnistämistä
 2. Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen uusi päällikkö tulee Hämeestä
 3. Tehyn puheenjohtaja, Millariikka Rytkönen, kolumni: Minulla on unelmia
 4. Crossfyre soittaa kesän ainokaisen porvoolaisella huoltoasemalla – yhtyeen perustajajäsen Danny Liljestrand näkee Yhdysvallat mahdollisuuksien maana, jos on ahkera
 5. Porvoo suunnittelee äänestys- alueiden vähentämistä – keskustaryhmä ärähti jo Pohjois-Porvoon puolesta
 6. Kasvomaskeista tuli nyt virallinen suositus – suojaus on tarpeen esimerkiksi joukkoliikenteessä, katso muistilista maskin käytöstä
 7. Poliisi: Varo tuntemattomia halaajia – anastavat vikkelästi koruja, rahaa ja pankkikortteja, useita tapauksia pääkaupunkiseudulla
 8. Smaku järjestetään, mutta päätapahtuma jää väliin – luvassa monipuolinen kattaus makuelämyksiä
 9. Fortum aloitti YVA-menettelyn Loviisan ydinvoimalaitoksen jatkoluvasta - päätökset jatkosta parin vuoden kuluessa
 10. 598 ekaluokkalaista lähti koulutielle keskiviikkona
 11. Porvoolainen Lamor hermostui kasvomaskien hintoihin – alkaa myydä suojaimia "järkihintaan"
 12. Koronatestejä otetaan Näsissä pian joka kolmas minuutti – vastauksissa viivettä
 13. Porvoolaisyritykset hakeneet vaisusti valtion kustannustukea koronan vuoksi – "Jokainen euro on tärkeä"
 14. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 15. Poliisia pakoon lähtenyt vaaransi liikenteen Porvoossa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.