"Ihmisen luoma painajainen lemuaa" – Sarjakuva-Finlandia Ulla Donnerille

toimitus

Vuoden 2020 Sarjakuva-Finlandia -tunnustuspalkinto on myönnetty porvoolaisen Ulla Donnerin sarjakuva-albumille Sontaa (ruotsinkielinen alkuteos Skiten).

Kirjailija ja taiteilija Aulikki Oksanen valitsi voittajan kymmenen finalistin joukosta.

– Ulla Donnerin Sontaa on omaperäinen ja terävä aikalaissatiiri. Vaikka "Siperian tundra sulaa" sen alussa vain puhekuplassa, nousee teoksen tärkeimmäksi aiheeksi hallitsematon luonto ja ihmisen omat teot ja valinnat, Oksanen perustelee.

– Donnerin piirrosviiva on hauska ja kekseliäs. Tarina etenee vailla saarnoja. Sen näennäisen hilpeyden alla kulkee valtava viemäriverkosto, jossa lemuaa ihmisen itse luoma, globaali painajainen, Oksanen jatkaa.

Kuvittaja ja sarjakuvataiteilija Ulla Donnerin (syntynyt 1988) edellinen teos Spleenish oli Sarjakuva-Finlandia -ehdokas ja sai Vuoden kaunein kirja -tunnustuksen. Hän oli näkyvästi mukana Porvoon helmikuisilla Å-Fest-sarjakuvafestareilla.

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia -palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle yksin tai yhdessä toisen osapuolen kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5 000 euroa.

Porvoolaiset Kaisa ja Christoffer Leka pokkasivat palkinnon 2018 teoksellaan Imperfect.

Vuonna 2020 ehdolla oli 57 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia.

Aiheeseen liittyvää

  1. Porvoon sarjakuvafestivaali Å-Fest tulee taas lauantaina – bloggaajia, basaari ja sensaatioita 10.2.2020 11:26
  2. Sarjakuva-Finlandia Lekoille Imperfect-albumista: "Kasvaa ylistyslauluksi kaikelle sille, mikä tekee meistä ihmisiä" 23.3.2018 13:46

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut