Porvoossa pääsee drive in -koronatestiin – Vastaanotolle vain lääkärin määräyksellä

Eija Quinlan

Porvoossa, Näsin terveyskeskuksessa, käynnistyy koronaviruksen drive in -testaus maanantaina kello 12.

– Se on sellainen, jonne tullaan tartuntatautilääkärin määräyksen perusteella. Se palvelee koko Itä-Uuttamaata, Porvoon johtava lääkäri Kati Liukko kertoo.

Se ei kuitenkaan ole mikään automaatio, vaan sinne tullaan ajanvarauksella.

– Jos ihmisellä on oireita, ja vaikkapa matkoja takanaan, hän on puhelimitse yhteydessä terveyskeskukseen. Terveyskeskuksessa keskustellaan tartuntatautilääkärin kanssa siitä, täyttyvätkö ne näytteenoton kriteerit. Sen sijaan että joutuisi lähtemään esimerkiksi Peijakseen, näyte voidaan ottaa täällä Porvoossa.

– Näytteet toimitetaan täältä HUSlabille. Aloite tästä on tullut HUSsilta. He ovat kokeneet, että näytteenottokapasiteettia on liian vähän. Nämä näytteenottopisteet leviävät nyt sairaanhoitopiireittäin.

– Me olemme ottaneet tästä pandemiatilanteesta enemmän vastuuta täällä itäisellä Uudellamaalla. Olihan tämä ponnistus ja olemme oikein iloisia tästä, Liukko summaa.

Näsin terveyskeskuksessa on myös perjantaina avautunut infektiovastaanotto.

– Tässä tilanteessa on hyvä erottaa hengitystieinfektiopotilaat muista päivystyspotilaista, jotta ristitartuntoja ei tulisi. Hengitystieinfektiopotilaiden joukossa saattaa nimittäin olla enenevästi koronaviruspotilaita, joista meillä ei ole tietoa, Porvoon avoterveydenhuollon infektiovastuulääkäri Jeff Westerlund kertoo..

– Sen vuoksi on erillinen vastaanotto hengitystietulehduspotilaille, ja potilaat laittavat nenä-suusuojaimen päälle, desinfioivat kätensä ja laittavat suojakäsineet käsiin ennen kuin tulevat infektiovastaanotolle. Myös henkilökunta on erotettu muusta henkilökunnasta ristitartuntojen ennaltaehkäisemiseksi.

– Lisäksi infektiovastaanotto toimii ajanvarauksella, jotta potilaat tulisivat yksi kerrallaan vastaanotolle. Tälläkin tavalla vähennetään tartuntariskiä.

– Kunpotilas soittaa, hoitaja haastattelee hänet. Jos koronavirustestauskriteerit täyttyvät hoitaja konsultoi minua. Minä soitan HUS Tulehduskeskukseen, ja HUS tekee lähetteen koronavirusnäytteenottoon. Eli nämä potilaat eivät tule infektiovastaanotolle, mikä myös vähentää tartuntariskiä, Westerlund selittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.