"Punaista nappulaa olisi pitänyt painaa ajoissa" – Lääkäriaseman johtaja Bernhard Edgren sanoo, että valtiovalta reagoi koronaan liian myöhään ja epäonnistui viestinnässä

Lääkäriasemansa sulkeneen Bernard Edgrenin mielestä tarvittaisiin järeämpiä toimia, että koronavirus ei enää pääsisi leviämään. Outi Paappanen

Tanja Kuisma

Porvoolainen lääkäri ja yksityisen lääkärikeskuksen Nim-Med Oy:n yrittäjä Bernhard Edgren on hyvin tuohtunut siitä, miten koronaviruspandemiaa Suomessa ensin aliarvioitiin ja vähäteltiin valtion ja kuntien johdossa, kunnes sitä viimein ryhdyttiin selvittämään ja jälkijunassa eliminoimaan viruksen leviämistä.

Tiedottamisestakin koko prosessin aikana on vain huonoa sanottavaa.

– Tartuntatauteja on ollut aina ja tulee olemaankin, viimeksi Sars ja sikaflunssa. Jo niistä olisi pitänyt ottaa oppia sen verran, että valtion organisaation olisi pitänyt pystyä hoitamaan katastrofitilanne paremmin ja aiemmin. Sitä punaista nappulaa olisi pitänyt painaa riittävan ajoissa.

Edgrenin mukaan terveydenhoitoalan ihmiset näkivät jo tammikuussa tilanteen, mihin koronavirus on yhteiskuntaa viemässä.

– Vielä silloinkaan ei kansakuntaa informoitu mitenkään asiasta, eikä sanomalehtien toimituksissakaan nähty uutisaihetta ensisijaisen tärkeänä. Sitten joku huomasi Italiassa, että tämähän tulee meille! Ajoissa toimimalla olisi vältetty tämä täydellinen vessapaperipaniikki.

– Liian myöhään Italia sulki lentonsa Kiinasta ja me Italiasta ja Itävallasta.

Edgrenin mukaan pandemian yhteydessä ei ole kysytty tai kerrottu aivan keskeisiä asioita: miksi virus leviää ja kuka sitä levittää?

– Huonokuntoisia vanhuksia kuolee Italiassakin läjäpäin. Miksi lapset eivät kuole eivätkä sairastu? Ovatko he taudin levittäjiä?

– Kuulin asiakkailtani, että aikuisia ihmisiä laitettiin Nesteeltäkin karanteeniin, mutta heidän lapsensa menivät seuraavana aamuna lastentarhaan ja kouluun. Eikö ihmisillä ole omia aivoja, joilla ajatella, kuka on tartuttaja tai voisi olla?

Lääkäreitä ei ole Edgrenin mukaan informoitu koronasta sen enempää kuin monia muitakaan ammattikuntia. Tiedon saaminen ja hankinta on omalla vastuulla.

Edgren epäilee, ettei meillä ole yhteiskunnassa tehty riittävästi tartuttajien liikkumisen estämiseksi.

– Miten paljon tapauksia on Suomessa milläkin paikkakunnalla? Miksi kattavaa näytteidenottoa ei ole saatu aikaiseksi, vaikka tauti on jyllännyt jo tammikuusta asti? Valtion hallinnossa istuu ihmisiä, joiden tehtävä on informoida kansaa, eikä sieltä tullut mitään ulos kuin vasta nyt.

Edgrenin mukaan kyse ei ole siitä, että jääkö yli 70-vuotiaita henkiin vaan tiedosta, jota pitäisi olla tilanteen hallitsemiseksi.

– Nyt ei tiedetä. Testejä pitäisi tehdä aivan poskettomasti, koska mennään muutenkin pari viikkoa jälkijunassa. Tartunnasta oireisiin voi olla parista päivässä noin kymmeneen päivää, kukaan ei varmuudella tiedä. Yhteiskunta pitäisi sulkea aivan kokonaan. Mitä enemmän ihmiset liikkuu sitä enemmän tauti leviää. Viruksen tarttumistapa pitäisi kertoa julkisuuteen asiallisesti. Siis mikä se oikeasti on ja mitä siitä todella tiedetään.

Edgrenin mukaan kaupunkien johtavien lääkäreiden pitäisi olla paikallisesti informaatiovastuussa THL:n puolesta, kun ovat toiminnan käynnistämisen hyväksyjiäkin.

Edgren joutui viikonvaihteessa tekemään raskaan päätöksen ja sulkemaan oman lääkäriasemansa tilapäisesti yhden hoitajan flunssatautiin sairastumisen vuoksi.

– Emme tiedä, mikä se on, mutta olo on kuulema helpottanut.

Nim-Med Oy aloitti toimintansa viime vuoden lokakuussa. Lääkäriaseman tilapäinen sulkeminen oli kova paikka.

– Soitin maanantaiaamuna suurimmat velkojat läpi, että maksetaan, mutta tarvitaan aikaa. Minä nyt pystyn nämä hoitamaan, mutta paljon on samanlaisia pienyrityksiä, joilla palkanmaksu juoksee, eikä tuloja ole. Silloin ei makseta. Lomautusvaroitukset on annettu tietysti.

Ihmisillä on myös erilainen kyky hoitaa asioita paniikin iskiessä.

– On tärkeää pitää kiinni arkirutiineista. Nyt on aikaa mennä ulos luontoon kävelemään ja pitää väliä muihin siellä ulkoillessa.

Lääkäriä suututtaa tarttumisriskistä huolestuneen hoitajan kohtelu. Hänelle vastattiin 116 117 neuvontanumerosta, ettei hänen virusepäilyä tutkita, koska on yksityisellä terveysasemalla töissä. Edgren pitää tätä todella moraalittomana toimintana.

Sekin harmittaa, ettei potilaiden sanomisiin voi aina luottaa.

– Ei siinä ole mukava vastakkain istuessa kuulla, että käytiinhän me muuten siellä Kiinassakin nelisen viikkoa sitten.

Edgren laittoi THL:ään sähköpostin ja kysyi, miten heidän tulee toimia. Päätösten tekijä ei saanut tukea.

– Sain vastaukseksi muutamia linkkejä ja kehotuksen katsoa netistä. Oli ahdistava tilanne miettiä asia työntekijöiden ja potilaiden kannalta. Ei tässä ollut muuta vaihtoehtoa ollut kuin laittaa ovet kiinni. Jos ei testata, niin ei voi toimia. Professori ja tutkija David Hon sanoin ei side silmillä voi lähteä metsään juoksemaan, lopulta tulee puu vastaan.

Koronaviruksen pääsemiseen juomaveteemme Edgren ei usko, eikä niin ole käynyt muuallakaan maailmassa.

Tästä kysymyksestä hänelle palaa mieleen kokemukset Afrikassa. Bernhard Edgren työskenteli kaksi vuotta kehitysaputyössä Tansaniassa. Dar es Salaamin eteläpuolella oli vuonna 1977 koleraepidemia, joka tappoi nopeasti valmiiksi aliravittuja ihmisiä.

– Pyysin Helsingistä 20 000 markkaa, että saadaan Japanista vehkeet, joilla näemme vesinäytteistä onko niissä koleraa. Vastaus oli: ei ole rahaa. Pikkuhiljaa tauti laantui ja kuolematkin loppuivat, mutta kuolleita tuli 20 000 ihmistä. Puolet olisi voitu pelastaa, jos olisi tiedetty sanoa, että vesi on saastunut.

– Toiminnan pitää aina lähteä tutkitusta tiedosta. Kun ei ole tietoa ei voida hoitaa tai ohjata toimintaa.

Yhteiskunta muuttuu koronapandemian vuoksi pitkäksi aikaa tulevaisuuteen. Bernhard Edgrenin mukaan tilanteeseen liittyy paljon asioita, joita on vaikea hyväksyä ja päättää. Hänen arvionsa on, että jopa vuoden mittainen ongelma talttuu vasta, kun koronavirusta vastaan saadaan riittävän hyvä rokote tai muu toimiva hoito. Virusta ei saa eikä voi vähätellä.

– Tuleeko sairastuneelle immuniteetti vai ei, sitäkään ei tiedetä. Toivotaan, että näin olisi.

Toimintojen muutaman viikon mittainen sulkeminen ei Edgrenin mukaan riitä missään tapauksessa.

– Suomessa tulee kymmeniä tuhansia sairastuneita ja tuhansia kuolleita ensimmäisen puolen vuoden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.