Kiinassa ei viranomaisten mukaan yhtään uutta kotimaista koronavirustartuntaa, ulkomailta tulleet tartunnat kasvussa

STT

Kiinassa ei ole todettu yhtäkään uutta maan sisällä levinnyttä koronavirustartuntaa, kertovat maan viranomaiset. Näin on ensimmäistä kertaa sitten tammikuun, jolloin maa alkoi raportoida tartuntamääriä.

Kiinassa kuitenkin kerrottiin 34 uudesta ulkomailta tulleesta tartunnasta. Kyseessä on suurin kasvu kahteen viikkoon. Maassa ollaankin huolissaan koronaviruksen toisesta aallosta.

Wuhanissa, josta koronaviruksen uskotaan lähteneen leviämään, ei tietojen mukaan ollut yhtään uutta tartuntaa. Kaupungin 11 miljoonaa asukasta ja lisäksi muut maakunnan yli 40 miljoonaa asukasta ovat olleet eristyksissä tammikuun lopusta.

Guardian kirjoittaa, että maakunnan eristys saattaa olla tulossa päätökseensä. Sen mukaan Kiinan valtion tukema China Daily kertoo, että jos alueella ei todeta uusia tartuntoja 14 päivään, eristys saattaa päättyä. Lehden mukaan rajoitustoimia kuitenkin tarvittaisiin, jotta voitaisiin estää viruksen uudelleen leviäminen.

Maakunnasta raportoitiin kahdeksasta uudesta kuolemasta. Nyt koko Kiinassa on koronaviruksen seurauksena kuollut 3 245 ihmistä.

Koko maassa lähes 81 000 ihmistä sairastui. Nyt enää hieman yli 7 200 on sairaana.

Japanissa Hokkaidon saari on kumonnut viime kuun lopussa julistetun poikkeustilan.

– Kumoamme suunnitellusti poikkeustilan maaliskuun 19. päivä, Hokkaidon kuvernööri Naomichi Suzuki sanoi.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että koronaviruksen leviäminen on laantumassa.

Saarella todettiin yi 150 tartuntaa ja koronaviruksen seurauksena siellä kuoli kuusi ihmistä. Koko Japanissa on todettu yli 900 tartuntaa.

Länsi-Afrikan Burkina Fasosta on raportoitu tiettävästi ensimmäisestä koronaviruksen aiheuttamasta kuolemasta. Kuolema on ensimmäinen Saharan eteläpuolisessa Afrikassa.

Portugali on julistanut kansallisen poikkeustilan 15 päiväksi hillitäkseen koronaviruksen leviämistä. Poikkeustilan takia hallituksen on helpompaa rajoittaa ihmisten liikkumista.

Maan presidentti Marcelo Rebelo de Sousa kuvaili päätöstä poikkeukselliseksi ja sanoi, että sillä ei yritetä häiritä demokratiaa.

Portugalissa vallitsi 1970-luvulle saakka diktatuuri, jonka jälkeen se palasi demokraattiseen järjestelmään. Kyseessä on ensimmäinen poikkeustila sitten diktatuurin päättymisen.

Maailman terveysjärjestö WHO:n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus varoitti, että Afrikan maiden tulisi varautua pahimpaan.

Asiantuntijat ovat olleet huolissaan muun maussa maanosan terveydenhuoltojärjestelmien kantokyvystä. Huolta ovat aiheuttaneet myös Afrikkaa piinaavat köyhyys ja konfliktit.

Afrikan maissa on todettu vähemmän koronavirustapauksia kuin monissa muissa maailman maissa. AFP:n laskelmien mukaan koko maanosassa oli keskiviikkoon mennessä raportoitu yli 600 tartuntaa.

Iranin korkein johtaja ajatollah Ali Khamenei on päättänyt vapauttaa 10 000 vankia, kertoo uutiskanava al-Jazeera. Joukossa on myös poliittisia vankeja.

Vapautus tehdään persialaisen uuden vuoden Nawrozin alla.

Iranin hallinnon edustajan mukaan vapautettujen ei enää tarvitse palata vankilaan. Puolet vapautetuista on "turvallisuussyistä vangittuja" eli käytännössä poliittisia vankeja.

Iranin kerrottiin vapauttaneen väliaikaisesti jo tiistaina 85 000 vankia koronaviruksen leviämisen estämiseksi ylitäysissä vankiloissa.

Irania on painostettu vankien vapauttamiseen kansainvälisesti. Muun muassa YK on vaatinut vankien vapauttamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Odotettu Itärataselvitys: Porvoo–Kouvola perii voiton Porvoo–Kotkasta
 2. Koronattomien päivien putki meni poikki Porvoossa – taas joukko uusia tartuntoja
 3. Porvoon nolla ei pitänyt perjantaina – valtaosa koronatartunnan saaneista on parantunut
 4. Karri Ollila pyrkii Askolan kunnanjohtajaksi – kilpaan ilmoittautui 16 henkilöä
 5. Porvoossa ei ilmennyt uusia koronatartuntoja – myös naapurikunnissa rauhallista
 6. Jo ensi maanantaina Porvoossa pääsee turvallisesti tapaamaan palvelukodeissa asuvia läheisiään – varaa heti oma aikasi ja katso tapaamistupien ohjeet
 7. Kansanedustaja Heikki Vestman (kok), kolumni: Sähkön siirtohinnat kuriin – verkkoyhtiöiden tuotosta voidaan säästää jopa 400 miljoonaa euroa vuosittain sähkönkäyttäjien eli sinun rahojasi.
 8. Airiston veneturmatutkinta valmis: Poliisi epäilee moottoriveneen kuljettajaa kuolemantuottamuksista
 9. Bussivuorot kulkevat kesälläkin Porvoosta Askolaan ja Pukkilaan, ja maaseudulta takaisin kaupunkiin
 10. Millariikka Rytkönen, kolumni: Uraputkeni on kulkenut vahvan laskusuuntaisesti – nyt ay-pomona olen arvoasteikossa aivan pohjalla
 11. Asiakkaan kokemus uudesta Kamppulan Salesta: ”Siisti ja tilavat käytävät”
 12. Varovaisuus ei auttanut, koronavirus iski kauppareissulla: "Pesin käsiä, käytin hanskoja, desinfioin koko ajan. Mutta se ei riittänyt"
 13. Savusaunamökki paloi Bosgårdissa
 14. Näköislehdessä tänään: Johanna Hurtig kyseenalaisti vanhoillislestadiolaiset opit – se tiesi lähtöä liikkeestä
 15. Porvoossa avautuvat kesäkuun alusta uimarannat, Kompassi, museot, galleriat – ja vessat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.